Mancarea poate provoca acnee?

Share

Cu totii am auzit ca ciocolata, burgerii, cartofii prajiti si multe alte mancaruri delicioase pot provoca acnee.

Mancarea poate provoca acnee

Dar am auzit si ca toate acestea sunt doar mituri. Multi dermatologi iti vor spune ca nu e nicio legatura intre mancare si acnee. Nu accepta aceasta idee, pentru ca studiile in acest sens nu sunt foarte clare.

Timp de ani de zile, legatura intre dieta si acnee a fost foarte controversata. Totusi, unii specialisti considera ca exista o legatura intre ceea ce mancam si pielea noastra. Problema e ca aceasta legatura e greu de demonstrat. Este destul greu sa separi factorii care ar putea duce la aceste afectiuni ale pielii.

Carbohidrati rafinati

Un studiu din 2002 a adus dovezi clare ca anumite alimente pot provoca acnee. Cu toate ca acneea este o boala mai mult vestica, studiul a fost facut pe 1200 de oameni din Papua Noua Guinee si pe 115 oameni din Paraguayul de est – oameni care care consuma multe plante proaspete si carne de la animale crescute chiar de ei. Niciunul dintre acesti oameni nu a avut nici macar un cos.

In acelasi timp, oamenii din Vest, cu o dieta bogata in carbohidrati rafinati, grasimi saturate si alte mancaruri procesate sufereau de acnee. Factorii de mediu sunt o parte din problema, dar si dieta e de vina.

O dieta cu un indice glicemic ridicat (bazata pe alimente procesate, precum painea si pe cereale rafinate) poate avea un efect teribil asupra pielii. Potrivit acestei teorii, carbohidratii rafinati provoaca cresteri ale nivelului insulinei care, la randul ei, duce la cresterea productiei de sebum si la infundarea porilor.

Se recomanda sa consumam multe legume, fructe, cereale integrale si proteine pure. Trebuie sa stam deoparte de alimentele procesate si de dulciuri.

Alimente prajite
Se pare ca nu grasimea din aceste produse prajite provoaca acneea, ci carbohidratii procesati. Pizza, burgerii, ciocolata si alte produse de acest gen au un impact negativ asupra pielii.

Lactatele
Un articol publicat in 2005 in Jurnalul American de Dermatologie s-a bazat pe examinarea a 47355 de femei. S-a descoperit ca exista o legatura puternica intre lapte si produsele din lapte (branza topita, serbet, branza de vaci) si aparitia acneei. Si un alt studiu facut pe 4273 de adolescenti a aratat a aratat aceasta legatura intre consumul de lapte si aparitia acneei.

Care e, de fapt, legatura? Mult din laptele pe care il consumam este produs de vaci insarcinate si contine un nivel ridicat de hormoni care deruteaza gladele noastre uleioase. Progesteronul, factorul de crestere al insulinei si si alti compusi pe care corpul ii transforma in metaboliti ni se transmit din lapte si pot agrava acneea. Din pacate, nici laptele organic nu este bun. E mai bine sa eviti laptele. Poti consuma lapte de migdale si incearca sa reduci consumul de branza si alte produse lactate.

Cercetatorii nu stiu exact de ce, dar spuma de lapte pare sa fie foarte inflamatorie. Iata cateva teorii. Laptele cu grasime si cel cu mai putina grasime contine un nivel ridicat de estrogen care duce la reducerea acneei. Felul in care spuma de lapte e procesata poate elibera mai multi hormoni.

Ciocolata
Un nou studiu a aratat o oarecare legatura intre ciocolata si acnee. Zece barbati cu varsta intre 18-35 ani cu acnee au consumat 280 grame de ciocolata neindulcita, cu 100% cacao. Apoi li s-a spus sa consume o cantitate obisnuita de ciocolata in decursul unei saptamani. In ziua a patra a crescut numarul mediu al leziunilor aparute din cauza acneei de la 2.7 la 13.4. In ziua a saptea, numarul era 18.2.

Cu cat mancau mai multa ciocolata, cu atat le apareau mai multe cosuri. Dar nu e nevoie sa renunti la obiceiul de a manca ciocolata neagra. Studiile au aratat ca ciocolata are efect asupra acneei deja existente, dar nu au aratat ca provoaca acnee. Un alt studiu, facut pe oameni care consumau batoane de ciocolata fara lapte, fara cacao pura, a aratat ca nu exista nicio legatura intre acnee si ciocolata. Asa ca, daca nu suferi de acnee, poti continua sa savurezi ciocolata ta cu 72% cacao.

Poate mancarea sa vindece acneea?
Acizii grasi Omega-3 (care se gasesc in somon si in suplimentele de ulei de peste), antioxidantii precum viatminele A, E si C, precum si flavonoidele care se gasesc in vinul rosu, legumele si fructele colorate, in ceaiul verde, au un efect antiinflamator asupra pielii. Seleniul si zincul pot fi optiuni bune. Alta varianta buna pentru piele ar fi o dieta bogata in fibre.

Se recomanda ca pacientii cu acnee sa urmeze o dieta fara lactate, cu un indice glicemic redus, cel putin sase luni. Uneori, daca lactatele sunt cauza acneei, este suficient sa renunti la astfel de produse…

Daca tu consideri ca anumite alimente provoaca aparitia acneei, incearca sa le elimini patru saptamani din dieta ta si vezi daca apare vreo imbunatatire. Tine minte ca ceea ce e bun pentru corpul tau e bun si pentru pielea ta.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news