Micoze vaginale – probioticele pot evita recidiva

Share

În ultimii ani, termenul de „probiotice” a început să fie tot mai larg utilizat, numeroase firme producătoare de iaurturi îmbogăţindu-şi produsele cu astfel de microorganisme vii. Publicul larg cunoaşte însă puţine amănunte despre rolul benefic pe care bacteriile în cauză îl pot avea, mai ales în ceea ce priveşte infecţiile vaginale.

Micoze vaginale

Zeci de studii efectuate recent au demonstrat capacitatea anumitor tipuri de probiotice de a limita dezvoltarea microbilor ori ciupercilor în flora mucoasei vaginale, fenomen ce ar putea contribui chiar la evitarea anumitor forme de cistită. Concluzia la care s-a ajuns după cercetări a fost că aceste bacterii prietenoase joacă mai degrabă un rol profilactic şi mai puţin curativ, prevenind recidiva proceselor infecţioase foarte răspândite în rândul femeilor, indferent de vârstă.

Specialiştii au avut în vedere anumite specii, diferite de cele care se adaugă de obicei în iaurturi, deoarece se pare că nu este suficientă prezenţa în organism a lactobacililor în cantitate mare, ci mai degrabă a celor potriviţi, deoarece nu toţi au aceeaşi capacitate de răspuns la proliferarea florei patogene. Iată motivul pentru care consumul constant şi sporit de iaurturi, chiar şi îmbogăţite cu probiotice, nu este eficient în eradicarea infecţiilor vaginale.

O nouă abordare

Tipul de probiotice cu efect în tratarea micozelor şi altor infecţii vaginale se comercializează în farmacii. „Mecanismul” după care funcţionează aceste produse constă în înlocuirea florei vaginale compromise cu lactobacili buni. Mai întâi însă trebuie depistată şi combătută sursa care a dus la instalarea dezechilibrului. De cele mai multe ori este vorba de administrarea îndelungată de antibiotice locale sau orale, ori de o micşorare considerabilă a nivelului hormonilor sexuali, ca urmare a terapiei cu pilule contraceptive.

Probioticele terapeutice se găsesc sub formă de gelule sau de ovule cu administrare vaginală, singure sau în combinaţie cu hormoni sau agenţi acidifianţi. Din păcate, ginecologii continuă să recomande pacientelor doar medicamente care acţionează asupra acidităţii vaginului, sau estrogeni cu aplicaţie locală, ce intervin în mecanismele naturale de protecţie a acestei zone delicate a organismului, terapia cu probiotice, mult mai blândă, nefiind încă suficient popularizată în rândul breslei.

Singurul „inconvenient” pe care prezintă înlocuirea medicamentelor clasice cu probiotice în tratarea micozelor şi infecţiilor bacteriene este că nu au o actiune imediată, efectul lor necesitând un oarecare timp.

Un mare pas înainte

Principalul atu al probioticelor este limitarea recurgerii la antifungice şi antibiotice de sinteză, care au numeroase efecte secundare şi, foarte important, nu impiedică recurenţa episoadelor de boală. Pentru specialişti, această descoperire echivalează cu o adevărată revoluţie în ceea ce priveşte tratamentul infecţiilor uro-genitale.

CUM ACŢIONEAZĂ?

Mucoasa vaginală este colonizată în mod natural cu bacterii, mai ales cu lactobacili. Această acţiune din floră menţine o anumită aciditate la nivel local şi împiedică înmulţirea necontrolată a germenilor patogeni. Lactobacilii se dezvoltă ca urmare a activităţii hormonilor estrogeni. Când se găsesc în cantitate insuficientă, mucoasa vaginală nu mai este protejată, ca urmare este predispusă infecțiilor…

Administrarea de probiotice liofilizate poate ajuta la restaurarea echilibrului florei vaginale.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news