Consultarea unui medic este obligatorie?
Ideal ar fi ca diagnosticul de micoză să fie stabilit de către ginecolog. Este, de altfel, singurul în măsură să determine varietatea ciupercii vinovate de apariţia neplăcerilor, prin efectuarea de analize de laborator. Tot astfel poare verifica dacă nu există o infecţie asociată. Dacă însă sunteți în concediu şi nu vă este tocmai la îndemână să mergeți la medic, vă puteţi trata şi singură. Atenție însă: dacă simptomele nu se ameliorează sau dacă problema recidivează de două ori într-o lună, se impune consultul de specialitate!
Un singur ovul vaginal duce la vindecare?
Pe piaţa farmaceutică autohtonă există mai multe mărci de ovule antimicotice, cu acţiune şi administrare diferite. Unele se folosesc trei zile consecutiv, altele la interval de câteva zile. Există totodată şi ovule cu eliberare prelungită; dar, în acest caz, tratamentul presupune administrarea unui singur ovul. Însă, de multe ori, nu este suficient. În situația recidivei, se impune şi un medicament pentru uz oral.
Care e momentul optim de administrare?
De preferinţă seara, înainte de culcare. Ovulul se introduce profund în vagin, din poziţie alungită. Astfel, poate acţiona toată noaptea, fără să provoace scurgeri dezagreabile.
Ce e de făcut dacă simptomele nu se ameliorează sau dacă revin?
În general, nu există risc de rezistenţă la produsele antimicotice pe bază de probiotice (aşa cum este cazul anumitor antibiotice). Prin urmare, aceeaşi marcă de ovule se poate utiliza de mai multe ori consecutiv după cum este detaliat de nhsinform.scot. Uneori însă este nevoie de un produs cu acţiune mai puternică pentru a pune categoric capăt infecţiei. Doar medicul este în măsură să decidă ce anume este oportun, în funcţie de rezultatele frotiului vaginal.
Este indispensabilă folosirea unei creme?
Pe lângă ovule, se poate aplica o cremă specială pe zona vulvară, mai ales dacă simptomele se manifestă şi la acest nivel. Cel mai bine este să utilizați produse care conţin acelaşi principiu activ. În acest caz, durata tratamentului trebuie să fie aceeaşi pentru ambele medicamente…
Probioticele se eliberează fără reţetă?
Majoritatea ovulelor antimicotice se vând la liber în farmacii. Deci, în general, eliberarea lor nu implică reţetă, cu excepţia cazului când doriţi să plătiți doar o parte din preţ.
Citește și: Cum poate fi recunoscuta depresia?