HomeSANATATEMEDICINA PREVENTIVA Secrete anti-caniculă

Secrete anti-caniculă

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2012/11/Secrete-anti-caniculă.jpg

Dușurile scoţiene

Oricât de zgârciți ar fi scoțienii, tot ne-au oferit ceva — duşurile alternative. O procedură pentru care ar trebui să le fim recunoscători mai ales în zilele călduroase. Intrați sub duş și dați mai întâi drumul la apă călduță, apoi creşteți-i temperatura, până la limita suportabilității. După aceea, procedând invers, tot treptat, faceți apa rece, de asemenea, cât de mult suportați. Repetați acest joc de-a lungul câtorva minute, terminând cu apă potrivită: 20-25° C. Frecați-vă bine pe tot corpul cu un prosop aspru de bumbac şi echipați-vă cu o ținută lejeră.

Secrete anti-caniculă

Lichide, lichide și iar lichide

Creşterea temperaturii mediului ambiant determină o eliminare mai intensă de apă și săruri minerale din corp. De aceea, pentru a evita pericolul deshidratării, trebuie să compensați bând foarte multe lichide. Desigur, nu băuturi alcoolice (care, după o stare inițială de euforie, de beatitudine, vă pot fi chiar fatale când afară sunt peste 30°C), ci răcoritoare: ceaiuri, sucuri şi compoturi dulci de fructe, apă minerală. Se recomandă să se consume între doi şi trei litri de lichide pe zi. Persoanele supraponderale sau cele care transpiră mult ar fi indicat să bea infuzii calde.

Masajul tălpilor

În arşita amiezii, pantofii se afundă în asfaltul cleios, iar deplasarea prin înghesuiala de furnicar a oraşului se dovedeşte un calvar. Nu este de mirare că, odată ajunşi acasă, ne simțim storşi de vlagă şi cu tălpile „în flăcări”. Pentru a scăpa de senzația — firească de altfel — de picioare sleite şi încinse, un masaj este mai mult decât indicat. Chiar dacă nu sunteți specialiști în reflexologie, câteva mişcări ferme pot face minuni. Ideal ar fi să vă masați (imediat după un duș răcoritor) folosind apă călduță în care ați dizolvat puțin oțet de mere. Frecați-vă energic tălpile, mai întâi bolta plantară, apoi călduț şi la sfârşit, pe rând, degetele, începând cu cel mare şi încheind cu cel mic. După aceea, relaxați-vă întinşi în pat, având grijă să țineți picioarele puțin mai sus decât restul corpului, pentru a optimiza circulația sangvină.

Cel mai ieftin răsfăț

În după-amiezele toride, la birou sau acasă, între pereții încinși, dacă nu aveți la dispozitie aer condiționat, vă puteți răcori imediat apelând la un truc ieftin, simplu si eficient. Puneți în tăvița pentru cuburi apă amestecată cu suc de lămâie şi băgați-o la congelator. După o jumătate de oră, extrageți două pastile înghețate şi masați uşor cu ele — folosind ambele mâini, cu mişcări circulare — obrajii, apoi fruntea şi bărbia. Senzația de răcorire va fi instantanee şi de durată. Pentru a vă proteja însă pielea (căci trecerea bruscă de la cald la frig i-ar putea dăuna), la câteva minute după aceea, aplicați cu delicatețe pe față o cremă hidratantă.

Şosetele congelate

Da, da: ați citit bine! Nu este nimic absurd şi nici păcăleală. O pereche de şosete din bumbac de calitate (în niciun caz supraelastice, din fibre sintetice), băgate la congelator timp de câteva minute si apoi încălțate, după ce în prealabil v-ați făcut un duș, sunt cel mai bun leac pentru picioarele obosite, greu încercate de caniculă. Rămâneți astfel zece minute şi tensiunea din tălpi va dispărea ca luată cu mâna.

Leacul ochilor obosiţi

Statul îndelungat cu privirea în ecranul calculatorului, luminozitatea excesivă a zilelor de vară şi noxele urbane de-a dreptul asfixiante ne fac să avem probleme oculare. Ochii sunt iritați, ustură, lăcrimează, vederea este încețosată… în asemenea situații,
versatul „Doctor Muşetel” îşi intră in rol. Puneți un plic de ceai în 100 ml apă clocotită și lăsați la infuzat câteva minute. După ce infuzia s-a răcit, îmbibați două comprese sterile în ea. Aplicați-le pe pleoape, stând astfel, fără să vă mișcați, un sfert de oră, după care clătiți-vă cu apă călduță…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed