Sugestii pentru o toamnă fără probleme de sănătate

Share

RESPIRAŢI ADÂNC

Încordarea prelungită şi stresul în care trăim ne fac să respirăm la minimumul capacităţii toracice. Urmarea: arderile (metabolismul) din corp se fac la flacără redusă, capacitatea de concentrare scade, ne ameninţă durerile de cap permanente şi starea proastă.

Sugestii pentru o toamnă fără probleme de sănătate

Un sfat de prim ajutor: respiraţi! N-o să reuşiţi chiar din prima, dar încet-încet, veţi reuşi să inhalaţi aerul, mai întâi în abdomen, apoi în piept şi în vârful plămânilor, până ce simţiţi o uşoară înţepătură. După minimum 15 respiraţii complete, starea dvs. se va schimba. Veţi fi mai energici şi mai dinamici. Dacă am fi puţin mai atenţi la lucrurile care ne fac bine şi care se află la îndemână, fără să coste nimic, am scăpa de multe dintre suferinţe. De stres, de exemplu, şi de suferinţele inimii, care se potolesc ca prin farmec, ați putea scăpa printr-o baie de oxigen. Bine ar fi să începeţi să respiraţi dimineaţa, după trezire, cât mai sunteţi încă în pat.

Întinşi pe spate, cu palmele aşezate pe abdomen, inspiraţi conştient (adica urmărind cu gândul ceea ce faceţi), dirijând aerul mai întâi in pântec (să simţiţi cu palmele cum se umflă), apoi spre coaste şi spre clavicule. Ţineţi-vă respiraţia câteva secunde, pentru ca aerul să poată fi preluat de plămâni, apoi expiraţi pe gură, zgomotos şi puternic, cât mai profund cu putinţă.

Anotimpul umed şi mohorât ne predispune în mod special la depresie, care poate fi uşor alungată dacă vom respira sistematic şi sănătos. Și, după cum am mai spus, respiraţiile scad simţitor riscul tulburărilor coronariene şi ajută sistemul imunitar. În felul acesta, suntem protejaţi şi de răcelile toamnei, care se grăbesc către noi.

MERS PE JOS ŞI DUŞURI ALTERNATIVE

Pregătirea optimă pentru răcelile sezonului rece începe acum. Acum e momentul să ne antrenăm împotriva atacului virusurilor. Iar asta înseamnă doar circa 30 de minute pe zi, timp în care cele mai mici vase de sânge de pe piele învață să se închidă rapid pe vreme rece, şi să se deschidă din nou la căldură. Asta duce la o îmbunătățire a circulaţiei sângelui şi la întărirea capacităţii de apărare a organismului. Procedura e simplă, dar cere să fie aplicată zi de zi:

1. Faceţi în fiecare dimineaţă şi seară duşuri alternative (apă fierbinte/rece) — sfârşind dimineaţa cu un duş rece, iar seara cu unul călduţ, ca să nu alungaţi somnul.

2. Plimbaţi-vă obligatoriu, fie soare sau ploaie, cel puţin o jumătate de oră pe zi. Mersul la saună, o dată pe săptămână, este, de asemenea, foarte indicat.

Antrenament anti-guturai

Dimineaţa: zece minute

•    trei minute respiraţii profunde, în pat
•    trei minute gimnastică în fața ferestrei deschise
•    înainte de duş, frecaţi-vă pielea de pe corp cu o perie sau un burete aspru, pană se înroşeşte (timp de două minute).
•    Faceţi patru minute duş fierbinte, apoi două minute duş rece.

Băi de picioare: opt minute

Seara, înainte de a vă culca, umpleţi două vase cu apă, într-unul puneţi apă caldă. (38°C), în celălalt rece.
Băgaţi mai intai ambele picioare în apa caldă, patru minute, apoi băgaţi-le în apa rece, un minut. Repetaţi procedeul de două ori.
Stergeţi-vă apoi şi încălţaţi-vă cu şosete de lână…

ANTRENAMENT MENTAL: „SUNT SANĂTOS!”

Cercetătorii americani afirmă că unul dintre cele mai eficiente remedii de sănătate este vorbitul de unul singur. Chiar aşa: cel puţin o dată pe zi, găsiţi un răgaz când sunteţi mai liniştiţi, pentru a vă spune cu voce tare cuvinte de îmbărbătare: „mă simt bine”, „sunt sănătos”, „boala nu se atinge de mine” . Metoda ţine de autosugestie, iar practica e preluată din yoga. „Rostite zi de zi, ca o rugăciune, mantrele (formulele pe care le folosim) acţionează asupra spiritului ca o trompetă care sună mobilizarea şi organismul e mereu pregătit de luptă”, spun specialiştii americani. „Păcat că autosugestia e folosită aşa de puțin în viaţa de zi cu zi. Efectul ei întrece, adesea, cele mai puternice medicamente.”


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news