Talasoterapia – medicina mării

Share

Marea constituie un imens rezervor de sănătate, dar, pentru a beneficia de cât mai mulţi dintre factorii naturali care ne stau la dispoziţie când mergem pe litoral, trebuie să-i cunoaştem si să ştim cum să profităm de ei.

Talasoterapia - medicina mării

Talasoterapia este o terapie regenerativă extrem de valoroasă, a cărei origine se pierde în negura timpurilor. „Thalassa” este un cuvânt grecesc, însemnând „mare”, deci termenul ar putea fi interpretat ca „terapie cu ajutorul mării”.

Încă din antichitate, grecii erau conştienţi de virtuţile vindecătoare ale mării, pe care le utilizau pentru a-şi îngriji sănătatea, dovada constituind-o existenţa unor vechi centre de tratament în insulele Rodos, Corfu sau Pergam (azi in Turcia), cu o vechime de peste 2500 de ani.

Din câte ştim astăzi, o bună parte din populaţia Greciei antice şi a Imperiului Roman practica băile în mare sau în bazine cu apă de mare încălzită, bea apă de mare în scopuri curative, practica masajul sau utiliza nămolul terapeutic. În prezent, omenirea învaţă din nou să întrebuinţeze resursele mării pentru reducerea stresului, detoxifierea organismului, îmbunătăţirea circulaţiei şi în scopul tratării unui număr mare de afecţiuni. Dacă la începuturile talasoterapiei moderne tratamentele aveau în vedere in special utilizarea resurselor marine (apă, alge, nămoluri), astăzi se pune accentul pe asocierea acestora cu alţi factori de sănătate, cu potenţialul curativ al soarelui şi al condiţiilor specifice climatului zonei litorale.

Litoralul, o zonă binecuvântată

Pentru tratamentul unor numeroase afecţiuni, talasoterapia se poate practica la noi în bazele de tratament din staţiunile înşirate pe întreg litoralul, de la Eforie până la Mangalia şi în complexele hoteliere care dispun de centre de talasoterapie cu personal specializat…

Curele debutează cu o evaluare medicală pentru stabilirea tratamentelor în funcţie de vârsta, condiţia fizică a pacientului, ritmul său de viaţă si, nu în ultimul rând, intereselor sale terapeutice. Tratamentele asociază mai multe tipuri de terapii specifice: băi calde cu alge, dusuri, kinetoterapie (gimnastică în piscină, reeducare funcţională), împachetări cu nămol, masaj, dietoterapie. Dar orice întâlnire cu marea vara, în concediu, poate fi un bun prilej de a face talasoterapie „pe cont propriu”, deoarece are potențial regenerator pentru călirea organismului, îmbunătățește vitalitatea, elimină efectele stresului, destinde și relaxează.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente