Marele pericol al stresului este că ne invadează viaţa păşind pe vârful picioarelor. Un intrus care nu-şi face simţită prezenţa decât atunci când reduta e deja cucerită.
Obosiţi, deprimaţi, apatici, strigăm după ajutor. Nervii sunt “la pământ”, energia vitală comutată pe zero, sistemul imunitar scos din priză. Spionul şi-a făcut datoria, bolile pot intra. Cele mai grave maladii ale începutului de mileniu au în stres un aliat de temut. Ele se instalează pe un reflux vital. Iată de ce conştientizarea pericolului trebuie făcută din vreme, în clipa când primele semne de boală şi de epuizare nervoasă îşi fac apariţia. Vă propunem câteva tehnici de relaxare extrem de eficiente si foarte uşor de realizat. Cu o condiţie: să le practicaţi regulat, transformându-le într-un mod de viaţă.
Antrenamentul Jacobsen: relaxare interiorul muşchilor
“Relaxarea progresivă după Jacobsen” este, din păcate, foarte puţin cunoscută în rândul persoanelor chinuite de stres. Principiul este simplu: prin încordarea și relaxarea sistematică a muşchilor se poate simţi şi conştientiza diferenţa dintre încordare şi destindere.
Cei ce învaţă să creeze conştient aceste stări vor reuşi să domine stresul, chiar şi pe cel inconştient.
Acest antrenament de relaxare a fost iniţiat la sfârşitul anilor `20 de către fiziologul american Edmund Jacobsen, fiind reluat cu mare succes în prezent. Avantajul său: poate fi însuşit fără niciun ajutor. Se lucrează cu tot corpul și anume cu segmentele muşchilor principali pe care, spre deosebire de cei ai inimii sau stomacului, îi putem dirija prin voinţă.
Se porneşte de la mâini și se procedează în felul următor: strângeţi pumnul drept cât puteţi de tare, până când degetele și încheietura mâinii se albesc. Menţineţi tensiunea circa zece secunde. Când deschideţi pumnul, veţi simţi o furnicătură uşoară şi o căldură care ajung până în antebraţ. Reluaţi exerciţiul cu mâna stângă: strângere, încordare, relaxare. Repetaţi de cinci ori. În timpul încordării, vasele subţiri de sânge sunt strânse ca într-o clemă, iar circulaţia este întreruptă. Când daţi drumul la pumn, vasele se deschid, chiar mai mult decât înainte.
După mâini, urmează braţele: întindeți-le în faţă, încordaţi-le, menţineţi încordarea, relaxaţi-le. Apoi urmează faţa, încordând și relaxând pe rând fruntea, nasul, buzele, bărbia. Și în continuare ceafa, umerii, pieptul, abdomenul, spatele, fesele și la urmă de tot picioarele — începând de la degete. La capătul unui antrenament Jacobsen veţi simţi o uşurare plăcută în tot organismul şi, nu în ultimul rând, în cap (obsesiile dispar)…
La această relaxare controlată, sistematică, trebuie să participe toţi muşchii. Începeţi programul de exerciţii într-un loc liniştit, unde nu vă deranjează nimeni. Poziţia de plecare trebuie să fie comodă, ca de pildă “poziţia birjarului” (şezând, cu capul şi umerii relaxaţi, aplecaţi uşor înainte) sau pur şi simplu poziţia “culcat”.
Citește și: 8 trucuri pentru a respira mai bine