Tusea poate fi tratată cu ajutorul fitoterapiei

Share

Tusea nu este în sine o boală, ci un reflex cu rol protector. În general, reflexul se declanșează în momentul în care membrana ce căptuşeşte interiorul căilor respiratorii secretă mucus sau flegmă în exces.

Tusea
Aceste secreții contribuie la protecția căilor respiratorii față de viruşi, bacterii şi particule străine. Tusea este metoda prin care organismul elimină aceste acumulări de mucus. Fluxul de aer antrenat prin tuse menține căile respiratorii deschise şi ajută la curățarea plămânilor şi a bronhiilor. Trebuie să fim atenţi, deoarece accesele severe de tuse constituie o indicație a unei infecții serioase, cum ar fi pneumonia sau bronşita.

Tusea – Simptome

Mai importante decât accesele de tuse în sine sunt elementele care pot oferi indicii despre cauzele acestora:

•    frecventa şi durata acceselor de tuse;
•    materia expectorată (mucus sau flegmă, sânge);
•    culoarea sputei (albă, transparentă, verde, galbenă, cu sânge);
•    consistenţa materialului expectorat (gros, subţire, spumos);
•    prezența sau absența durerii în momentul accesului de tuse.

Când trebuie consultat medicul:

  • Dacă accesele de tuse durează mai mult de zece zile, poate fi vorba de o afecțiune gravă.
  • Dacă sputa produsă este galbenă, verde, roz, sau ruginie.
  • Dacă accesele de tuse sunt prelungite, persistente şi însoțite de unul dintre următoarele simptome: răguşeală, dureri de gât, pierderea respiraţiei, şuierat, dureri sau senzație de apăsare în piept, febră de 38°C sau mai mare, dureri de cap, spate şi picioare, oboseală, erupții pe piele sau pierderi în greutate.

Un acces de tuse, combinat cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, indică o afecțiune ascunsă.

Tratament

Dacă aveți o tuse neproductivă (uscată), însoțită de scurgeri nazale sau de înfundarea nasului, de dureri în gât ori strănut, prezentați simptomele clasice ale unei răceli obișnuite şi tot ceea ce aveți de făcut este să o lăsați să îşi urmeze cursul. Terapiile de mai jos contribuie la atenuarea disconfortului cauzat de infecțiile respiratorii, însă infecţia nu va trece de la sine.

Fitoterapie. Dacă tusea este seacă, fără expectorație, un foarte bun antitusiv este dat de următoarea formulă: se amestecă trei părţi petale de mac, o parte rostopască, patru părți talpa-gâştei şi două părți fructe de fenicul. Se face o infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă clocotită. Se beau la fiecare două ore câte trei linguri de infuzie îndulcită cu miere.

Imediat după calmarea acceselor de tuse se recomandă o infuzie de lumânărică (două lingurite de flori la o cană cu apă clocotită; se bea treptat, în cursui zilei), de podbal (două lingurițe de plantă la o cană cu apă clocotită; se beau două-trei căni pe zi), de tei (o linguriţă de flori fără bractee sau două linguriţe de flori cu bractee la o cană cu apă clocotită; se beau două-trei căni pe zi) sau de pătlagină (o lingură de frunze la o cană cu apă clocotită; se îndulcește şi se bea treptat, de-a lungul unei zile).

Dacă tusea este productivă, este indicat un expectorant. O plantă foarte bună în acest sens este ciuboţica-cucului, din care se poate prepara atât infuzie (două lingurite de flori la o cană cu apă clocotită; se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere), cât şi decoct (o lingurită de rădăcini şi rizomi fragmentați, la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, se fierbe într-o cană cu apă; se beau două-trei căni pe zi).

Dietoterapie. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face atunci când aveți accese de tuse este să beți lichide în cantități mari, ceea ce înseamnă, în medie, patru-șase pahare în fiecare zi.

Aportul mare de fluide va face ca mucusul să fie mai puţin vâscos, iar accesul de tuse va fi mult uşurat. Cele mai bune în acest scop sunt lichidele călduțe sau apa plată. Încercați să evitați băuturile care conțin cofeină sau alcool.

Majoritatea medicilor susțin ideea că puteți accelera vindecarea prin consumarea sucurilor de fructe şi legume proaspete. Unii dieteticieni recomandă suplimentele de vitamina C; alții consideră că o alimentație bine echilibrată este tot atât de eficace.

Remedii la îndemână în caz de tuse

Alături de consumul mărit de lichide, inclusiv de ceaiuri de plante, masarea pieptului şi a gâtului cu ulei de eucalipt sau smirnă poate atenua tusea. Un simplu masaj favorizează respirația, combate tusea şi permite relaxarea pentru un somn bun.

Dormiți cu capul mai sus cu 15-20 cm față de nivelul patului. Încercați să evitați cofeina şi menta…

Puteți prepara un expectorant eficace din miere de albine şi o ceapă mare. Tăiaţi ceapa în felii şi puneți peste acestea, într-un castron înalt, miere. Lăsaţi conţinutul timp de 10-12 ore. Strecurați amestecul şi luați câte o lingură (15 ml) de patru-cinci ori pe zi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente