Vitamina A este denumirea sub care sunt cunoscute grupurile de retinoide (acidul retinoic, retinalul și retinolul), care sunt niște componente active din punct de vedere biologic și care se găsesc în mod natural atât în plante, cât și în țesuturile animale.
Vitamina A (A1 — retinol, A2 — dehidroretinol) este oarecum neobișnuită, întrucât nu există ca atare în alimente. Vitamina A din fructe și legume este sub formă de provitamina A; aceasta se găsește în sursele de origine animală (grăsimi solubile), sau in beta-caroten, de proveniență vegetală. Organismul este cel care convertește substanțele în retinol liposolubil. Forma preferabilă este beta-carotenul, care are o puternică acțiune antioxidantă. Există mai multe clase de carotenoide, iar studiile arată că acestea lucrează împreună pentru a aduce beneficii organismului. Atunci când sunt luate sub formă de suplimente alimentare, carotenoidele de acest tip sunt denumite, de obicei „carotenoide complex”.
Organismul își poate lua toată cantitatea de vitamina A de care are nevoie din carotenoidele derivate din plante; acestea sunt solubile în apă și nu se acumulează în organism, așadar toxicitatea este rar întâlnită în cazul lor. Au fost identificate mai mult de 500 de mii de carotenoide, iar mai puțin de 10% pot fi transformate în vitamina A în organism. Cu toate acestea, deși multe nu pot fi convertite în vitamina A, tot au efecte extrem de benefice asupra noastră. De exemplu, s-a dovedit ca licopenul contribuie la prevenirea cancerului de prostată.
Spre deosebire de vitamina A provenită din sursele din plante, vitamina A provenită din surse animale poate deveni periculoasă; mai exact, deoarece retinoidele sunt biodisponibile și stocate în țesuturile noastre, o cantitate prea mare a celor care sunt derivate din animale se pot acumula în organism și pot deveni toxice.
Citește și: Vitamina E
Beneficiile aduse de vitamina A
- Vitamina A protejează sănătatea ochilor. Unul dintre cele mai importante și bine cunoscute beneficii pe care le aduce vitamina A este faptul ca menține ochii sănătoși. Potrivit unor experți, retinolul ar putea trata cu succes glaucomul, o boală constând în creșterea tensiunii oculare, care poate duce la orbire.Acest lucru este posibil datorită unui component al moleculei de rodopsină, care este activat când lumina intră în contact cu retina și trimite un semnal la creier ce are ca rezultat vederea. Beta-carotenul din vitamina A previne degenerarea maculară, una dintre cauzele care duc la orbirea cauzată de înaintarea în vârstă.
- Imunitatea organismului este ajutată de contribuția pe care o aduce vitamina A. Această vitamină joacă un rol de integrare în sănătatea sistemului imunitar și poate ajuta mai ales in protejarea contra bolilor și infecțiilor. Se crede că deficiența de vitamina A blochează regenerarea barierelor de mucoase, ceea ce rezultă în creșterea vulnerabilității în fața infecțiilor.
- Vitamina A contribuie la reducerea inflamației din organism. Beta-carotenul acționează drept antioxidant puternic în organism, ajutând la reducerea formării radicalilor liberi și prevenind degradarea oxidativă a celulelor, totodată blocând inflamația. Efectele antiinflamatoare pe care le au vitamina A și beta-carotenul se răsfrâng și asupra altor aspecte legate de sănătate, deoarece inflamația este rădăcina multor afecțiuni cronice, de la cancer, până la boli cardiovasculare și diabet. Reducerea nivelului inflamației este corelată și cu un risc mai scăzut de a face boli degenerative, cum sunt Parkinson și Alzheimer, dar în același timp aduce îmbunătățiri în cazul unor afecțiuni inflamatorii, precum artrita reumatoidă sau boala lui Crohn.
- Prin consumul de vitamina A, pielea devine mai strălucitoare, pentru că vitamina A ajută la repararea celulelor și țesuturilor. Deoarece vitamina A luptă contra acneei și ridurilor, medicii dermatologi o prescriu adesea, datorită proprietăților sale de a îmbunătăți aspectul pielii. În ceea ce privește repararea și regenerarea celulelor, cheia o reprezintă o dietă bogată în vitamina A. În plus, o astfel de dietă ajută și la vindecarea rănilor, conform cercetărilor.
- Vitamina A are proprietăți care luptă contra cancerului.
- Sănătatea oaselor este sprijinită de vitamina A.
- Vitamina A este de ajutor în cazul scăderii colesterolului.
- În privința reproducerii și dezvoltării, vitamina A este de mare ajutor.
- Vitamina A previne calculii urinari.
Alte informații utile despre vitamina A:
Doza adițională de vitamina A recomandată zilnic: Pentru vitamina A este de 5000 U.I., echivalentul a 3 mg de beta-caroten. Un aport prea mare de retinol din suplimente (nu şi de betacaroten), peste 25.000 U.I. pe zi, poate fi toxic!
Surse naturale de vitamina A: caisele, sparanghelul, varza obișnuită, varza kale, broccoli-ul, ardeii grași, în special cei roşii, dovleacul, portocalele, nectarinele, tangerinele, cartofii dulci, morcovii, oul fiert (în special albușul), ficatul de vită, ficatul de miel, pateul din ficat de gâscă, untul, somonul, brânza de capră, brânza Camembert, brânza Roquefort, Cheddar, salata Romaine, mango, grepfrutul roz sau roșu, papaya, guavele, fructul pasiunii și altele.
Simptomele supradozării:
- Utilizarea unor doze mari de vitamina A (sau o terapie prelungită cu suplimente care o conţin), duce la apariţia accidentelor prin hipervitaminoză A, rare la adulți, mai frecvente la copii şi, în special, la sugari.
- O astfel de intoxicaţie acută la bebeluşi poate genera o hidrocefalie trecătoare, manifestată clinic prin: bombarea fontanelei anterioare, vărsături, agitaţie, insomnii (uneori somnolenţă până la starea de prostraţie), paloarea tegumentelor.
- Când supradozarea se produce la copilul mai mare de un an, se poate instala o hipertensiune intracraniană manifestată prin: crize convulsive, edem papilar şi chiar comă. Din fericire, simptomele dispar odată cu cauza care le-a produs (excesul de vitamină A).
- Hipervitaminoza A cronică se trădează prin tulburări neurovegetative (apatie, oboseală, insomnie), lipsa poftei de mâncare, scăderea troficităţii epiteliale (prurit, piele uscată), opacifierea corneei, păr friabil, deficienţe vasculare (edem papilar, fragilitate crescută a vaselor de sânge), tulburări digestive (hepatomegalie, diaree) şi osteo-articulare (dureri osoase spontane, violente, predominant la gambe şi antebraţe, tumefacţii dureroase ale tendoanelor şi muşchilor)…
Contramăsură: Când apar simptome evocatoare ale supradozării, indicaţia terapeutică eficientă este suprimarea imediată a administrării vitaminei A, sub orice formă.