Vitamina B3 – asigură protecţie antioxidantă împotriva radicalilor liberi


515

Vitamina B3 este cunoscută şi sub numele de niacină, acid nicotinic sau vitamina PP (Pellagra Preventer – „prevenitoarea de pelagră”).

Vitamina B3

Vitamina B3 se recomandă în tratarea unor afecțiuni multiple și are beneficii considerabile asupra sănătății organismului. Află în următorul articol mai multe informații despre vitamina B3 și beneficiile pe care administrarea acesteia le oferă!

Vitamina B3 intră în categoria celor opt vitamine hidrosolubile din complexul B. Beneficiile acestora pot fi resimțite la nivelul pielii, la nivelul părului, la sănătatea ochilor, dar și în cadrul funcționării normale a sistemului nervos. Aportul de vitamina B3 este esențial pentru organism, dat fiind faptul că este bine absorbită la administrarea acesteia pe cale orală și nu poate fi stocată în organism și utilizată ulterior. De asemenea, vitamina B3 poate fi depozitată în orice loc, datorită faptului că nu este afectată de aer, lumină sau căldură și este una dintre cele mai stabile vitamine solubile în apă.

Vitamina B3 este alcătuită din două elemente, acidul nicotinic şi niacinamida. Primul se găseşte în alimente, iar al doilea este convertit în organism dintr-un aminoacid numit triptofan. La „fabricarea” niacinei intervin alte vitamine B, cum sunt tiamina, riboflavina, piridoxina (vitamina B6) şi biotina (vitamina B8). Este o vitamină hidrosolubilă, a cărei carenţă alimentară produce pelagra.

Doza adiţională cotidiană recomandată: 15 mg pentru femei (în perioada lactaţiei, gravidele au nevoie de 16 mg) şi de 19 mg pentru bărbaţi.

Beneficii: Niacina îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, prin dilatarea vaselor, transformă glucidele în energie, asigură protecţie antioxidantă împotriva radicalilor liberi, scade nivelul colesterolului și trigliceridelor, ajuta la digestie, susține buna funcționare a sistemului nervos şi a unor hormoni sexuali.

Vitamina B3 a fost descoperită la începutul secolului al XX-lea, de către Serviciul de Sănătate Publică din Statele Unite. Atunci, tot mai mulți oameni se confruntau cu boala pellagra, ce se manifesta prin piele crăpată, solzoasă sau decolorată, probleme la nivelul digestiv și stări de slăbiciune corporală generală. Boala s-a răspândit chiar și pe teritoriul țării noastre. Cei de la Serviciul de Sănătate Publică din Statele Unite au găsit soluția salvatoare și, câțiva ani mai târziu, s-a identificat faptul că vitamina B3 este nutrientul lipsă din dieta zilnică a celor afectați de boala pellagra.

Vitamina B3 previne afecțiunile la nivel cardiovascular. Aceasta stimulează normalizarea nivelului de triglyceride și are efecte pozitive asupra coagulării sângelui. De asemenea, previne afecțiunile la nivelul pielii, migrenele și cataracta.

Vitamina B3 este regăsită sub trei forme: niacina, niacinamida si inozitol hexanicotinat. Niacina se găsește sub formă de comprimate/capsule.

În cazul persoanelor ce suferă de diabet, vitamina B3 poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Acesta este motivul pentru care trebuie administrate doar în cantitățile recomandate de medicii specialiști. De asemenea, vitamina B3 nu se recomandă persoanelor care suferă de ulcer gastric, afecțiuni hepatice și renale.

Vitamina B3 stimulează procesarea grăsimilor în organism și susține procesele genetice din celulele organismului. Printre afecțiunile pe care le tratează această vitamină se numără și pellagra, depresia, tulburările psihice, durerile accentuate de cap, colesterolul crescut sau dermatita.

Vitamina B3 este extrem de importantă în producerea de energie a corpului uman, iar deficitul de această vitamină este asociat de cele mai multe ori cu slăbiciunea generală a organismului, la care se adaugă probleme intestinale, boli inflamatorii intestinale sau boala colonului iritabil.

Cei care au deficit de vitamina B3 se confruntă cu următoarele simptome:

  • Probleme ale tenului (infecții);
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Sensibilitate accentuată la nivelul mușchilor;
  • Tulburări digestive.

În cazuri extreme de deficiență severă de vitamina B3 apar următoarele simptome:

  • Probleme dermatologice grave;
  • Stări de amnezie;
  • Stări de depresie;
  • Stări de anxietate;
  • Delir;
  • Deces – în cazul în care afecțiunea rămâne netratată.

De cealaltă parte, excesul de vitamina B3 prezintă la rândul său anumite consecințe care se pot manifesta în:

  • Afecțiuni hepatice;
  • Ulcer peptic;
  • Intoleranța la glucoză;
  • Reacții alergice cu manifestări la nivelul pielii;
  • Disconfort la nivelul abdominal;
  • Dureri de cap;
  • Senzație de amețeală;
  • Vedere încețoșată.

Doza zilnică recomandată de vitamina B3 diferă în funcție de vârsta și de sexul fiecărei persoane. Specialiștii recomandă administrarea următoarelor doze zilnice de vitamina B3 pentru categoriile speciale de pacienți:

  • 2 mg pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 6 luni;
  • 4 mg pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 – 12 luni;
  • 6 mg pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 – 3 ani;
  • 8 mg pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 4 – 8 ani;
  • 12 mg pentru băieţii cu vârsta cuprinsă între 9 – 13 ani;
  • 16 mg pentru băieţii cu vârsta peste 14 ani;
  • 12 mg pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 9 – 13 ani;
  • 14 mg pentru fetele cu vârsta peste 14 ani;
  • 18 mg pentru femeile însărcinate;
  • 17 mg pentru femeile care alăptează.

Vitamina B3 se regăsește în următoarele alimente în cantități considerabile:

  • Carne de pui, de curcan sau de vită;
  • Pește (ton și somon);
  • Avocado,
  • Broccoli;
  • Spanac;
  • Fructe cu coaja lemnoasă;
  • Cereale integrale;
  • Sparanghel;
  • Pătrunjel;
  • Drojdia de bere;
  • Ton.

Vitamina B3 este esențială în prevenirea și tratarea diferitelor afecțiuni, iar printre acestea se numără:

  • Boala Alzheimer;
  • Cataracta;
  • Convulsiile;
  • Stările de depresie;
  • Diabetul zaharat;
  • Stările de halucinații;
  • Durerile de cap;
  • Activitatea excesivă;
  • Hipotiroidismul;
  • Insomnia frecventă;
  • Durerile menstruale;
  • Scleroza în plăci;
  • Pellagra;
  • Tulburări ale gustului sau mirosului.

Mai mult decât atât, vitamina B3 are un aport considerabil și în ceea ce privește procesele care au loc la nivelul ADN-ului. Pentru a putea produce celule, componenta principală a țesutului ADN, cunoscută sub denumirea de acid dezoxiribonucleic, are nevoie de vitamina B3. Această legătură existentă între ADN și vitamina B3 determină ca această vitamină să aibă un rol extrem de important în prevenirea cancerului.

Pe lângă consumul regulat de alimente care conțin cantități considerabile de vitamina B3, medicii specialiști recomandă și consumul de alimente bogate în triptofan, care este un aminoacid. Organismul nostru transformă triptofanul în vitamina B3 prin aportul altor vitamine din complexul B, a fierului si vitaminei C. Printre alimentele care conțin triptofan se numără ciupercile, pieptul de pui, somonul, brânza tofu, scoicile și creveții.

De asemenea, un alt avantaj al administrării vitaminei B3 este reprezentat de faptul că gătitul, depozitarea sau prelucrarea acesteia nu reduc din proprietățile pe care le are aceasta.

Potrivit medicilor specialiști, administrarea de vitamina B3 care este provenită din surse naturale nu prezintă efecte negative asupra organismului. Totuși, a fost stabilită o limită superioară tolerabilă de 35 mg la pacienții adulți și sănătoși, luând în considerare că există riscuri minime (doar în cazul suplimentelor de vitamina B3).

Surse naturale de vitamina B3

Broccoli, morcovi, cartofi, roşii, cereale integrale, ficat de vită, piept de pui şi de curcan, peşte oceanic (ton), arahide etc.

Simptomele supradozării: Această vitamină are un intens efect vasodilatator care apare la câteva minute după ingestia niacinei şi durează de la câteva minute până la o oră și este manifestat clinic prin înroşirea feţei, senzaţie de mâncărime, de arsură, creşterea temperaturii pielii şi unele tulburări gastrice (greaţă, crampe abdominale).

Rareori apar transpirații abundente şi accelerarea pulsului; sunt posibile în caz de intoxicaţie acută, localizate sau generalizate. Intoxicația cronică se manifestă prin tulburări nervoase (iritabilitate crescută sau chiar convulsii), pierdere în greutate, scaune cu sânge etc.

Contramăsură: Când apar simptome evocatoare ale supradozării, indicaţia terapeutică eficientă este suprimarea imediată a administrării acestei vitamine…

loading...