Home Ingrijirea bolnavilor de Alzheimer

Ingrijirea bolnavilor de Alzheimer

autor Elena Rădulescu
Data publicării: Data actualizării: 2,2K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/07/Ingrijirea-bolnavilor-de-Alzheimer.jpg

Boala Alzheimer este cea mai frecventa afectiune care afecteaza memoria, rationamentul si capacitatile de decizie ale pacientului.

1

Boala Alzheimer este o boala a dementei, precum dementa vasculara, fronto-temporala, dementa bolii Parkinson, forme care degenereaza celulele nervoase de la nivelul creierului.

Stadiile bolii Alzheimer sunt reprezentate de stadiul usor in care pacientul devine tot mai dezorientat, ii este afectata memoria de scurta durata, nu se mai poate concentra la locul de munca, stadiul intermediar in care pacientul devine tot mai antisocial, este in etapa de negare a afectiunii grave, devine dezorientat si in zonele cunoscute, apar primele tulburari la nivelul limbajului, respectiv stadiul sever-avansat in care pacientul devine indiferent in ceea ce priveste socializarea, este apatic, necesita ingrijire, devine agresiv, agitat, ducand in acest mod la situatiile de deces cauzat de accidente rutiere, insolatie sau deshidratare.

Relationarea cu bolnavii de dementa

Specialistul in relatia cu o persoana diagnosticata cu o boala de dementa trebuie sa empatizeze, sa arate respect, intelegere si rabdare. In cazul in care specialistul nu ii acorda pacientului rabdarea de care acesta are nevoie, atunci el va avea impresia ca a gresit si ulterior va deveni si mai deprimat.

Ingrijirea speciala – rolul celui care ingrijeste bolnavul

In ceea ce priveste ingrjirea pacientului, specialistul trebuie sa se asigura ca ii ofera acestuia incredere in sine pentru ca pacientul sa nu clacheze. Increderea in sine a pacientului reprezinta cel mai important aspect.

Specialistul trebuie sa empatizeze foarte bine cu pacientul, intrucat in cazul bolii Alzheimer, pacientul va pierde puterea de autocontrol si de colaborare.

Drept urmare, specialistul trebuie sa inteleaga perfect trairile pacientului, sa comunice eficient cu acesta si sa ofere solutiile ideale.

Prevenirea accidentelor in cazul dementei

Dat fiind ca victimele afectiunilor de dementa vor pierde autocontrolul, ulterior vor aparea varii accidente, precum arsurile. De aceea, este foarte important ca pacientul sa aiba o persoana apropiata lui mereu in preajma spre a preveni accidentele sau spre a ajuta in cazurile in care accidentele deja s-au produs.

Igiena corporala si imbracamintea in cazul persoanelor cu dementa

Se recomanda ca persoana in cauza sa se ocupe cat mai mult de ingrijirea personala si imbracamintea ei. Persoana apropiata pacientului trebuie sa se asigure ca apa are temperatura potrivita, ca nu exista obiecte in jurul pacientului care l-ar putea rani.
Alimentatia in cazul persoanelor diagnosticate cu dementa

Persoanele care s-au angajat sa ingrijeasca persoanele diagnosticate cu Alzheimer sunt sfatuite sa aiba grija de alimentatia bolnavului, ca acesta sa nu manance nici prea mult, dar nici prea putin.

Aportul de lichide in cazul bolnavilor de dementa

Este important ca pacientul sa consume lichide de cel putin un litru si jumatate.Drept urmare, persoana care si-a asumat raspunderea de ingrijire a bolnavului trebuie sa se asigure de acest aspect.

Probleme cu somnul si plimbarile nocturne la pacientii cu Alzheimer

Persoanele care sufera de boli de dementa vor fi mai somnoroase ziua si mai active noaptea. Drept urmare, se recomanda ca persoana apropiata de pacient sa verifice daca acesta doarme sau nu si sa nu permita acestuia sa doarma prea mult ziua.

Complicatii in cazurile grave de dementa

Escarele sunt rani deschise care apar dupa imobilizarea pe o perioada indelungata. Drept urmare, se recomanda tratamentul profilactic ce consta in repozitionarea bolnavului cam la doua ore relatează neurology.org.
Dintre complicatiile care pot aparea se numara:

  • convulsiile;
  • durerile;
  • pneumonia.

Cu cat boala avanseaza, cu atat pacientul nu isi mai poate controla cum se cuvine functiile de defecatie si de urinare. Se recomanda, asadar, ca pacientul sa exerseze mersul la baie la intervale stabilite dinainte, iar in cazul in care aceste exercitii nu au efectul dorit, se recomanda utilizarea scutecelor de unica folosinta…

Citește și: Atacul migrenos

Abonează-te pe:Yve.ro news