Deteriorarea nervilor din sistemul nervos periferic duce la neuropatie.
Printre semnele si simptomele neuropatiei, pacientul va fi victima durerilor si amortelilor membrelor superioare si inferioare, infectii grave, tulburari de metabolism. Aceasta afectiune poate duce la diabet si poate afecta vasele sangvine, inima si intestinele.
Clasificarea neuropatiei
Neuropatia se clasifica in felul urmator:
- neuropatie cauzata de un singur nerv, numita monoeuropatie;
- neuropatie cauzata de cel putin doi nervi, numita monoeuropatie multipla;
- neuropatie cauzata de afectarea generalizata a nervilor periferici, numita polineuropatie.
Cauzele care duc la aparitia neuropatiei
Neuropatia poate fi provocata de diabet, dar si de alte afectiuni precum:
- traumatisme la nivelul nervilor provocate de executarea aceeasi miscari;
- probleme de nutritie si lipsa de vitamine;
- alcoolismul;
- prezenta unor boli precum lupusul, artrita reumatoida sau sindromul Guillain-Barre;
- afectiunile renale, hepatice sau tiroidiene.
Factori si categorii de risc in cazul neuropatiei
In cazul persoanelor care a fost diagnosticate cu diabet zaharat si care nu respecta tratamentul, acestea pot fi victimele unor anumite forme de neuropatie, la fel ca cele care au fost victimele unori boli autoimune, care au suferit un transplant, care au un deficit de vitamine, afectiuni renale sau hepatice.
Diagnosticul in cazul neuropatiei
Pentru diagnosticarea neuropatiei, medicul specialist va avea in vedere efectuare unor teste precum testul de conductie nervoasa, analizele de sange sau testarea functiilor tiroidiene.
Tratamentul in cazul neuropatiei
Tratamentul medicamentos in cazul neuropatiei oscileaza de la medicamente traditionale de calmare a durerii, la medicamentele impotriva convulsiilor.
In cazul in care tratamentele medicamentoase nu vor functiona, se recomanda optarea pentru terapiile neuromodulatoare care are in vedere tehnici implantabile sau non-implantabile.
Gestionarea si prevenirea neuropatiei
Pentru a preveni neuropatia este necesara prevenirea simptomelor acestei afectiuni grave. Drept urmare, se recomanda mentinerea sanatatii membrelor cu atat mai mult in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet si efectuarea de exercitii fizice in mod curent, respectiv un regim alimentar bogat in legume si fructe…