Retinopatia

Share

Retinopatia nu este o afectiune in sine, ci denumirea utilizata pentru un grup de boli care afecteaza retina.

Retinopatia

Retina, pozitionata in spatele ochiului, contine celule vizuale speciale care actioneaza la lumina cu ajutorul unor fotoreceptori: celule cu conuri si celule cu bastonase. Celulele cu conuri sunt responsabile de vederea diurna, foarte clara si detaliata, iar celulele cu bastonase sunt responsabile de vederea nocturna, adica de o luminozitate redusa semnificativ.

Deteriorarea celulelor fotoreceptoare va duce la slabirea calitatii vederii.

Simptomele retinopatiei

Simptomele si semnele retinopatiei sunt observabile atat la copii, cat si la batrani, adolescenti si persoane de varsta mijlocie. Simptomele si semnele tipice retinopatiei pot fi urmatoarele:

  • vedere deteriorata noaptea sau cand luminozitatea este scazuta;
  • inrautatirea vederii periferice;
  • pierderea vederii centrale.

Cauzele retinopatiei

Specialistii sustin ca principala cauza a retinopatiei este reprezentata de mostenirea pe cale genetica, primul simptom care apare fiind aparitia unor semne intunecate pe suprafata retinei.

Factori de risc in cazul retinopatiei

La fel ca in cauzele retinopatiei, factorii declansatori sunt reprezentati de mostenirea bolii. Mai exact, afectiunea ar putea fi legata de cromozomul X care se transmite de la mama la baiat sau sa fie transmisa copilului indiferent de sex in cazul in care parintii au avut gena respectiva.

Detectare si diagnosticare in cazul retinopatiei

In cele mai multe cazuri, retinopatia este depistata de specialist atunci cand pacientul se prezinta pentru un control, acuzand vedere slaba pe timp de noapte. Medicul va descoperi astfel ruperea arterelor subtiri, dar si pete pigmentare.

Tratamentul in cazul retinopatiei

Din pacate, cercetatorii nu au descoperit inca un tratament eficient pentru retinopatie. In schimb, au descoperit ca vitamina A incetineste progresia retinopatiei.

Specialistii recomanda si purtarea ochelarilor protectori, pe langa consumul de fructe si legume bogate in vitamina A. De asemenea, se recomanda consultarea in mod curent a unui medic specialist oftalmolog.

Informatii utile despre retinopatie

Cel mai intalnit tip de retinopatie este nebulozitatea umorului vitros, care este lichidul responsabil de umplerea cavitatii din spatele globului ocular…

Medicul specialist va analiza istoricul medical si familial al pacientului, spre a determina care este gradul de risc de a manifesta boala cu pricina.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente