Home SANATATEOrl Afectiuni ale cavitatii bucale

Afectiuni ale cavitatii bucale

autor Nicula Clara
Data publicării: Data actualizării: 1,9K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2015/02/Afectiuni-ale-cavitatii-bucale.jpg

Oamenii au cunoscut fel si fel de metode de infrumusetare, eliminare a mirosului neplacut si mentinere a sanatatii dentare, inca din cele mai vechi timpuri.

Specialistii obisnuiesc sa spuna ca gura noastra vorbeste despre interiorul organismului nostru.

Buzele si gura
Buzele groase au fost considerate dintotdeauna simbolul sexualitatii si al feminitatii. Desigur, femeile care nu s-au nascut cu buze carnoase pot apela la medicii specialisti care le pot ajuta in acest sens.

Dincolo de aspectul senzual si feminin, buzele pot indica varii alergii la anumite alimente. Drept urmare, daca buzele prezinta o crusta rosiatica, exista posibilitatea ca pacientul sa aiba o cheilita actinica din pricina expunerii la soare. De asemenea, inflamarea buzelor poate fi un simptom al sindromului Miescher-Melkersson-Rosenthal. Acest sindrom reprezinta o afectiune de tip neurologic, care se transmite adesea pe cale genetica si include o serie de semne precum umflarea fetei, paralizia unei parti a fetei sau aparitia fisurilor linguale.

Buzele tuguiata pot fi semnul unei afectiuni numite sclerodermia care duce la intarirea pielii.

Buze uscate si fisurate reprezinta consecinta implicarii unor factori externi si ai unor factori de natura interna.

Buze cianotice (vinetii) reprezinta unul din semnele specifice bolilor cronice, de tip respirator sau cardiac.

Furnicaturi la nivelul buzelor
In situatia in care pacientul acuza furnicaturi la nivelul limbii si al buzelor, atunci se poate vorbi despre aparitia unui herpes bucal sau despre deficitul de vitamina D si calciu. Atunci cand apare parestezia, poate fi vorba despre candidoza.

Pistrui pe limba sau buze
Prezenta pistruilor pe buze se numeste macula melanotica si se incadreaza in semnele si simptomele bolii Addison, care apare in urma dezechilibrelor hormonale.

Pete de culoare alba sau gri in cavitatea bucala
Petele de culoare alba sau gri in cavitatea bucala reprezinta simptomul lipsei poftei de mancare.

Striatii albe in cavitatea bucala
Stratiile albe care apar in cavitatea bucala sunt semnele clare ale unei afectiuni de tip dermatologic numita lichen plan bucal. Aceste semne sunt  specifice si hepatitei C.

Gingii rosii sau tumefiate
Gingivita sau periodontita sunt afectiuni relativ frecvente dezvoltate de toate persoanele. Aceste afectiuni se manifesta prin inflamarea gingivala si schimbarea culorii gingiei.

Proeminenta sau fisura in cerul gurii
Fisura prezenta in cerul gurii reprezinta semnul torusului palatin, afectiune ce poate fi tratata prin renuntarea la alimentele dure.

Senzatia de gura uscata
Senzatia de gura uscata se mai numeste medical xerostomie si reprezinta semnul alarmant al expunerii la stres sau o reactie adversa la un tratament medicamentos luat fara prescriptie medicala. Desigur, senzatia de gura uscata poate fi semnul unor afectiuni cronice foarte grave, de la Parkinson pana la virusul HIV.

Salivatia excesiva
Salivarea in exces poate fi o reactie adversa la niste medicamente sau semnul alarmant al unei probleme de tip gastrointestinal.

Limba

Limba este acoperita de papile gustative care se dezvolta in permanenta, la fel ca firele de par.

Limba de culoare brun-verzuie este semnul unei igiene orale necorespunzatoare, afectiune ce poate fi tratata prin tratament medicamentos.

Limba alba este semnul ca pacientul a avut febra de curand sau consuma nicotina in cantitati alarmante.

Limba umflata si rosie este simptomul glositei atrofice, care se caracterizeaza prin pierderea papilelor protectoare ale limbii.

Fisurile limbii sunt speficifice persoanelor de gen masculin si se manifesta odata cu inaintarea in varsta.

Limba neteda si fara culoare semnaleaza o deficienta de tip nutritional precum lipsa de acid folic (vitamina B9), fier sau a altor vitamine din gama B.
Miscarile involuntare ale limbii semnifica tremorul esential, o afectiune foarte comuna care nu afecteaza activitatea locomotorie.

Afectiuni ale papilelor gustative
Papilele gustative ne asigura gusturile si placerea. Insa, gustul este strans legat de miros, iar daca unul dintre cele doua simturi se pierde, automat si celalalt va disparea in scurt timp.

Diminuarea sau confundarea gusturilor poarta denumirea medicala de hipogeuzie, respectiv disgeuzie.

Cele doua afectiuni pot semnala infectii la nivel bucal sau iritatii la nivel gingival.

Respiratia urat mirositoare
Respiratia urat mirositoare poate fi cauzata de prezenta unor infectii, ale unor abcese dentare, ale unor carii severe sau ale unor inflamatii de la nivelul gingiei. Respiratia urat mirositoare poate fi prevenita prin periajul corespunzator si consultul de specialitate si, desigur, prin evitarea unor produse cu miros puternic…

Dantura

Trebuie cunoscut faptul ca dantura de un alb impecabil nu ilustreaza o sanatate dentara de neclintit. Fiecare persoana are o anumita culoare a dintilor tocmai datorita sistemului sau. Desigur, persoanele mai in varsta vor observa ca dintii au capatat o culoare galben-maronie, iar persoanele care se expun unor metale vor avea dintii de un verde-albastrui.

Abonează-te pe:Yve.ro news