HomeSANATATEOrl Afecțiunile limbii

Afecțiunile limbii

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,2K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/04/Afecțiunile-limbii.jpg

Medicii specialisti ne pot dezvalui secretele pe care le ascunde limba noastra:

Depozite albicioase
Daca limba este acoperita de niste pete albe, acesta este un semn clar ca se implica vreo infectie la limba, precum cresterea exagerata a numarului de bacterii ori o boala antiinflamatorie. O alta posibilitate o reprezinta aftele, care apar dupa o supraproductie de levuri ale candidei. Dupa ce infectia se tratateaza cu medicamente antifungice, limba incepe sa revina la culoarea obisnuita.

Culoarea inchisa a limbii
Limba sanatoasa trebuie sa fie un fel de roz, din acest motiv, atunci cand devine din ce in ce mai neagra sau maro inchis, poate fi un motiv serios de ingrijorare. Conteaza mult ce alimente obisnuieste bolnavul sa consume, dar si ce medicamente isi administreaza. Daca papilele din zona de sus a limbii sunt mai lungi, se pot colora foarte usor, in functie de anumite alimente, medicamente sau lichide.

In plus, toate persoanele care fumeaza sau consuma cafea pot avea limba maro insa in cele mai multe dintre cazuri aceasta este doar colorata, iar printr-un periaj se va duce cu usurinta acea culoare. Trebuie totusi tras un semnal de alarma, deoarece desi petele nu sunt permanente, tutunul nu trebuie consumat, pentru ca duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului oral.

Fire de par
Zona de sus a limbii este acoperita de niste papile formate din cheratina si, chiar daca nu sunt fire de par adevarate, se aseamana. De obicei, acestea nu se observa, dar in unele cazuri se lungesc, iar de aici se capata aspectul de limba cu par.

Afte
Chiar daca sunt de dimensiuni reduse, aftele din gura sunt foarte deranjante si dureroase si apar in general la persoanele care au febra, consuma cantitati foarte mari de citrice sau din cauza factorilor genetici. Se recomanda ca evolutia lor sa fie analizata, pentru ca o afta ar trebui sa treaca de la sine in cel mult zece zile…

Suprafata neregulata a limbii
De obicei, papilele filiforme sunt putin proemintente, insa exista si cazuri in care se inflameaza si se inrosesc. Ar trebui ca zona respectiva isi revina de la sine in doar cateva zile.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed