HomeSANATATEOrl Cauzele alterarii gustului

Cauzele alterarii gustului

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,6K views
Cauzele-alterarii-gustului in Orl

Daca gustul se altereaza, este un semn al scaderii capacitatii perceperii savorii alimentare, al modificarii modului de perceptie al acestora sau pierderea in totalitate a simtului gustativ, iar mancarea se va simti cu un „gust metalic” similar cu cel al medicamentelor.

Cauzele alterarii gustului

Aceste modificari pot aparea ca o consecinta a canceruui sau a afectiunilor bucale, iar bolnavii care prezinta aceasta afectiune pot evita unele alimente, isi pot pierde apetitul sau pot scadea in greutate. Problemele cu alimentatia pot aparea atunci cand o persoana are o infectie bucala sau are sentimentul gurii uscate.

Cauze
Papilele gustative se afla pe limba in zona faringelui, in spatele cerului gurii si sunt alcatuite din celule gustative, iar cu ajutorul lor, oamenii pot simti gusturile acre, sarate, amare, dulci si aromate. Alterarea gustului are loc atunci cand este prezenta o afectiune bucala sau papilele gustative sunt deranjate de tratamentul impotriva cancerului.

De asemenea, si pacientii care fac radioterapie pentru afectiunile capului pot suferi tulburari ale gustului chiar din primele zile ale tratamentului, deoarece papilele gustative sunt foarte sensibile la radiatii. In plus, radioterapia poate determina scaderi ale cantitatii salivei si poate chiar sa schimbe gustul sarat sau amar al anumitor alimente. Si bolnavii care fac chimioterapie pot experimenta modificari ale gustului, din cauza medicamentelor administrate. Gustul metalic poate aparea din cauza deficitului de zinc, ori a cantitatilor ridicate de calciu sau lactate.

Tratament
Din nefericire, nu exista tratamente sau terapii care sa modifice gustul, iar cei are sufera de aceasta afectiune sunt sfatuiti sa urmeze cateva indicatii. De asemenea, dintii trebuie periati corespunzator si se recomanda utilizarea atei dentare, pentru a fi reimprospatata cavitatea bucala…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed