Cauzele alterarii gustului

Daca gustul se altereaza este un semn al scaderii capacitatii perceperii savorii alimentare, al modificarii modului de perceptie al acestora sau pierderea in totalitate a simtului gustativ

https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/04/Cauzele-alterarii-gustului.jpg

Daca gustul se altereaza, este un semn al scaderii capacitatii perceperii savorii alimentare, al modificarii modului de perceptie al acestora sau pierderea in totalitate a simtului gustativ, iar mancarea se va simti cu un „gust metalic” similar cu cel al medicamentelor.

Cauzele alterarii gustului

Aceste modificari pot aparea ca o consecinta a canceruui sau a afectiunilor bucale, iar bolnavii care prezinta aceasta afectiune pot evita unele alimente, isi pot pierde apetitul sau pot scadea in greutate. Problemele cu alimentatia pot aparea atunci cand o persoana are o infectie bucala sau are sentimentul gurii uscate.

Cauze
Papilele gustative se afla pe limba in zona faringelui, in spatele cerului gurii si sunt alcatuite din celule gustative, iar cu ajutorul lor, oamenii pot simti gusturile acre, sarate, amare, dulci si aromate. Alterarea gustului are loc atunci cand este prezenta o afectiune bucala sau papilele gustative sunt deranjate de tratamentul impotriva cancerului.

De asemenea, si pacientii care fac radioterapie pentru afectiunile capului pot suferi tulburari ale gustului chiar din primele zile ale tratamentului, deoarece papilele gustative sunt foarte sensibile la radiatii. In plus, radioterapia poate determina scaderi ale cantitatii salivei si poate chiar sa schimbe gustul sarat sau amar al anumitor alimente sugerează cercetarea elcaminohealth.org. Si bolnavii care fac chimioterapie pot experimenta modificari ale gustului, din cauza medicamentelor administrate. Gustul metalic poate aparea din cauza deficitului de zinc, ori a cantitatilor ridicate de calciu sau lactate.

Tratament
Din nefericire, nu exista tratamente sau terapii care sa modifice gustul, iar cei are sufera de aceasta afectiune sunt sfatuiti sa urmeze cateva indicatii. De asemenea, dintii trebuie periati corespunzator si se recomanda utilizarea atei dentare, pentru a fi reimprospatata cavitatea bucala…

Citește și: Ghidul complet pentru igiena orala

Abonează-te pe:Yve.ro news

Postat de Elena Rădulescu

Elena Yvette Rădulescu este redactor la yve.ro și absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, unde a urmat specializarea Media, Comunicare și Jurnalism. De asemenea, Elena a urmat cursuri de prestigiu în domeniul astrologiei, precum The Astrology University și International Academy of Astrology, consolidându-și expertiza în horoscop și interpretarea astrelor. Aceste programe de formare recunoscute internațional i-au oferit cunoștințe aprofundate și tehnici avansate în astrologie, permițându-i să ofere analize precise cititorilor. Cu o pasiune deosebită pentru scris și informare, Elena s-a specializat pe categoriile horoscop, frumusețe și știri, aducând cititorilor conținut de calitate, bine documentat și captivant. Are o atenție deosebită la detalii și tendințele actuale. Articolele ei sunt apreciate pentru stilul clar și abordarea echilibrată a subiectelor, combinând cunoștințele sale jurnalistice cu expertiza astrologică pentru a oferi perspective unice și relevante.

Niciun comentariu încă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *