Glosodinia: cauze si tratament

https://yve.ro/wp-content/uploads/2015/02/Glosodinia.jpg

Glosodinia afecteaza viata pacientului din pricina faptului ca ii provoaca acestuia o senzatie de arsura la nivelul cavitatii bucale, afectandu-i limba, obrajii, gingia si gatul.

1

Tulburarea ce poarta numele de glosodinie este o problema care va fi asociata cu problemele de tip nutritional, stomatologic, dar si cu tulburarile hormonale.

Cauzele aparitiei glosodiniei

Cauza declansatoare de glosodinie nu este cunoscuta in totalitate, de aceea mai este numita glosodinie primara sau idiopatica.

Daca prima dintre ele este asociata leziunilor de tip nervos, cea din urma corespunde afectiunilor de gura uscata, depresie, anxietate, probleme de tip nutritional sau de tip stomatologic.

Factori de risc in cazul glosodiniei

Glosodinia debuteaza la persoanele care au cel putin 50 de ani, manifestandu-se mai mult la barbati decat la femei. Factorii de risc sunt reprezentati de:

  • infectii care au recidivate la nivelul tractului respirator superior;
  • interventii de tip stomatologic complexe efectuate in trecut;
  • manifestarea unor alergii alimentare;
  • expunerea la stres.

Simptomatologia glosodiniei

Semnele si simptomele specifice glosodiniei sunt urmatoarele:

  • senzatia de arsura care afecteaza intreaga cavitate bucala;
  • senzatia de furnicatura in gura;
  • dureri;
  • senzatia de gura uscata in permanenta;
  • pierderea sau doar schimbarea gustului.

Investigatii paraclinice in cazul glosodiniei

In vederea diagnosticarii de glosodinie, medicul specialist va incerca sa elimine posibilele probleme după cum indică cercetările umiamihealth.org.

In acest sens, el va recomanda pacientului efectuarea unor analize de tip hemotologic, prelevarea de cultura microbiologica, testarea pentru diverse alergii.

Tratarea glosodiniei

In vederea tratarii acestei afectiuni, medicul specialist va recomanda pacientului medicamente pentru ameliorarea durerii, suplimente alimentare cu un surplus de vitamina B, folosirea unui tip special de apa de gura…

Preventie in cazul glosodiniei

In vederea prevenirii glosodiniei se recomanda evitarea produselor alimentare acide, condimentate, renuntarea la consumul de nicotina si inlaturarea activitatilor stresante.

Citește și: Implantul cohlear

Abonează-te pe:Yve.ro news

Postat de Tudor Irina

Tudor Irina este colaborator al site-ului yve.ro din 2013. A absolvit Facultatea de Jurnalism și a urmat MakeUp Forever Academy, fiind specializată în modă, machiaj și îngrijirea pielii, cu un accent pe sănătatea tenului, testarea și utilizarea produselor cosmetice. Irina scrie articole despre cele mai noi tendințe din fashion, oferă ghiduri detaliate pentru machiaj profesional și recomandări pentru regimuri de îngrijire personalizate. Experiența dobândită la MakeUp Forever Academy îi permite să aducă informații noi, clare și soluții adaptate nevoilor cititorilor interesați de frumusețe și stil.

Niciun comentariu încă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *