HomeSANATATEOrtopedie Cifoza – cand trebuie sa ne ingrijoram

Cifoza – cand trebuie sa ne ingrijoram

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,7K views
Cifoza in Ortopedie

Cifoza mai este cunoscuta si sub denumirea de cocoasa si reprezinta o curbare a coloanei vertebrale si apare dupa probleme ale dezvoltarii, unele boli, osteoporoza coloanei sau traumatismul acesteia.

Cifoza

Cifoza poate aparea la toate varstele si presupune putine probleme de natura medicala insa in unele cazuri mai grave pot fi afectati nervii, plamanii sau alte organe. Tratarea acestei afectiuni difera in functie de varsta, cauze si complicatii.

Simptome in caz de cifoza

-prezenta cocoasei
-oboseala
-sensibilitatea coloanei
-usoare dureri de spate

Din cauza faptului ca cifoza nu prezinta neaparat simptome, adesea ramane neobservata la examinarile de rutina, dar, in timp, persoanele pot avea parte de dureri, de o rotunjire a spatelui sau sa apara cocoasa.

Fiecare pacient ce are un simptom al acestei afectiuni trebuie sa participe la un consult medical de specialitate, in urma caruia se va afla daca va fi nevoie de o evaluare mai amanuntita. In cazuri foarte rare, cifoza poate duce la aparitia problemelor medicale foarte grave, precum dificultati respiratorii sau prejudicii aduse organelor interne deranjate de schimbarea posturii incorecte.

Coloana este alcatuita din vertebre tinute la un loc de ligamente fibroase foarte puternice. Coloana este alcatuita din cinci vertebre lombare, sapte cervicale si 12 toracale. Cele lombare sunt mari si ele sunt responsabile de sustinerea intregii greutati a corpului.

Cauze la adulti

-Osteoporoza duce la subtierea oaselor, fapt care duce adesea la fracturi ale vertebrelor si la aparitia cifozei;
-Artrita duce la deteriorarea oaselor, dar si a discurilor dintre vertebre;
-Spondilita este artrita inflamatorie ce poate afecta coloana in zona articulatiilor;
-Tuberculoza, dar si alte afectiuni ale coloanei pot duce la o deterioare a articulatiilor;
-Cancerul duce in anumite cazuri la o pozitie incorecta a vertebrelor;
-Spina bifida, reprezinta un nefect din nastere ce presupune formarea incompleta a coloanei, fapt care duce la afectarea maduvei si vertebrelor…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed