Atunci cand au fost afectate oasele, tendoanele sau ligamentele, mulajele sau atelele sunt cele care vin in ajutor, deoarece sunt capabile sa creasca rapiditatea vindecarii zonelor afectate prin simpla mentinere a acestora impreuna, fiind ameliorata si durerea sau inflamatia si prevenind si agravarea traumei.
Diferenta dintre mulaje si atele
Mulajele sunt realizate de cele mai multe ori din ipsos sau fibra de sticla, acoperind cea mai mare parte a zonei cu probleme, in timp ce o atela poate acoperi doar 50% din zona cu probleme. Chiar daca atela nu acopera toata zona, este tinuta de un bandaj, iar fata de mulaje, se indeparteaza usor si poate fi si ajustabila.
De asemenea, atelele sunt personalizabile, fiind gata create, sau se fac din fibra sau ipsos, si exista diferite forme si marimi in functie de leziune si locul cu probleme al fiecarei persoane.
Daca zona cu probleme nu este protejata si relaxata suficient, unele persoane pot avea parte de inflamatii si dureri, iar pentru evitarea lor se recomanda:
-zona cu probleme sa se ridice cu ajutorul unei perne;
-degetele de la maini sau picioare trebuie miscate in timpul relaxarii;
-este necesara aplicarea ghetei la fiecare 15-30 de minute, fara a intra in contact direct cu atela (deoarece aceasta nu trebuie umezita);
-medicamentele pentru prevenirea sau calmarea durerilor vor fi oferite de catre medic in urma unui consult conform concluziilor trase de aica.com.
Medicul va trebui consultat cat de rapid posibil daca se intalnesc aceste situatii:
-durerea in crestere;
-apare senzatia de arsura, intepatura sau furnicaturi in zona cu probleme;
-apar diferite probleme de circulatie a sangelui, pielea sau degetele isi schimba culoarea in albastru sau gri, daca sunt reci la atingere sau in cazuri mai grave, daca apare incapacitatea miscarii degetelor;
-daca apare sangerarea sau puroiul;
-daca atela sau mulajul se umezeste sau este distrus…
De asemenea, medicul poate recomanda o modificare, o ajustare sau eliminarea atelei sau a mulajului.
Citește și: Fractura de sold