HomeSANATATEPsihiatrie Cauzele aparitiei vorbitului in timpul somnului

Cauzele aparitiei vorbitului in timpul somnului

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 923 views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2014/09/Vorbitul-in-timpul-somnului.jpg

Somnilocvia reprezinta actul de a vorbi in somn. Vorbitul in timpul somnului este un tip de parasomnie, adica o tulburare ce se iveste in timp ce persoana in cauza doarme.

 Vorbitul in timpul somnului

Somnilocvia reprezinta o problema de tip medical.
De cele mai multe ori, episoadele de vorbire in timpul somnului nu dureaza decat jumatate de minut insa persoana in cauza poate trece prin aceasta stare de mai multe ori pe noapte. Discursul din timpul somnului adesea va fi precum cel din timpul unei dispute, ceva greu de inteles sau de descifrat, tonalitatea vocii osciland de la soapte la strigate.

Cine vorbeste in somn?

O mare parte dintre oameni sufera de vorbitul in timpul somnului, de la copii si adolescenti, la tineri si varstnici. Daca din categoria copiilor cu varstele cuprinse intre trei si zece ani, doar 5% vorbesc in somn, in categoria barbati si femei, atat barbatii, cat si femeile vorbesc in mod egal in timpul somnului.
Se pare ca vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia se mosteneste pe cale genetica.

Cauzele aparitiei vorbitului in timpul somnului

Studiile efectuate in legatura cu descifrarea vorbitului in timpul somnului au demonstrat ca somnilocvia poate aparea in orice stadiu din timpul somnului. Daca, de cele mai multe ori, vorbitul in timpul somnului este de natura inofensiva, exista si situatii in care vorbitul in timpul somnului este semnul si simptomul unor afectiuni.

Afectiunile care ar putea aparea sunt asociate cu somnul REM si frica de intuneric. Teroarea nocturna provoaca pacientului nevoia de a striga, de a se lupta in timpul cosmarului.

Somnilocvia si somnambulismul sunt strans legate de tulburari de alimentatie, la fel ca:
•    unele tratamente medicamentoase;
•    stresul emotional;
•    cresterea alarmanta a temperaturii corpului;
•    probleme mentale…

Care ar putea fi semnificatia cuvintelor rostite in timpul somnului?

Contrar zicalelor conform carora cei care vorbesc in timpul somnului isi dezvaluie cele mai negre secrete, se pare ca vorbitul in timpul somnului este unul irelevant in aceasta privinta.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed