Remedii naturiste pentru tratarea depresiei

Share

Depresia este una dintre cele mai frecvente boli cu care se confruntă cei mai mulți dintre oameni. Afecţiune ce pune stăpânire pe întreg organismul, aduce omul într-o stare precară şi dificil de tratat. Specialiştii au încercat şi încă încearcă să descopere tratamente şi tot felul de remedii bazate pe plante medicinale, astfel încât fiecare om să aleagă tratamentul potrivit.

Remedii naturiste pentru tratarea depresiei

Există mai multe forme ale depresiei, iar cauzele apariţiei lor nu sunt pe deplin elucidate. Conform specialiştilor, se spune că declanşarea unei depresii ar putea fi indusă de petrecerea unui eveniment negativ în viaţa individului. Favorizarea depresiei este asigurată de mai multe cauze:

– existenţa unor boli neurologice, endocrinologice, infecţioase şi inflamatorii;

– consum de medicamente: contraceptive orale, hormoni, analgezice, antifungice etc.;

– apariţia menopauzei;

– naşterea;

– moştenire genetică.

Dintre toate categoriile de vârstă, cei mai afectaţi sunt tinerii de până în 24 de ani, care sunt uşor influenţabili, cu un psihic maleabil şi predispus spre ivirea depresiei. Cu ajutorul unei observări atente din partea apropiaţilor se pot identifica unele dintre manifestările specifice depresiei. Iritabilitatea crescută, stările de nervozitate, ameţeli, viziune negativă despre sine şi despre ce se întâmplă în jurul lor, mimică tristă, neparticiparea activă la viaţa socială, acestea sunt cele mai frecvente simptome prin care se poate depista începutul unei depresii.

Diagnosticarea unei anumite forme de depresie se efectuează de către medicul psihiatru. De asemenea, doar el poate recomanda un tratament care, de cele mai multe ori, este însoţit de participarea individului la şedinţe de psihoterapie. Mulţi oameni cred că participarea la aceste şedinţe înseamnă că persoana respectivă este „nebună”, ceea ce nu este decât fals. Medicul psiholog poate ajuta la creşterea stimei de sine a individului, îl poate sprijini şi să îl facă să se simtă mult mai stăpân pe sine şi pe acţiunile sale.

Pe lângă tratamentul medicamentos, medicul psihiatru poate propune şi consumarea unor remedii tradiţionale. Remediile tradiţionale sunt create din mai multe combinaţii de plante sau doar din existenţa uneia singure. Menirea lor este să trateze/amelioreze stările depresive, cu menţiunea că, spre deosebire de medicamentele antidepresive, aceste remedii nu au efecte secundare şi nici nu creează dependenţă. Consumate sub formă de ceaiuri, tincturi, extracte, băi cu amestecuri de plante obţinute prin macerare, devin o sursă excelentă pentru calmarea stărilor de nervozitate şi tristeţe.

  1. Sunătoarea. „Planta sufletului” este consumată sub formă de ceai pentru beneficiile pe care le are asupra diverselor funcţii ale organismului. Se recomandă în special pentru stările de disconfort şi calmare.
  2. Valeriana. Este propusă în aproape toate tratamentele fitoterapeutice pentru efectele sale (neurosedativ, anticonvulsiv, antispastic, neurotonic, calmant, somnifer, antidiareic), preluate din rizomii plantei.
  3. Roiniţa. Recomandată pentru consum sub formă de tinctură, are proprietatea de a trata durerile de cap, insomniile, angoasa, tulburările de memorie, problemele vasculare cerebrale şi poate fi folosită şi în tratamentul pentru bolile endocrine şi cardiovasculare.
  4. Salvia. Considerată a fi tămăduitoare datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi alţi compuşi biochimici, și consumată sub formă de ceai, aceasta ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, intervine în astenie, oboseală, surmenaj psihic, stres, ameţeli.
  5. Floarea-pasiunii. Este foarte cunoscută în medicina tradiţională indiană pentru abilitatea ei de a interveni în reglarea funcţiilor psihice, care este sprijinită de conţinutul special format din nişte compuşi chimici numiţi alcaloizi. Ajută la calmarea sistemului nervos, aducându-l într-o stare de echilibru. Atenţie însă: consumarea ei în cantităţi mari creează dependenţă…
  6. Talpa-gâştei. Se ştie că este de trei ori mai eficientă în tratarea insomniei decât valeriana şi că preparatele fitoterapeutice sunt propuse pentru sistemul nervos, având efecte sedative, calmante şi relaxante.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente