Ai grijă de sânii tăi!

Share

In ultimul deceniu, numarul deceselor cauzate de cancer la san a scazut, iar daca acesta este diagnosticat de la bun inceput, va putea fi vindecat foarte usor, fara urmari. Trebuie stiut ca daca apare un nodul, acest lucru nu inseamna neaparat ca este cancer, insa nici nu este un semn care sa fie ignorat. Tumorile benigne sunt destul de intalnite si, de-a lungul anilor, sanul se va modifica.

sani

Femeile care nasc la varste tinere previn cancerul la sani, insa schimbarile hormonale care apar dupa implinirea varstei de 30 de ani vor putea contribui la cresterea riscului de aparitie a cancerului la san. Descoperit in stadiul 0 sau 1, cancerul va putea fi vindecat in proportie de circa 94%.

Cum poate fi prevenit cancerul la sân:

– printr-o alimentatie sanatoasa, care este bazata pe un consum de legume si fructe in fiecare zi;
– prin evitarea articolelor vestimentare care mentin sanii in pozitii anormale, precum sutienele cu bureti, sarme sau chiar silicon;
– cu ajutorul exercitiilor fizice regulate;
– prin renuntarea la fumat;
– prin evitarea expunerii la soare intre orele 12:00-16:00 in timpul verii, fara aplicarea unei creme cu factor de protectie ridicat.

La fel ca la celelalte boli, cu cat este pus diagnosticul mai devreme, cu atat sansele de vindecare cresc considerabil, iar efectele secundare sunt mai putin deranjante. Autoexaminarea se va face in fiecare luna, dupa 7 – 14 zile de la prima menstruatie, iar de la implinirea varstei de 20 de ani, trebuie sa iti faci o examinare a sanilor in fiecare luna, pentru a te asigura ca sunt sanatosi.

Daca nu stii cum sa te examinezi, este foarte simplu: trebuie sa stai in fata oglinzii, cu mainile relaxate langa trup si sa te privesti atent, studiind si analizand dimensiunile sanilor. Nu este o problema cand vei observa ca nu sunt identici, deoarece la toate femeile sunt inegali. Apoi, va trebui sa iti privesti sfarcurile, urmate de pielea sanilor, textura si culoarea. Unele schimbari apar odata cu trecerea anilor, insa trebuie sa urmaresti aceste situatii cu mainile ridicate la ceafa si sub barbie, pentru a se observa existenta unei posibile modificari.

Poti apela si la o ecografie mamara, pentru ca aceasta va putea determina daca un nodul este solid sau plin cu lichid. Acest tip de ecografie este destinat femeilor care nu au implinit varsta de 35 de ani, deoarece tesutul glandular mamar este foarte dens pentru a se obtine rezultate concrete despre sanatatea sanilor. Trebuie stiut ca nu doare, iar pretul este intre 80 si 160 de lei…

De asemenea, nu trebuie uitata mamografia ce ajuta la detectarea cancerului prin razele X, chiar cu cativa ani inainte de aparitia unor semne sau simptome care sunt detectabile. Mamografia se face doar daca este recomandata de medic sau preventiv, insa dupa implinirea varstei de 40 de ani. Examenul nu tine mai mult de 30 de minute si nu este dureros, iar pretul este intre 100 si 170 de lei.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente