Femeile au inceput sa foloseasca pilula contraceptiva in urma cu mai mult de 50 de ani, dar este esential sa se stie faptul ca acestea sunt pe baza de hormoni si trebuie luate doar dupa indicatiile unui medic. Majoritatea dintre aceste pilule contin o combinatie de hormoni estrogeni si progesteroni care previn ovulatia si ingroasa mucusul din jurul cervixului, prevenind astfel o sarcina nedorita.
In ziua de azi, pastilele contraceptive sunt mult mai sigure, efectele negative mai rare, iar cantitatea de hormoni mai mica insa exista si femei care pot suferi din cauza admnistrarii acestora.
Sangerari vaginale
Sangerarile sunt imprevizibile si pot aparea in momentele in care chiar nu iti doresti, acesta fiind unul dintre cele mai neplacute efecte adverse.
Dureri de cap, ameteli
Nu ar trebui sa dureze mai mult de doua luni, iar cauza este doza mare de estrogen, In plus, in glandele mamare se acumuleaza mai mult lichid, iar sanii incep sa se umfle.
Greata
Pentru ca sansele aparitiei acesteia sa fie diminuate, trebuie sa iei pastila dupa o masa după spusele nichd.nih.gov.
Acnee
In general, pilulele combat acneea insa exista si cazuri mai rare cand au o reactie advsersa si provoaca afectiuni ale pielii.
Presiune la nivelul sinusurilor
Pilula contraceptiva afecteaza producerea mucusului, astfel sinusurile pot deveni infundate.
Declanseaza stari depresive
Depresia se intalneste foarte des la femeile care folosesc aceste tipuri de pilule, iar cele mai multe dintre ele sunt afectate de greutatea corporala, care uneori creste, alteori scade.
Alte efecte secundare sunt nodulii mamari, colesterolul mai mare, crampele musculare, migrenele, constipatia sau urina inchisa la culoare.De asemenea, riscul de atac de cord este mai mare in randul femeilor care utilizeaza aceste pastile.
Cui nu sunt indicate:
Este de preferat ca femeile care sufera de boli cardiace, tensiune, diabet sau afectiuni ale ficatului sa se fereasca de pilulele contraceptive…
Citește și: 8 metode de a face sexul mai amuzant