HomeSANATATEsanatatea intima Ciclul menstrual neregulat

Ciclul menstrual neregulat

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,1K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/06/Ciclul-menstrual-neregulat.jpg

Ciclul menstrual inseamna totalul fenomenelor fiziologice care apar regulat, lunar si se caracterizeaza prin ovulatie si menstruatie.

Ciclul menstrual neregulat

Ciclul menstrual incepe in prima zi de menstruatie si ajunge la final in prima zi a menstruatiei urmatoare, fara ca aceasta sa fie inclusa. De obicei, intervalul este de 28 de zile insa exista si cazuri in care intervaulul sa fie mai mult, 30 – 35 de zile sau mai scurt 22-27 de zile, fara a exista probleme.

Aceasta durata poate fi influentata si de starea generala de sanatate, dieta, schimbarea de clima, oboseala sau stres. Insa, trebuie ca durata ciclului menstrual sa fie intotdeauna aceeasi, iar daca dureaza mai mult de 35 de zile sau mai putin de 21 de zile, inseamna ca exista probleme si trebuie apelat la un medic ginecolog.

Cea mai intalnita cauza a acestor probleme o reprezinta un dezechilibru hormonal sau o dereglare. La femeile mai tinere, estrogenii sunt secretati in cantitate prea mare fata de progesteron, acestia determinand o ingrosare mai mare decat ar trebui a mucoasei uterine, iar atunci cand este eliminata prin menstruatie, hemoragia este mult mai abundenta.

In plus, cantitatea insuficienta de progesteron secretata poate fi si cauza durerilor provocate de menstruatie, iar la factorul hormonal se mai adauga ale prostaglandinelor, care stau la baza contractiilor uterine, care devin mai puternice si implicit mai dureroase.

De asemenea, la baza menstruatiilor neregulate poate sta si o tulburare a activitatii hormonale. Data ovulatiei este cea care determina data menstruatiei, aceasta venind intre zilele 10 – 14 dupa ovulatie, iar daca aceasta este devansata, va fi o menstruatie precoce. In plus, daca data ovulatiei va intarzia, inseamna ca va fi intarziata si menstruatia…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed