Home SANATATEsanatatea intima Cum previi și cum tratezi cistitele?

Cum previi și cum tratezi cistitele?

autor Elena Yvette
940 views 2 minute timp de citit

Cistitele aparute in urma infectiei vezicii sunt banale. Aproape trei femei din zece sufera de acesta boala, dar printre acestea, unele sufera recidive dese, declansate de o igiena intima incorecta. Iata cateva sfaturi pentru o igiena corecta.

Cum previi și cum tratezi cistitele

Igiena intima

•  Cel mai important:
Cand mergeti la toaleta, stergeti-va din fata in spate, pentru a nu contamina uretra cu bacteriile ce provin de la anus. Copiii trebuie invatati sa faca la fel.

•  Produsele de toaleta:
Folositi produsele de igiena simple, ale caror pH se afla intre 5 si 7, in locul sapunurilor antibacteriene. Acestea dezechilibreaza flora bacteriana, fara sa elimine bacteriile responsabile de infectii. De asemenea, trebuie evitate dusurile vaginale.

•  In timpul ciclului menstrual:
Aveti grija sa schimbati tamponul sau absorbantul adesea, de 3 ori pe zi sau mai des.

Viata sexuala

•  Daca va numarati printre persoanele care sufera de cistite repetate, se recomanda sa urinati dupa raporturile sexuale, deoarece bacteriile pot ajunge din regiunea vaginala sau anala in uretra.

•  Sa nu aveti niciodata raport vaginal dupa raport anal, iar utilizarea prezervativelor se recomanda si in raporturile anale.

Preventie

•  Cel mai important:
Este necesar sa beti foarte multa apa, (1.5 – 2 litri pe zi) si goliti-va vezica, astfel veti elimina treptat germenii prezenti in vezica.

•  Fara excese:
Alcoolul, cafeaua sau sucurile carbogazoase trebuie evitate, deoarece aciduleaza pH-ul urinei si maresc riscul de inflamatie.

•  Zilnic:

Evitati pantalonii prea mulati, deoarece favorizeaza transpiratia si multiplicarea microbilor. Folositi lenjerie intima din bumbac.

•  Esti insarcinata:
Femeile insarcinate sunt cele mai vulnerabile. Compresia aparatului urinar asociata cu modificarile hormonale ale sarcinii duc la stagnarea urinei.

•  Trebuie de stiut:
Nu va fortati, dar nici nu va tineti. Mergeti la toaleta doar atunci cand simtiti nevoia…

Daca, in plus de simptomele obisnuite ale cistitei (arsuri la urinare, nevoia urgenta de a merge la toaleta, urina tulbure) aveti si febra, consultati medicul: poate fi vorba de o complicatie renala (pielonefrita), care trebuie tratata neaparat.

Abonează-te pe:Yve.ro news

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies