Perimenopauza se instaleaza in general la femeile cu varsta de 40-50 de ani, dar unele dintre ele pot fi afectate incepand chiar si de la 30 de ani.
Aproximativ 75% dintre femei experimenteaza bufeuri de caldura si 50% dintre ele sufera transpiratii nocturne in timpul perimenopauzei. Scaderea nivelului de estrogen duce la cresterea aparitiei riscului de osteoporoza, asa ca trebuie sa ai grija sa iei minimum 1200 mg de calciu zilnic din alimente atent alese sau din suplimente alimentare.
Cum imi dau seama cand am ajuns la perimenopauza?
Multe femei ajung la perimenopauza – o tranzitie hormonala ce dureaza aproximativ sase ani – intre varsta 45 si 55 de ani. Medicul iti poate confirma starea in care te afli duce ce a facut mai multe analize hormonale insa uneori iti poti da seama si singura dupa anumite simptome.
Pentru ca nivelele de estrogen si progesteron incep sa scada, ciclul va deveni mai scurt sau mai lung si poate varia de la o luna la alta. Uneori este posibil chiar sa nu mai ai ciclu cu lunile, iar tot estrogenul in scadere face ca mucoasele vaginale si urinare sa se miscoreze si sa se subtieze, astfel ca poti observa uscaciunea organelor genitale sau poti sa scapi putina urina atunci cand stranuti, tusesti sau razi menționează sursa health.harvard.edu.
Cele mai multe femei nu pot dormi si pot observa ca libidoul va creste sau va scadea, toate acestea fiind tot din cauza variatiilor hormonale. Bufeurile de caldura sunt foarte des intalnite si foarte normale insa trebuie sa iti informeazi medicul despre ele. Uneori, bufeurile de caldura pot fi semnul problemelor tiroidiene sau ale diabetului, deci este necesar ca ele sa fie investigate…
Cand pot sa renunt la contraceptie?
Pana nu vei ajunge la menopauza – adica nu vei mai avea ciclu cel putin 12 luni la rand, vei putea sa ramai insarcinata. De fapt, aproximativ 75% din sarcinile la femeile trecute de 40 de ani sunt sarcini-surpriza, neplanificate, care au aparut in urma acestei greseli comune.
Citește și: Tricomonas vaginalis