Sifilisul – simptome

37

Sifilisul este o boala venerica transmisa prin contagiune; aceasta a aparut in urma cu 500 de ani in Europa si a fost adusa din Haiti de catre marinarii lui Cristofor Columb. In jurul anului 1530, medicul din Italia, G. Fracastro, inventeaza termenul de sifilis, iar boala a fost neglijata, deoarece era considerata un efect al desfraului.

Sifilisul

Din acest motiv, infectia nu a avut parte de un tratament, printre „medicamentele” vremii numarandu-se mercurul, lemnul de gaiac sau unele preparate din plante.

Mercurul se administra prin spalaturi, iar de cele mai multe ori, „pacientii” decedau din cauza intoxicatiei.

In 1883, Ricard a reusit sa deosebeasca sifilisul de blenoragie si a putut face o descriere exacta a infectiei. In anii ce au urmat, Fournier a realizat un itinerariu al bolii; in 1905, E. Hoffman a stabilit agentul patogen al sifisului, iar mai tarziu, Wassermann a descoperit reactia serologica. In 1910, a aparut tratamentul cu arsenic si bismut, iar in 1943, si penicilina.

Calea de transmitere

Microbul nu este foarte rezistent la conditiile de mediu si este transmis, in majoritatea cazurilor, prin contactul sexual, iar in cazuri mai rare, extragenital. Perioada de incubatie este de 21 de zile.

Simptome

Simptomele se manifesta, in general, prin leziuni prezente pe buze, in cavitatea bucala sau pe organele genitale. Uneori mai pot aparea pete rosii pe corp, afectiuni foarte grave ale plamanilor, ale sistemului nervos central sau ale vaselor sangvine.

Sfatul nostru

Daca ai impresia ca poti fi un purtator al acestei boli, trebuie sa mergi in cel mai scurt timp posibil la un medic specialist, care iti va furniza in tratament; in caz contrar, aceasta infectie poate fi fatala, iar orice clipa in plus poate conta…