Home SANATATEsanatatea intima Vestibulita vulvara: cauza necunoscuta

Vestibulita vulvara: cauza necunoscuta

autor Elena Yvette
80 vizualizari

Vestibulita vulvara este boala care poate provoca dureri deranjante la femei, cu efecte grave asupra vietii sexuale. Desi suntem intr-o continua dezvoltare din punct de vedere tehnologic si medical, motivele care duc la aparitia vestibulitei sunt necunoscute, iar cele cateva tratamente propuse difera chiar de la chirurgie, pana la psihologie.

Vestibulita vulvara

Mai multi factori pot duce la debutul durerilor din aceasta zona. Printre acesti factori se numara fisurile, infectiile (herpes, candidoza, bolile cu transmitere sexuala), boli de piele (lichenul plan) sau chiar traumatismul perineal. Insa, nu trebuie omis faptul ca o vestibulita vulvara este o boala care nu este inca pe deplin inteleasa, ce pare sa implice inflamatia cronica a vestibulului, o mica depresiune a vulvei la intrarea in vagin si limitata in lateral de catre labii.

Femeile care sufera de vestibulita vulvara simt o senzatie puternica si deranjanta de arsura atunci cand se ating in zona genitala a trupului. Asa ca vestibulita difera de vaginism, ce se manifesta prin durere doar atunci cand are loc penetrarea in momentul actului sexual. Conform cercetatorilor, chiar si pana la 15% dintre femeile cu tulburari vulvare sufera de aceasta problema majora.

O cauza necunoscuta

Anumiti agenti infectiosi, printre care si HPV si Candida, au fost suspectati de-a lungul timpului insa nici alergia nu a fost uitata. De asemenea, pilula este si ea suspecta, dar rolul ei ramane sa fie demonstrat.

Se poate si ca vestibulul femeilor infectate sa fie mai inervat sau chiar mucoasa acestuia sa contina un numar mai mare de receptori ce sunt mai sensibili la durere. Oricare ar fi cauza, adesea se propune biopsia vulvei pentru recunoasterea bolii si pentru a se face diferenta sa de alte boli la fel de grave.

Vestibulita vulvara…o boala psihosomatica?

Mai multe studii s-au concentrat pe personalitatea femeilor care sufera de vestibulita vulvara, si ca este posibil ca acestea sa sufere de o boala psihosomatica, dar deocamdata nu se stie daca trasaturile de caracter sunt o cauza a bolii sau o simpla consecinta.

Tratamente variate si cu efecte nesigure

Tratamentele impotriva vestibulitei sunt foarte diferite. Chirurgia, care implica eliminarea vestibulului, poate duce la o usurare si sa fie destul de bine acceptata de catre femei, fara a oferi complicatii notabile.

Din nefericire, cat de corecte sunt aceste strategii terapeutice diferite ramane dificil de evaluat in absenta unor studii comparative de calitate…

loading...

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies

error: Alert: Content is protected !!