HomeSANATATEsanatatea intima Virusul Papilloma Uman

Virusul Papilloma Uman

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 961 views
Virusul-Papilloma-Uman in sanatatea intima

Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus responsabil de cancerul de col uterin al femeii, iar conform studiilor recente s-a observat ca exista o legatura intre acest virus transmis pe cale sexuala si unele cancere din sfera ORL.

Virusul Papilloma Uman

Virusul Papiloma Uman sub observatie

Virusul papiloma uman este responsabil de cancerul de col si ar putea fi si la originea unor cancere ale gatului, a caror aparitie a crescut considerabil in cursul ultimilor 30 de ani. Acest studiu vine sa confirme o ipoteza emisa de mai mult timp de diferiti cercetatori.

Astfel, studiul demonstreaza ca HPV 16, una din formele virusului papiloma, este prezent in 72% din cancerele de gat. Se pare ca ceilalti doi factori de risc implicati in aparitia acestui tip de cancer, alcoolul si tutunul, sunt acum devansati de importanta acestui virus cu transmitere sexuala.

Trebuie precizat ca aceste cifre sunt valabile doar pentru cancerele orofaringiene, care reprezinta doar 20% din cancerele sferei ORL (gura, faringe, laringe). Pentru celelalte tipuri de cancer ORL, tutunul si alcoolul raman marii factori de risc.

Sexul oral: un risc in plus

Virusul papiloma uman se transmite in principal pe cale sexuala, iar prezenta sa la nivelul gatului se explica prin practicarea sexului oral. Se pare ca, in cazul cancerului de gat, contaminarea cu papiloma virus multiplica chiar si de 32 de ori riscul de a contracta boala.

Tot conform acestui studiu, persoanele care au intretinut practici sexuale orale cu mai mult de sase parteneri sunt de circa noua ori mai expuse riscului de a face cancer la gat. Fumatul creste acest risc doar de trei ori, iar consumul de alcool de circa 2,5 ori. Este recunoscut insa faptul ca practicile sexuale orale au luat amploare in ultimele decenii, iar singurul mod de protectie este prezervativul, insa este folosit foarte rar…

Nu te speria
Nu trebuie sa ne alarmam, pentru nu toate persoanele care practica sexul oral au contractat si virusul papiloma. Iar dintre persoanele care au venit in contact cu virusul, un mic procent este reprezentat de cele au facut si cancer. Virusul papiloma este un virus foarte raspandit, dar adesea nu este periculos, dupa cum s-a constatat in studiile asupra cancerului de col. Astazi se cunoaste faptul ca majoritatea a femeilor au contractat acest virus la inceputul vietii lor sexuale, dar numai o mica parte din ele au dezvoltat un cancer de col uterin.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed