Conform specialistilor, este foarte important sa tinem cont de recomandarile lor inca de dinainte de a ramane insarcina si sa acordam o atentie sporita alimentatiei, dar si sportului. Conteaza foarte mult si greutatea optima pe care trebuie sa o aiba fiecare femeie in timpul sarcinii, precum si analizele facute inainte. Iata ce trebuie sa faci:
Analize
Dupa ce te-ai hotarat ca iti doresti un copil, in urma unui consult ti se va stabili un set de analize, care va varia de la o persoana la alta, in functie de cateva lucruri. Iata cele mai importante analize pe care va trebui sa le efectuezi:
Hemoleucograma, grup de sange si RH: aceasta va oferi informatii despre vreo eventuala anemie, trombocitopenie sau a unei infectii prezente in organism.
AgHBS, AC anti-HVC, adica daca ai hepatita B sau C. In cazul in care ai Ag si AC HBC absenti, atunci poti opta pentru vaccinarea impotriva hepatitei B. Pentru hepatita C nu este niciun tratament, iar daca vei avea vreunul dintre aceste tipuri, copilul se va naste prin intermediul operatiei de cezariana.
Testul pentru depistarea infectiei cu virusul HIV este obligatoriu.
Glicemia, deoarece joaca un rol foarte important, pentru ca aduce informatii despre un eventual diabet zaharat.
Rubeola
Chlamidia: In cazul depistarii, tratamentul este obligatoriu pentru ca aceasta infectie are o stransa legatura cu avortul spontan.
Secretia vaginala
Testul Babes – Papanicolau pentru a se putea depista vreo eventuala displazie cervicala sau mai grav, cancer la colul uterin…
Herpes virus II: nu este obligatoriu pentru a fi detectat, dar daca apare herpesul in zona genitala se va recomanda operatia de cezariana.
Citește și: Stresul afecteaza fertilitatea femeilor