Evoluția uterului pe parcursul sarcinii

Share

Evoluția uterului pe parcursul sarcinii are parte de mai multe modificari si se mareste pentru ca fatul sa aiba loc sa creasca si exista sanse mari sa apara crampe similare cu cele ale menstruatiei, iar in situatii foarte rare, uterul se poate rupe, sangerand abundend. De cele mai multe ori, dupa sarcina, uterul revine la normalitate.

sarcina

Prima modificare a uterului va avea loc in prima saptamana, atunci cand se implanteaza ovulul, iar la circa zece zile dupa ce a avut loc, va aparea si sangerarea, care insa este de cele mai multe ori foarte mica, cele mai multe dintre femei neobservand-o.

Crampele sunt des intalnite la femeile insarcinte si sunt cauzate de expansiunea uterului care se adapteaza la dimensiunile bebelusului care incepe sa se dezvolte. In mod normal, uterul are o greutate de circa 70 de grame, iar pe perioada sarcinii, acesta va ajunge la circa 1 kilogram, iar acesta si greutatea fatului pun presiune pe vezica urinara, fapt care duce la urinarile frecvente in aceasta perioada.

Trebuie mentionat faptul ca operatia de cezariana se face in partea inferioara a uterului pentru a se evita sangerarile excesive, deoarece muschii din acest loc sunt mai slab aprovizionati cu sange. Toate schimbarile uterului care au loc in perioada sarcinii revin la normal in circa sase saptamani dupa ce a avut loc nasterea si, din aceasta cauza, pot aparea crampele post natale. Atunci cand are loc sarcina, exista sanse sa se produca o ruptura uterina, acesta fiind motivul pentru care medicii vor recomanda operatia de cezariana acelor femei care au nascut anterior prin aceeasi metoda…

La sapte zile dupa ce a avut loc nasterea, uterul ajunge la 500 de grame, dupa 14 zile la 300 de grame, iar la o luna va ajunge la greutatea normala.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news