Home SANATATESarcina Top 10 alimente interzise când ești însărcinată

Top 10 alimente interzise când ești însărcinată

autor Elena Yvette
439 vizualizari

Alimentația este foarte importantă pentru organismul nostru, dar aceasta devine crucială atunci când grija se împarte la doi. Există alimente care asigură dezvoltarea armonioasă a fătului și bunăstarea mamei, dar și produse care pot avea efecte negative asupra sănătății celor doi. Astfel, lista alimentelor interzise în timpul sarcinii trebuie să devină o prioritate pentru toate mămicile.

alimente interzise când ești însărcinată

Înțelegând ce alimente sunt de evitat în timpul sarcinii, le ajută pe mămici să facă cele mai sănătoase alegeri atât pentru ele, cât și pentru copilul lor. Lista alimentelor nocive unei sarcini este foarte lungă și controversată. Cu toate acestea, specialiștii au căzut de acord că următoarele zece alimente sunt cele care prezintă cele mai ridicate riscuri în cazul în care sunt consumate de femeile însărcinate.

  1. Pește și fructe de mare bogate în mercur

Fructele de mare sunt o sursă importantă de proteine și Omega-3 benefice pentru dezvoltarea cerebrală a fătului. Cu toate acestea, anumiți pești conțin mercur în cantități care se pot dovedi periculoase pentru sistemul nervos al copilului. Cu cât este mai mare și mai bătrân peștele, cu atât este mai probabil ca acesta să conțină mai mult mercur. Cu toate acestea, se recomanda citirea cu atenție a etichetelor și cumpărarea peștelui și a fructelor de mare doar de la puncte de vânzare acreditate.

  1. Laptele nepasteurizat

Laptele nepasteurizat, precum și alimentele nespălate sau negătite suficient de bine conțin agenți patogeni care pot declanșa afecțiuni foarte grave. Laptele nepasteurizat este responsabil pentru listerioză. Aceasta este o infecție potențial fatală, care poate duce la pierderea sarcinii sau la diverse alte afecțiuni medicale severe.

  1. Brânzeturi rafinate

Brânzeturi precum Brie, Camembert, feta sau brânza albastră sunt de evitat. Acestea sunt făcute de obicei din lapte nepasteurizat și sunt asociate cu listerioza. Și în acest caz este bine să verificați etichetele produselor pe care vreți să le cumpărați și să vă asigurați că sunt făcute din lapte pasteurizat.

  1. Ouă crude

În forma lor nepreparată, ouăle prezintă riscuri mari în ceea ce privește infecția cu salmonella. Deși fătul nu poate fi infectat cu această bacterie, întrucât mama nu o poate transmite copilului, există câteva efecte secundare care pot afecta atât sănătatea copilului, cât și procesul nașterii. Printre aceste efecte se numără nașterea prematură și deshidratarea, având în vedere că salmonella se manifestă prin senzația de vomă și tulburări stomacale. Astfel, mămicile trebuie să renunțe la maioneză și la dressing-urile pentru salată care conțin ouă.

  1. Cafeaua

Acest aliment poate penetra placenta și afecta ritmul cardiac al copilului. De asemenea, studii recente au arătat că excesul de cafeină poate duce și la pierderea sarcinii. Cu toate acestea, părerile privind consumul de cafea în timpul sarcinii sunt împărțite. În timp ce unii specialiști susțin că aceasta trebuie eliminată în totalitate din alimentație, există alții care consideră că o cantitate de până la 200 de miligrame nu ar trebui să fie dăunătoare.

  1. Mezelurile

Deși un sandviș pare gustarea ideală între mese, carnea procesată nu se recomandă femeilor care așteaptă un copil. Aceste alimente pot cauza listerioză. Deși în mod normal o persoană care ar avea acest virus ar prezenta simptomele unei simple răceli, la femeile însărcinate această boală poate avea efecte mult mai grave.

  1. Carnea negătită suficient

Femeile însărcinate pot consuma friptură doar dacă aceasta este foarte bine gătită. Carnea insuficient preparată termic poate duce la toxoplasmoză, afecțiune care poate duce la pierderea sarcinii sau poate afecta viitorul copil prin probleme de creștere, orbire sau leziuni cerebrale.

  1. Alcoolul

Specialiștii susțin că și o cantitate mică de alcool poate afecta dezvoltarea armonioasă a fătului, astfel încât cel mai bine ar fi ca mămicile să evite alcoolul în totalitate pe durata sarcinii. Așadar orice tip de alcool în orice cantitate, chiar și lichiorul din pralinele de ciocolată, trebuie evitat de către femeile gravide.

  1. Pateul

Pateul sau alte creme de carne ce se întind pe pâine trebuie, de asemenea, evitate în cazul unei sarcini. Și aceste alimente pot reprezenta un mediu favorabil bacteriei listeria. Chiar dacă temperatura din frigider este foarte scăzută, totuși există șanse destul de mari ca această bacterie să infecteze produsele mai sus menționate…

  1. Semințele de susan

În trecut, semințele de susan au fost utilizate în medicina populară pentru provocarea avortului. Acestea excită musculatura uterină, cauzează contrații și în cele din urmă are loc expulzarea ovulului fecundat. În aceste circumstanțe, femeile însărcinate trebuie să aibă grijă să elimine susanul din alimentația lor timp de nouă luni.

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies