HomeSANATATESarcina Transformările uterului pe parcursul sarcinii: ce trebuie să știi

Transformările uterului pe parcursul sarcinii: ce trebuie să știi

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,1K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/04/Uterul-in-timpul-sarcinii.jpg

Stim prea bine ca in timpul sarcinii uterul trece prin foarte multe modificari. Uterul se mareste pentru a putea face loc fatului care creste, ducand astfel la aparitia crampelor care seamana cu cele mentruale, dar, din pacate, exista si cazuri nefericite in care uterul se rupe sau situatii in care apare o sangerare majora. In majoritatea cazurilor insa, uterul revine la forma sa normala.

Despre modificarile intrauterine din timpul sarcinii

Schimbarile uterului se produc inca din prima saptamana a sarcinii, cand ovulul este implantat, fenomen care ar putea provoca o mica sangerare la un interval de zece zile.

Referitor la modificarile intrauterine din timpul sarcinii, mentionam aici crampele care sunt foarte des intalnite la viitoarele mamici. Durerile provocate de acestea seamana cu cele provocate de menstruatie, fiind urmarea expansiunii uterului care nu face altceva decat loc suficient pentru fatul care este intr-o continua dezvoltare.

Curiozitatea poate putin inspaimantatoare se refera la faptul ca uterului femeii insarcinate creste de 70 de grame la un kilogram, drept urmare, uterul femeii isi va schimba radical marimea in partea inferioara a pelvisului catre cea superioara a cutiei toracice. Urinarea frecventa se explica asadar prin extensia uterului si prin greutatea tot mai mare a fatului care apasa pe vezica urinara.

Inca un aspect important este reprezentat de muschii care se afla in partea inferioara a uterului, mai slab hraniti cu sange, in comparatie cu cei din segmental opus. Drept urmare, pentru a evita sangerarile grave, specialistii opteaza pentru cezariana care se va efectua in partea inferioara a uterului.

Un risc il reprezinta ruptura uterina care ar putea aparea chiar din primele momente ale travaliului. Din acest motiv, medicii specialisti recomanda ca daca femeia a nascut prin cezariana primul copil, la fel sa se procedeze si la al doilea. Trebuie stiu ca o ruptura uterina ar putea risca atat viata mamei, cat si pe cea a bebelusului…

In mod normal, aceste schimbari care au loc la nivelul uterului pe perioada sarcinii ar trebui sa se diminueze dupa o luna si jumatate de la nastere. Ulterior nasterii, uterul se va contracta, se va micsora si va reveni la dimensiunea sa normala, prin metoda involutiei. Si in aceasta perioada mamica va acuza dureri specifice celor menstruale.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed