HomeSANATATEGinecologie Uterul in timpul sarcinii

Uterul in timpul sarcinii

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,1K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/04/Uterul-in-timpul-sarcinii.jpg

Uterul in timpul sarcinii are parte de mai multe schimbari, acesta marindu-se pentru ca fatul sa aiba loc sa creasca si uneori apar cramepele similare cu cele ale menstruatiei, iar in cazuri mult mai rare, se poate rupe uterul sau poate aparea mult sange. Dupa sarcina, uterul revina la forma initiala.

Uterul in timpul sarcinii

Prima modificare a uterului in timpul sarcinii are loc in prima saptamana, cand se implanteaza ovululul, fapt invizibil insa poate veni alaturi de sangerare cu circa zece zile mai tarziu. De obicei, aceasta cantitate de sange este foarte mica, iar majoritatea femeilor nu o observa.

Crampele sarcinii sunt des intalnite si sunt similare cu cele din timpul menstruatiei, iar cauza este extinderea uterului, durerea fiind asemanata cu intinderile de ligament. In cele noua luni ale sarcinii, uterul creste de la circa 70 de grame, pana la un kg. Urinarile frecvente din timpul sarcinii sunt cauzate de greutatea fatului care apasa pe vezica urinara.

In cazuri mai rare, poate aparea ruptura uterina, in general, in primele etape ale travaliului. De cele mai multe ori se intampla in zona unde s-a facut incizia operatiei de cezariana.

Muschii din zona uterului au mai putin sange fata de ceilalti, iar pentru evitarea sangerarilor importante cantitativ, cezariana se efectueaza in zona inferioara a uterului. Toate modificarile care au avut loc in timpul sarcinii, vor reveni la normal in circa sase saptamani…

Dupa sapte zile de la nastere, uterul va cantari circa 500 de grame, dupa 14 zile, 350 de grame, iar dupa o luna, revine la greutatea initiala de dinaintea sarcinii.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed