Dintii sensibili sunt o problema comuna in randul adultilor mai tineri care au avut diverse dificultati cu gingiile sau si-au albit dintii singuri acasa.
Daca simti cateodata durere in gura atunci cand mananci sau bei ceva rece sau cald, trebuie sa stii ca nu esti singurul. Un studiu recent a aratat ca unul din opt adulti are dintii sensibili.
Dr. Joana Cunha-Cruz, profesor asistent, cercetator la Universitatea Washington, ne atentioneaza ca aceasta problema influenteaza felul in care traiesc oamenii, pentru ca ei ajung sa evite anumite alimente. Mancarurile calde, reci, acide si anumite bauturi pot declansa aceasta sensibilitate a dintilor.
Nu simti durere tot timpul. Dintii pot fi sensibili cateva saptamani si apoi poti sa nu mai ai probleme alte cateva saptamani.
„Sensibilitatea dintilor apare atunci cand smaltul de pe exteriorul dintilor sau tesutul dintre dinte si gingie numit ciment dispare, lasand la vedere mici tuburi ce conecteaza nervii din interiorul dintilor de declansatoarele externe”, ne spune Dr. Cruz.
Studiul facut a inclus 37 de cabinte din Washington, Oregon, Idaho, Montana si Utah si a inclus 787 de adulti.
Stomatologii care au facut parte din acest studiu si-au intrebat pacientii daca au fost recent deranjati de durere, sensibilitate sau disconfort al dintilor sau gingiilor. Apoi stomatologii au examinat pacientii pentru a se asigura ca durerile lor nu sunt aparute din cauza altor probleme, precum cele ale cavitatii bucale, dintii sparti sau gingiile umflate.
Cam 12 % din pacienti au simtit durere/sensibilitate care nu avea legatura cu alte probleme ale dintilor si, de aceea, au fost diagnosticati cu sensibilitate dentara.
Stiind acest procent, dentistilor le este mai usor sa caute astfel de probleme la pacientii lor.
Alte studii au aratat ca intre 1 si 52 % dintre pacienti au probleme cu sensibilitatea dentara. Aceasta diferenta de procente este atat de mare pentru ca difera felul in care sunt consultati pacientii. Unele studii s-au bazat pe a intreba direct respondentii daca au probleme cu sensibilitatea dentara, in timp ce alte studii s-au axat pe a intreba oamenii despre anumite probleme pe care le au cand beau apa foarte rece.
„Este greu sa generalizezi, dar unul din opt oameni care merg la dentist au sensibilitate dentara”, ne arata Dr. Cruz. Oricum, majoritatea participantilor la studii, aproape 82%, au fost albi, ceea ce inseamna ca sensibilitatea dentara poate fi mai raspandita sau nu in randul altor grupuri rasiale.
Un alt expert stomatolog ne-a vorbit depre predispozitia la aceasta problema:
„Sensibilitatea dentara este o problema universala, dar unii oameni pot fi mai predispusi la ea in functie de dieta – daca este bazata pe acizi, daca beau mult vin sau alcool”, ne spune Dr. Richard Trushkowsky, director asociat la Aestethic Dentistry de la Universitatea New York. El nu a fost inclus in acest studiu.
„Studiul a aratat ca adultii intre 18 si 45 de ani sunt de 3,5 ori mai predispusi la sensibilitate dentara decat cei mai in varsta. Asta se intampla probabil pentru ca materialul din interiorul dintelui, numit dentina, se subtiaza cu timpul, dand o mai mare izolare”, ne spune Marilynn Rothen coautor si coordonator regional al studiului.
Femeile au fost de 1,8 ori mai predispuse la sensibilitate dentara decat barbatii. Totusi, nu e clar daca femeile sunt intr-adevar mai predispuse la sensibilitate dentara sau sunt mai dispuse sa spuna ca simt durere.
Alti factori care duc la sensibilitate dentara sunt gingiile retrase, care pot expune prea mult dintele si albirea dintilor acasa.
Iti albesti dintii folosind tot felul de chimicale ce pot schimba structura dintelui si il pot expune. Dr. Cruz ne atentioneaza asupra faptului ca trebuie sa fim atenti la albirea dintilor. Daca in aceste momente apare sensibilitatea, e de ajuns sa opresti tratamentul.
Contrar parerii multor experti, studiul nu a aratat daca cei care folosesc periuta de dinti intr-un mod mai agresiv sunt predispusi la sensibilitate dentara.
Totusi, se recomanda sa folosesti o periuta de dinti mai moale si sa te perii orizontal. Astfel, reduci riscul aparitiei sensibilitatii.
Daca bei apa imediat dupa ce ai consumat ceva acid precum fructe, suc de portocale, vin sau cafea si, daca nu iti periezi dintii decat dupa 10- 15 minute, poti impiedica aparitia sensibilitatii.
Daca iti scrasnesti dintii noaptea, poarta o protectie speciala. Astfel, nu-ti vei pierde smaltul dintilor si nu vei fi predispus la aceasta sensibilitate.
Pastele de dinti speciale pentru dintii sensibili, precum Sensodyne sau Colgate Sensitive Pro-Relief, sunt bune pentru a trata aceasta problema…
Daca aceste paste de dinti nu dau rezultate, ar trebui incercate tratamente mai invazive ce includ piliri ale dintilor, tratamente care sigileaza dintele sau grefarea tesutului gingiilor, asta daca ai gingiile retrase.