6 obiceiuri care duc la formarea placii

Share

De mici am fost invatati sa luptam impotriva dusmanilor dintilor nostri. Periajul regulat al dintilor si folosirea atei dentare sunt indicate pentru a avea dintii sanatosi. Ce mai poti face sau ce trebuie sa eviti pentru a tine placa dentara departe de dintii tai? Te invitam sa afli in cele ce urmeaza.

6 obiceiuri care duc la formarea placii

Nu este atat de complicat sa faci asta si, daca mai tii cont si de anumite obiceiuri sanatoase, vei avea dintii sanatosi toata viata.

Ce este, de fapt, placa dentara?
Placa dentara este un amestec lipicios de bacterii si substantele pe care le secreta acestea. Acestea creeaza straturi. La inceput, aceste straturi sunt subtiri si poti scapa de ele doar periind dintii. Bacteriile din placa formata disrtug smaltul dintilor. Astfel, se pot forma cariile.

Daca nu este curatata, placa se ingrosa si provoaca tartru. Tartrul este placa pietrificata. Pentru a evita aparitia placii, evita obiceiurile prezentate in randurile urmatoare.

Obiceiul numarul 1: nu te speli pe dinti suficient
Nimeni, in afara de tine, nu stie daca te speli pe dinti de doua ori pe zi sau nu. Dar dintii ti vor sti.

Spala-ti dintii bland de doua ori pe zi cu o pasta de dinti ce contine fluor. Ai grija sa speli suprafata tuturor dintilor.

Obiceiul numarul 2: nu folosesti ata dentara in fiecare zi
Periajul dintilor nu ajunge in toate patiile dintre dinti. Dar placa ajunge. Daca folosesti ata dentara in fiecare zi, vei avea dinti sanatosi si placa nu ii va strica.

Daca nu suporti ideea de a folosi ata dentara, incearca unul din multele produse disponibile in farmacii, care ajuta in acest sens. Intreaba stomatologul daca nu stii ce produs sa folosesti.

Obiceiul numarul 3: nu folosesti apa de gura
Apele de gura care contin fluor si sunt antibacteriene, reduc placa si gingivita si lupta impotriva respiratiei urat mirositoare. Pe langa apa de gura, nu uita sa te speli pe dinti si sa folosesti ata dentara in fiecare zi.

Obiceiul numarul 4: eviti stomatologul.
Chiar si daca te speli pe dinti si folosesti ata dentara in fiecare zi, tot nu cureti toata placa. Cu timpul, placa se intareste si se transforma in tartru care va trebui indepartat la cabinetul stomatologului. Studiile arata ca mai mult de o treime din oameni merg la stomatolog cam o data pe an.

Este indicat sa iti cureti dintii la cabinet cel putin de 2 ori pe an.

Obiceiul numarul 5: ignori periutele de dinti ale naturii
Cu mult inainte de aparitia periutelor de dinti si a pastei de dinti cu fluor, anumite alimente impiedicau formarea placii pe dinti. Legume precum morcovii, merele, castravetii si alte legume si fructe crude sunt prietene ale dintilor tai in ciuda zaharului pe care il contin.

O dieta bogata in legume si fructe, fara mancaruri procesate, protejeaza impotriva obezitatii, contra bolilor de inima si a cancerului.

Obiceiul numarul 6: nu eviti dulciurile
Bacteriile iubesc zaharul. Daca mananci bomboane sau bei bauturi cu zahar, acesta se lipeste de dinti si astfel duce la degradarea acestora.

Toate bomboanele cu zahar dauneaza dintilor. Evita aceste 6 obiceiuri si poti tine placa departe de dintii tai. De asemenea, poti incerca niste agenti de sigilare a dintilor. Vorbeste cu stomatologul tau despre asta. Acesti agenti de sigilare sunt din plastic si sunt facuti sa acopere toata suprafata dintelui…

Astfel, previi placa si degradarea dintilor tai. O viata intreaga de obiceiuri bune garanteaza un zambet frumos.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente