Periajul regulat al dintilor si folosirea atei dentare formeaza cea mai buna protectie pe care o ai impotriva degradarii dintilor si a bolilor gingivale. Dar si o dieta echilibrata te poate ajuta sa ai un zambet stralucitor si gingii sanatoase – o dieta potrivita, care iti da nutrientii de care ai nevoie, precum vitamina C, D, calciu si altele esentiale pentru sanatatea orala.
Pe langa o dieta sanatoasa, este nevoie sa reduci consumul de snacks-uri. Saliva curata gura si dintii, indepartand resturile de mancare ce provoaca aparitia cariilor. Dar, daca mananci prea multe snacks-uri, iti expui gura tot timpul la alimente care distrug smaltul dintilor.
Cum poti preveni aparitia cariilor? Mananca trei mese pe zi si, daca vrei totusi si snacks-uri, incearca sa alegi unele care nu sunt atat de daunatoare.
Care sunt cele mai bune alegeri in materie de alimente? Iata care sunt alimentele care merita alese si cele care trebuie evitate, pentru a mentine sanatatea dintilor tai.
Alimente de evitat:
• Bauturi cu zahar: cand bacteriile din gura ta mananca zaharurile, produc acizi. Distrug smaltul dintilor si creeaza un mediu propice pentru aparitia cariilor. Pentru ca oamenii au tendinta sa soarba aceste bauturi, acizii stau mai mult timp in gura.
• Bomboanele si snacks-urile foarte dulci: cele mai multe bomboane sunt pline de zahar, ceea ce duce la cresterea nivelului de acid in gura. Bomboanele lipicioase si cele gumoase sunt o mare amenintare, pentru ca se lipesc de dinti, iar salivei ii este greu sa le spele.
• Unele mancaruri contin amidon, iar amidonul creste nivelul de acid in gura. Astfel de alimente sunt painea, pastele, orezul sau cartofii. Cu cat este mai rafinat si mai gatit, amidonul este un pericol mai mare.
• Cereale indulcite pentru micul dejun: mancarurile care contin si zahar si amidon trebuie evitate. Cerealele pentru micul dejun, produsele de patiserie si multe alte alimente procesate dauneaza dintilor si duc la aparitia placii.
• Cafeaua, ceaiul si vinul rosu: acestea cresc nivelul acidului, slabind smaltul dintilor. De asemenea, iti pateaza dintii.
Dintii sunt puternici si rezistenti, dar dintii plombati sunt mai vulnerabili si, daca musti ceva mai tare se pot rupe sau fractura. Pentru a evita asta, nu musca gheata. Ai grija cand mananci masline sau fructe care au samburi. Chiar si cand ai scos samburii, pot ramane resturi. Evita si popcornul care nu este desfacut. Daca mananci totusi din alimentele care dauneaza dintilor, cel putin nu le consuma in exces.
Alimente pentru dinti sanatosi si albi:
• Apa: cea mai buna metoda pentru a-ti potoli setea este sa bei apa. Este, de asemenea, sanatoasa pentru dinti, deoarece ajuta la spalarea acizilor din gura ta.
• Bauturile fara zahar: daca iti place apa indulcita, atunci incearca bauturile fara zahar. Acestea duc la disparitia bacteriilor din gura si ajuta la reducerea riscului de aparitie a cariilor.
• Guma de mestecat fara zahar: guma de mestecat creste fluxul de saliva in gura, ceea ce protejeaza smaltul dintilor. Saliva te scapa de resturile de mancare din gura.Guma de mestecat fara zahar este o alegere buna daca ai pofta de ceva dulce.
• Citricele: cu toate ca si acestea sunt acide, ele ajuta la cresterea fluxului de saliva. Cercetarile au aratat ca portocalele, grapefruit-ul si alte citrice protejeaza smaltul dintilor cand sunt consumate in cantitati reduse. Aceste fructe contin multa apa, distrugand astfel bacteriile daunatoare din gura; secretul este sa nu se consume in exces, altfel pot dauna, slabind smaltul dintilor.
• Branza si laptele: branza si laptele protejeaza smaltul dintilor si previn aparitia cariilor. Incurajeaza producerea salivei, care neutralizeaza acizii din gura. Proteinele, calciul si fosforul din branza si lapte protejeaza smaltul dintilor de eroziune. Studiile arata ca branza si laptele pot chiar intari mineralele din suprafata dintelui.
• Pestele si inul: cea mai mare amenintare pentru dinti este reprezentata de bolile gingivale.Acestea apar cand bacteriile se aduna pe gingii. Asta cauzeaza inflamatia care distruge tesutul ce leaga dintii de os. Alimentele care reduc inflamatia te pot proteja de bolile gingivale.
• Acizii grasi Omega-3 sunt cei mai importanti nutrienti care lupta cu inflamatia. Astfel de acizi se gasesc in peste, uleiul de peste si semintele de in. Oamenii care consuma astfel de alimente sunt mai rezistenti la inflamatii, la infectii si deci mai rezistenti la bolile gingivale. în urma informațiilor furnizate de ada.org..
• Cacao: vesti bune pentru iubitorii de ciocolata: substantele care se gasesc in cacao protejeaza impotriva degradarii dintilor si a eroziunii smaltului. Chiar si laptele cu ciocolata, chiar daca are ceva zahar in compozitie, se pare ca nu mareste riscul aparitiei cariilor. In orice caz, nu este un risc mai mare decat prajiturelele, chipsurile sau stafidele. Ciocolata neagra este o alegere buna, pentru ca nu contine zahar.
Citește și: 9 factori care duc la caderea dintilor