Oamenii gasesc tot felul de scuze ca sa nu foloseasca ata dentara. Dar stomatologii ne invata ca este foarte simplu sa o folosim.
Cuprins:
Folosesti ata dentara? Sau, ca multi alti oameni, gasesti mereu un alt motiv ca sa nu o faci? Stomatologii spun ca folosirea atei dentare este chiar mai importanta decat spalatul dintilor atunci cand vorbim de prevenirea bolilor gingiilor si a caderii dintilor. Daca ai fi bocat pe o insula pustie si ai putea sa iei un singur lucru cu tine pe barca, ar trebui sa iei ata dentara.
Stomatologii ne spun ca exista tot felul de scuze pentru a nu folosi ata dentara. Iata cateva din cele mai banale:
Scuza numarul 1: daca nu-mi intra mancare intre dinti, nu am nevoie de ata dentara
Folosirea atei dentare nu se face numai pentru a indeparta resturile de mancare, ci pentru a indeparta placa, dar si bacteriile care se formeaza pe suprafata dintilor. Placa duce la caderea dintilor, la inflamarea gingiilor. Folosirea atei dentare este o metoda simpla de a evita aceste probleme.
Citește și: Alimente pentru dinti stralucitori si un zambet sanatos
Scuza numarul 2: nu stiu cum sa folosesc ata dentara
Nu e usor sa folosesti ata dentara, dar exercitiul ajuta la atingerea perfectiunii.
Iata ce ai de facut:
– Incepe cu 18 cm de ata dentara. Infasoara cea mai mare parte pe degetul mijlociu de la o mana si restul pe degetul mijlociu de la cealalta mana.
– Intinde bine ata ajutandu-te de degetul mare si de al doilea si apoi folosind o miscare de lustruire curata-te intre dinti.
– Cand ai ajuns la gingie formeaza litera C cu ata si curata conturul dintelui.
– Tine ata intr–un mod ferm pe dinte si curata miscand-o in sus si in jos.
– Repeta procedura pentru ceilalti dinti.
Scuza numarul 3: nu am dexteritatea necesara pentru a folosi ata dentara
Exista multe optiuni pentru oamenii care au probleme cu dexteritatea, sau simt dureri in maini, sufera de paralizie sau amputatii, ori pur si simplu au degetele prea mari ca sa le incapa in gura.
O varianta ar fi sa folosesti manere speciale. Acestea sunt din plastic, in forma de y. Ata se tine intre cele doua manere.
Alta varianta ar fi folosirea unor scobitori de unica folosinta speciale pentru curatarea dintilor, sau a unor perii spiralate ori a unor bureti conici care uneori se gasesc pe varful periutelor de dinti.
Scuza numarul 4: nu am timp sa folosesc ata dentara
E drept ca dureaza ceva pana folosesti ata dentara: o data pe zi intre 3 si 5 minute. Dar chiar si un minut poate fi de ajuns. Trebuie sa iti intre in rutina zilnica.
Cum iti faci timp pentru igiena ta zilnica, trebuie sa iti faci timp si pentru folosirea atei dentare.
Tine ata dentara la vedere cum faci cu pasta de dinti si cu periuta precizează dentalhealth.org. Daca esti prea obosit sa folosesti ata dentara seara inainte de culcare, fa-o dimineata sau dupa-amiaza.
Scuza numarul 5: ma doare cand folosesc ata dentara
Daca folosirea atei dentare produce durere a gingiilor sau sangerare, atunci mai mult ca sigur ca suferi de gingivita sau de alta boala a gingiilor. In aceste cazuri, chiar se recomanda sa folosesti ata dentara.
Nu ar trebui sa fie o activitate dureroasa. Nu ar trebui sa te opresti daca observi sangerari. Din contra, daca continui sa folosesti ata dentara si te speli pe dinti regulat, vei oberva intr-o saptamana sau doua ca durerea/sangerarea a disparut. Daca nu se intampla asta, consulta un stomatolog.
Scuza numarul 6: dintii mei sunt prea apropiati ca sa folosesc ata dentara
Daca nu poti folosi ata dentara obisnuita, atunci incearca una mai alunecoasa. Daca spatierea intre dinti este foarte mica, atunci incearca o ata dentara care se subtiaza pentru locurile inguste si se largeste pentru cele mai largi.
Daca nu gasesti o ata dentara potrivita pentru tine, roaga-ti stomatologul sa te ajute.
Scuza numarul 7: ata dentara se tot rupe
In multe cazuri, ata dentara fragila sau rupta poate fi cauzata de probleme ale cavitatii orale precum cariile sau dintii fracturati sau ciobiti…
Scuza numarul 8: am lucrari dentare care fac imposibila curatarea cu ata dentara
Incearca ata dentara speciala pentru cei care au lucrari dentare facute.