Vitamina D3 este una dintre componentele vitaminei D, fiind cea mai benefică pentru piele, datorită faptului că se absoarbe în corp, în mare măsură, prin expunerea la soare.
Vitamina D3 are un rol de bază în menținerea sănătății și a frumuseții pielii și nu numai, având acțiuni și pe partea de sistem intern.
Știați că…
…vitamina D3 este recunoscută și sub denumirea de „vitamina soarelui” sau „vitamina antirahitică”?
…vitamina D3 se produce la nivelul pielii și este absorbită prin expunerea la razele soarelui?
…deși este o vitamină, se poate instala supradozajul cu vitamina D3, prin luarea de suplimente alimentare?
Vitamina D3 – beneficii și funcții asupra întregului organism
Vitamina D3 este recunoscută datorită multiplelor acțiuni în favoarea sănătății întregului organism, pornind de la stratul de piele, până la nivelul organelor. Vă oferim o listă de beneficii prin care vă veți putea explica necesitatea fără doar și poate a vitaminei D3 în organism:
- Vitamina D3 se caracterizează prin lupta sa împotriva depresiei și a schimbărilor bruște de stări de spirit.
- Vitamina D3 este foarte importantă în ceea ce privește capacitatea de menținere a concentrației, respectiv aptitudinea de a reține.
- Un lucru interesant este faptul că vitamina D3 are un rol surprinzător în ceea ce privește dezvoltarea normală a nou-născuților, motiv pentru care, prin alăptarea maternă, acesta își ia conținutul necesar de vitamina D3.
- Vitamina D3 este responsabilă cu implementarea calciului și a fosforului în sistemul osos, astfel încât participă activ la menținerea sănătății acestuia, întărindu-l considerabil.
- Vitamina D3 are un rol esențial în ceea ce privește gradul de coagulare a sângelui, ceea ce conduce la vindecări rapide în cazul plăgilor deschise.
- Vitamina D3 are capacitatea de a elimina celulele moarte din organism, responsabilizându-se și în ceea ce privește renașterea sistemului celular, menținându-l la parametrii normali de funcționare.
- Activitatea de la nivelul minții va fi stimulată prin cantitatea suficientă de vitamina D3 din organism, contribuind și la o transmitere rapidă a impulsurilor nervoase.
- În privința problemelor de imunitate, vitamina D3 va contribui fundamental la întărirea acestuia, conducând și la evitarea instalării anumitor viroze în organism.
- Surprinzător sau nu, vitamina D3 este responsabilă cu producerea hormonului fericirii, ceea ce conduce la instalarea unei stări de beatitudine în organismul nostru.
- Vitamina D3 este foarte importantă și în ceea ce privește fertilitatea, crescând-o în mod surprinzător.
- De asemenea, vitamina D3 este foarte importantă atunci când vine vorba de stări de oboseală cronică, de apatie, fiind responsabilă cu diminuarea acestora.
Deficitul de vitamina D3
Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când suferim de deficit de vitamina D3? Semnele de mai jos ar trebui luate foarte în serios pentru ca nivelul de vitamina D3 să fie reglat în organismul dumneavoastră. Așadar, deficitul de vitamina D3 conduce la:
- Cele mai importante afecțiuni atunci când vine vorba de deficitul de vitamina D3 se remarcă în ceea ce privește sistemul scheletic, deoarece pot apărea boli grave ale acestuia, cum sunt deformările osoase.
- Deficitul de vitamina D3 aduce complicații în ceea ce privește persoanele de sex feminin trecute în perioada menopauzei, conducând la boala numită osteoporoză.
- Prin nivelul foarte scăzut al vitaminei D3 din organism se instalează cu repeziciune stările depresive.
- Deficitul de vitamina D3 scade nivelul de energie în cantitate considerabilă, instalându-se o oboseală ce atinge un nivel cronic.
- Deficitul de vitamina D3 favorizează instalarea unor infecții la nivelul cavității bucale, cum este parodontoza.
- Acțiunea negativă a deficitului de vitamina D3 se remarcă și în ceea ce privește aparița bolilor la nivelul cordului și a problemelor ce privesc sistemul circulator.
- Vitamina D3, prin nivelul scăzut din organism, favorizează apariția astmului bronșic.
- Nu este de neglijat nici faptul că vitamina D3 are o contribuție majoră la nivelul sistemului imunitar, ceea ce conduce, prin lipsa acesteia, la predispunerea virozelor comune.
Surse ale vitaminei D3
Vitamina D3 este cea care își găsește sursa cea mai importantă în razele soarelui, astfel că expunerea, mai ales în anotimpul primăvăratic, va contribui la ridicarea nivelului de vitamina D3 din organism. Aceasta nu este singura sursă, vitamina D3 fiind accesibilă și la nivelul alimentației. Astfel, vitamina D3 se poate lua din:
- Fructul cel mai important datorită conținutului ridicat de vitamina D3 este avocado.
- Migdalele și derivatul, constând în laptele de migdale, sunt surse bogate de vitamina D3.
- Cu toate acestea, dintre cele mai bogate surse alimentare de vitamina D3 remarcăm peștele gras, printre care amintim somonul, tonul, sardinele, heringul, respectiv codul.
- Gălbenușul se remarcă prin cantitatea de vitamina D3 conținută.
- Prin consum regulat de cereale integrale vom crește aportul de vitamina D3 din organism.
- Vitamina D3 se găsește în conținut deloc neglijabil și în produsele lactate, precum laptele dulce, toată gama de brânzeturi, precum și în iaurturi.
- Ciupercile se remarcă și ele prin conținutul ridicat de vitamina D3.
- În dieta noastră trebuie inclusă și carnea de vită, datorită faptului că are un conținut bogat în vitamina D3.
Vitamina D3 este un nutrient esențial pentru sănătatea noastră, motiv pentru care ar trebui să includem zilnic, în mesele principale, alimentele propuse mai sus. Prin constituirea unui regim alimentar echilibrat ne vom ține la distanță de anumite afecțiuni.
Să nu uităm totuși care este rolul soarelui în absorbția vitaminei în întregul organism, astfel încât să profităm de anotimpurile însorite, petrecând cât mai mult timp în aer liber.
Trebuie știut faptul că absorbția vitaminei D3 în organism poate fi influențată negativ dacă suferim de afecțiuni cum sunt obezitatea, fibroza chistică, boala Chron sau boala celiacă. De asemenea, absorbția de vitamina D3 în organism este încetinită odată cu înaintarea în vârstă, în condiții de stres precum și dacă tenul nostru se prezintă cu o nuanță mai închisă. Acestea ar fi barierele în calea profitării de beneficiile aduse de vitamina D3.
Dacă alimentația nu vă permite un conținut bogat de vitamina D3 ori dacă serviciul vă capturează aproape tot timpul de care dispuneți, puteți apela și la suplimentele ce conțin vitamina D3…
Vă repetăm faptul că vitamina D3 este esențială, motiv pentru care nu trebuie să îi neglijați valoarea și rolul benefic.