Caisele sunt foarte nutritive si pline de vitamine

Share

Caisele crude sunt printre cele mai importante surse de vitamine, minerale și substanțe nutritive, având un rol benefic asupra organismului nostru.

Fructele savuroase, de culoare galben-portocalie, pistruiate uneori ca obrajii unui copil, caisele sunt considerate izvor de sănătate și viaţă lungă.

Caisele sunt foarte nutritive

Caisele se mai numesc și fructele zeilor. Nu e la întâmplare faptul că sâmburele acestor fructe au forma de inimă. Ele au un rol important în protejarea inimii, iar conținutul bogat de vitamine și minerale face din acest fruct un adevărat izvor de frumusețe și tinerețe.

Caisele, surse de vitamine

Potasiul, fosforul, fierul, vitamina A, zincul, vitamina C, magneziul, sunt doar câteva dintre vitaminele si substanțele pe care acest fruct le conține.

Caisele sunt benefice pentru sănătate

Caisele sunt benefice pentru sănătate, datorită fibrelor pe care le conțin și care asigură un foarte bun tranzit intestinal, cu efect laxativ, prevenind constipația.

Betacarotenul  din caise scade nivelul de colesterol rău din sânge și protejează inima, menținând și o vedere foarte bună.

Persoanele care consuma acest fruct prezintă un risc mai mic de a dezvolta cataracta sau alte afecțiuni oculare.

Femeile care iau anticoncepționale sunt sfătuite să urmeze o cură cu caise, pentru a-și echilibra nivelul de provitamina A.

Mineralele și vitaminele sunt indicate și în protecția și îmbunătățirea sănătății ochilor, iar vitamina C, care se regăsește în caise, întărește sistemul imunitar și ajută corpul să se apere împotriva răcelilor și infecțiilor.

Caisele conțin licopen, un compus care previne instalarea în corp a anumitor forme de cancer, precum și cancerul de prostată, asigurând o bună funcționare a organismului și a sistemului cardiovascular.

Caisele, benefice pentru frumusețe

Fiind bogate în vitamina A, caisele ne ajută foarte mult pielea. Această vitamină contribuie la protecția pielii împotriva soarelui și o protejează împotriva agresiunilor zilnice. Pentru femeile care doresc să se bucure de rolul caiselor în frumusețea lor, este esențială prepararea unei măști pe bază de caise, care conține: 3 caise zdrobite, o lingură de smântână proaspătă și suc de lămâie. Ingredientele se amestecă într-un bol, iar mixtura se aplică pe față, lăsând să acționeze 20 de minute. Această mască are rolul de a împrospăta tenul, de a-l hidrata și de a-l catifela.

Uleiul din sâmburi de caisă ajută la prevenirea ridurilor, la hidratarea tenului și la protecția împotriva pielii uscate, fiind rapid absorbit în piele.

Cele mai eficiente modalități de a consuma caisele

Cea mai bună cale de a ne bucura de nutrienții pe care ni-i oferă caisele este consumarea lorîn stare crudă, proaspătă. Putem, însă, profita de efectele lor pozitive și dacă le adăugăm în mâncare, la prepararea alimentelor, garniturilor, sosurilor sau compoturilor, fără a exagera cu adaosul de zahăr.

Originar din Asia Centrală, caisul este astăzi cultivat în zonele cu climă temperată şi tropicală.

Caisele sunt fructe nutritive şi echilibrate din punct de vedere mineral. Ameliorează echilibrul nervos şi au un efect antianemic remarcabil datorită echilibrului vitaminic şi mineral din compozitia lor.

Acestea au o capacitate deosebită de a ameliora reacţiile sistemului imunitar. În stare proaspătă, au efect antidiareic (astringent), cele uscate, fără coajă, având proprietăți laxative.

Caisele pot fi consumate proaspete, ca fructe de sezon, dar numai împreună cu alte fructe şi la un anumit interval de timp faţă de alimentele făinoase, cărora le pot perturba digestia…

Trebuie să fie bine coapte, pentru a limita impactul acidității lor naturale. Uscate, sunt ideale la micul dejun, cu cereale integrale, care au proprietatea de a le reduce aciditatea.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente