Câte calorii are mămăliga – calorii mămăligă


267

Câte calorii are mămăliga? O întrebare al cărei răspuns poate fi extrem de util atunci când ne hotărâm să renunțăm la zahăr și să consumăm ceva mai ușor, mai sănătos, care nu conține grăsimi în exces.

Câte calorii are mămăliga

Ei bine, mămăliga este un preparat foarte simplu, potrivit în numeroase combinații alimentare delicioase. Unde mai pui că mămăliga se prepară foarte ușor, cu foarte puține ingrediente? Iată câteva motive solide pentru care merită să aflăm câte calorii are mămăliga.

Câte calorii are mămăliga în funcție de ingrediente?

Deși am putea crede că mămăliga se prepară doar cu mălai, apă și sare, există câteva ingrediente folosite ca mici trucuri pentru o mămăligă perfectă. În funcție de aceste ingrediente secrete ne putem da seama câte calorii are mămăliga:

  • Ulei de floarea-soarelui – este un ingredient secret, căci rețeta clasică nu amintește de adăugarea uleiului în compoziția pentru mămăligă. Cu toate acestea, o linguriță de ulei de floarea-soarelui face ca mămăliga să nu aibă cocoloașe și să nu mai fie atât de lipicioasă. O mămăligă în care s-a adăugat ulei de floarea-soarelui va avea un aport caloric de 140 de calorii per suta de grame.
  • Unt – pentru a afla câte calorii are mămăliga în care s-a adăugat puțin unt, trebuie să ținem cont de faptul că untul este o grăsime și că are un aport caloric mare. Astfel, 100 de grame de mămăligă în care s-a adăugat unt va avea în jur de 180 de calorii.
  • Sare – în funcție de cantitatea, dar și de tipul de sare folosită variază și aportul caloric al unei porții de mămăligă. Astfel, 100 de grame de mămăligă sărată în exces va avea cu circa 35 de calorii mai mult decât una obișnuită.

Cu toate că ingredientele folosite constituie un aspect foarte important atunci când vrem să aflăm câte calorii are mămăliga, nu trebuie să uităm că aceasta se servește cu diverse feluri de mâncare bogate în calorii.

Câte calorii are mămăliga în funcție de textură?

Pentru a ne da seama de câte calorii are mămăliga, trebuie să luăm în calcul textura acesteia din momentul servirii. De altfel, textura este dată de cantitatea de apă folosită în momentul fierberii. Astfel, pentru a afla câte calorii are mămăliga, este ideal să știm cu precizie câtă apă s-a folosit la preparare:

  • Mămăliga moale – este cea mai benefică, din punctul de vedere al aportului caloric. Cu cât mămăliga este mai moale, cu atât aceasta va fi mai săracă în calorii, căci la prepararea ei s-a folosit o cantitate generoasă de apă.
  • Mămăliga potrivită – când vrem să știm câte calorii are mămăliga potrivită ca textură, trebuie să ne gândim că aceasta a necesitat o cantitate de mălai proporțională cu cea de apă, deci aportul caloric va fi ceva mai mare, de circa 90 de calorii per suta de grame.
  • Mămăliga bine legată – are o textură mai solidă și, deci, un aport caloric mai mare. Când vrem să știm câte calorii are o mămăligă mai bine legată este ideal să ținem cont de tipul de mălai folosit. Cu cât acesta are o calitate mai îndoielnică, cu atât mămăliga va avea mai multe calorii… Valoarea ideală este de 105 calorii la fiecare sută de grame.

loading...