Trebuie să pierzi constant în greutate
Se spune că, pentru a slăbi corect, trebuie să scapi în fiecare lună de un anumit număr de kilograme. Această opinie nu ţine seama de diversitatea situaţiilor cu care fiecare dintre noi se confruntă de-a lungul unui an, de exemplu. Este bine să adaptaţi ritmul pierderii în greutate la forma fizică, apetit, anotimpuri, vacanţe. Regimul trebuie să fie conceput în funcţie de propriul mod de viaţă şi nu invers. Altfel se va transforma în ceva constrângător, ce vă va modifica personalitatea.
Citește și: Sarcina și kilogramele – regimul după naștere
Trebuie să vă cântăriți în fiecare zi
În procesul de slăbire, evoluţia greutăţii este, de multe ori, haotică. De exemplu: o pierdere rapidă urmată de o perioadă de stagnare, o nouă modificare pe minus, o uşoară creştere, din nou slăbire etc. Această evoluţie este esenţial legată de nivelul apei în organism; acesta reţine mai mult sau mai puţin lichid în funcţie de alimentaţie, stres.
Pe de altă parte, după primele kilograme pierdute, organismul are nevoie să se adapteze, să-şi „tragă puţin sufletul”, să se stabilizeze câteva zile la noua greutate înainte de a slăbi din nou. Dacă doriţi să vă cântăriţi, n-o faceţi mai mult de o dată pe săptămână.
Trebuie interzise anumite alimente
Există un singur lucru pe care să-l interziceţi: a interzice! Niciun aliment nu este rău în sine, nu te face să te îngraşi, aşa cum nu există aliment care să te facă, doar el însuşi, să slăbeşti. Totul depinde de cantităţi şi respectiv de modalităţile în care fiecare produs este consumat.
Unele alimente, precum legumele şi feculenţii, favorizează pierderea în greutate dacă le mâncaţi în cantităţi mari. Altele, precum carnea şi uleiul, sunt importante pentru a rămâne sănătoşi, dar trebuie consumate în cantităţi mai modeste. În sfârşit, unele dintre ele, precum chipsurile şi ciocolata, nu sunt indispensabile şi riscă să vă dea peste cap regimul dacă le veţi include în dieta zilnică. Dacă vă este însă poftă de o bucăţică de ciocolată, gustaţi puţin, savuraţi-i gustul fără să vă faceţi procese de conştiinţă, apoi continuaţi regimul ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Dacă vă abateți de la regim, vă veți îngrășa la loc
Cele mai multe diete promit rezultate extraordinare însă impun reguli pe care, dacă le încălcaţi, nimic din ceea ce părea bun şi frumos nu mai rămâne valabil. În realitate, o metodă de slăbire corect alcătuită are în vedere şi situaţii excepţionale, permite pe de o parte să se plieze pe cele mai multe situaţii ale vieţii (vacanţe, mese festive, întâlniri), iar pe de altă parte, să ofere o anumită flexibilitate…
Trebuie să suferi ca să slăbești
Se asociază deseori ideea de regim cu cea de restricţie majoră. Aşa cum plăcerea de a mânca este asociată cu îngrăşarea. Un regim necesită într-adevăr modificarea obiceiurilor alimentare, ceea ce nu este uşor precizează raportul mayoclinic.org. Este totuşi posibil să schimbi modul de alimentaţie fără să-ţi schimbi complet viaţa: regimul trebuie să se adapteze la ritmul de trai şi nu invers. Deci, să mănânci ca să te simţi în formă, să nu rabzi de foame, să duci o viaţă normală, presărată şi cu plăceri gastronomice.