Sfaturi privind controlul greutății

Share

Dacă încercăm să slăbim sau măcar să nu adăugăm kilograme suplimentare celor pe care le avem, de câte ori trebuie să ne cântărim? Multe regimuri ne sugerează să urcăm o dată pe săptămână sau chiar mai rar pe aparatul care ne indică greutatea.

Cât de des trebuie să mă cântăresc

Motivul? Greutatea noastră fluctuează de-a lungul unei zile, iar cântărirea prea frecventă poate descuraja şi chiar sabota dieta pe care o ţinem, atunci când vedem un număr mai mare de kilograme decât cel indicat cu o zi în urmă. Majoritatea experţilor în materie de nutriţie consideră că o cântărire pe săptămână sau chiar una pe lună este cea mai bună metodă de a reflecta progresele pe care le-am făcut în controlul greutăţii. Dar este oare aceasta cea mai bună metodă?

Regula

Un grup de medici care au studiat adulţii obezi sau supraponderali ce încercau să mai scape de „surplus” au descoperit că persoanele care s-au cântărit mai frecvent au scăzut mai mult în greutate şi au reuşit să prevină cu mai mult succes acumularea de kilograme noi decât cele care s-au cântărit doar o dată pe lună. Contrar sfaturilor date de multe regimuri populare, studiul specialiștilor sugerează că pentru oameni este mai bine să urce pe cântar zilnic. Avantajele potenţiale ale acestei „metode” sunt recunoaşterea din timp a micilor tendinţe de îngrăşare care nu sunt imediat vizibile şi şansa de a modifica regimul alimentar înainte ca greutatea sa devină prea mare şi greu de controlat.

controlul greutatii la femei

Se pare că în ultimă instanţă personalitatea fiecaruia dintre noi joaca un rol important în a decide cât de des ne cântărim. Astfel, o persoană care se descurajează uşor nu ar trebui să se controleze frecvent, deoarece există riscul să renunţe la regim dacă nu constată progrese rapide. Pe de altă parte, dacă simţim nevoia permanentă de a fi la curent cu greutatea noastră şi de a avea o informaţie „la zi” în acest sens, frecvenţa mare a probei cântarului ne va întări motivaţia de a continua.

IMPORTANT

Este mai bine să vă cântăriţi dimineaţa, după ce aţi fost la toaletă. Din cauza variaţiilor care apar în consumul de lichide şi de alimente, adesea se poate întâmpla să „luăm” câteva kilograme în plus într-o singură zi.

Dacă vă cântăriţi frecvent, amintiţi-vă că fluctuaţiile zilnice în greutate sunt ceva comun. Nu vă lăsaţi influenţaţi de ele. Doar pentru că azi cântăriţi mai mult decat ieri, nu înseamnă că programul dvs. de control al greutăţii nu este eficient. Nu deveniţi sclavii cifrelor!

Variaţiile periodice în greutate sunt, de asemenea, comune la femeile care au ciclu menstrual. Învăţaţi să ţineţi cont de ele când vă evaluaţi greutatea.

„Platourile” (adică perioadele de stagnare a greutăţii corpului în timpul unui regim alimentar) nu sunt neapărat semne că dieta nu mai funcţionează. Ele pot indica chiar anumite schimbări pozitive. De exemplu, dacă pe lângă de regimul alimentar mergeţi şi la sala de fitness sau faceţi activităţi fizice susţinute, greutatea poate rămâne constantă pe măsură ce stratul de ţesut gras, cu densitate mică, este înlocuit cu muşchi care au o densitate mai mare. În acest caz, diferenţa se vede nu la cântar, ci la măsurarea taliei, a şoldurilor etc.

Nu în ultimul rând, alte lucruri în afara cântarului pot fi la fel de importante în a afla în ce fel vă influenţează un regim de slăbire…

Sunteţi mai în formă, mai ageri, mai vioi? Hainele vă par mai largi? Simţiţi că sunteţi mai mai puternici? Modul în care vă raportaţi la dvs. înşivă este, poate, cel mai important instrument în lupta cu kilogramele suplimentare şi în controlul lor.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente