Dieta metabolică – stilul de alimentație corect te scapă de kilogramele nedorite

Share

Dieta metabolică poate trata boli precum artrita, oboseala cronică, obezitatea, bolile cardiace și chiar cancerul.

Cuprins:

Dieta metabolică

Dieta metabolică este ideală pentru acele persoane care vor să slăbească sănătos, eficient și în conformitate cu nevoile organismului propriu. Dieta metabolică este foarte mediatizată fiind unul dintre puținele regimuri alimentare personalizate prin care organismul pierde kilograme în timp ce se ghidează după propriile instincte, nevoi, plăceri, dorințe.

Dieta metabolică are avantajul de a fi riguroasă și de o eficiență semnificativă, căci persoanele care o țin ajung sa slăbeasca între 7 si 15 kilograme în aproape două săptămâni. De asemenea, această dieta pune accentul pe buna funcționare a organismului și pe specifitatea metabolismului, acesta din urmă fiind extrem de diferit de la o persoana la alta.

Reguli de bază în dieta metabolică

Dieta metabolică poate fi percepută ca fiind un regim de slăbire destul de drastic, mai ales în cazul gurmanzilor, căci aceasta vine la pachet cu o serie de restricții de la care nu se pot face niciun fel de abateri. Chiar și așa, dieta metabolică este ușor de ținut, căci vizează exclusiv metabolismul și principiul după care funcționează.

  • Regula celor 13 zile – dieta metabolică se ține 13 zile, perioadă în care organismul trebuie să se adapteze la reguli noi. Odată cu încheierea celor 13 zile de dietă, regulile vor deveni pure obiceiuri pe care organismul le va face instinctual.
  • Mese reduse cantitativ – cel puțin în primele zile din dieta metabolică mesele principale ale zilei trebuie reduse cantitativ, iar gustările eliminate cu totul. Micul dejun trebuie să fie foarte sărac în nutrienți, astfel încât organismul să consume din resursele sale pentru îndeplinirea activităților de peste zi.
  • Proteine – acestea se pot consuma in partea a doua a zilei și este ideal să fie obținute din legume sau carne slabă. Și proteinele din somon sau din ouăle fierte tari sunt foarte potrivite pentru dieta metabolică.
  • Carbohidrați – deși prezenți într-o cantitate foarte mică în dieta metabolică, aceștia trebuie consumați în mod regulat. Cele mai sigure surse de carbohidrați sănătoși sunt cerealele și pâinea integrală.
  • Lichide – cel puțin în prima parte a dietei metabolice, micul dejun trebuie să fie compus exclusiv din lichide, fie că este vorba de suc de fructe, cafea sau ceai. Și un pahar cu lapte degresat este potrivit pentru prima masă principală a zilei. Pe lângă acestea, în dieta metabolică este foarte important consumul suficient de apă.
  • Fără zahăr – dacă la capitolul sare dieta metabolică nu are interdicții clare, în ceea ce privește zahărul, aceasta este foarte strictă. Este ideal ca zahărul să nu fie consumat deloc în decursul celor 13 zile de dietă, iar după încheierea acestei perioade să nu se folosească mai mult de o linguriță pe zi.
  • Sport – metabolismul este mai ușor de ținut sub control dacă se depune zilnic un minimum de efort fizic. In dieta metabolică este ideal să se stabilească o rutină de activitate fizică de cel puțin jumătate de oră pe zi.
  • Odihna – metabolismul poate fi serios afectat dacă nu sunt îndeplinite orele necesare de odihnă și relaxare. Astfel, se recomanda un minimum de opt ore de somn si doua ore de activități recreative.

Metabolismul este diferit de la o persoană la alta, iar acesta nu este un aspect care poate fi trecut cu vederea atunci când vine vorba despre astfel de regimuri alimentare.

Specialiștii diferențiază astăzi trei tipuri metabolice de bază: proteic, carbo și mixt. Diferența constă în faptul că în timp ce alte diete recomandă același regim (meniu) pentru toată lumea, teoria tipurilor metabolice este individualizată, diferă de la om la om.

William Kelly și predecesorii săi au realizat diverse cercetări în acest sens, pe baza cărora oamenii de știință contemporani au elaborat diete distincte pentru fiecare tip metabolic, și anume:

Dieta metabolica pentru tipul proteic

La oamenii cu acest tip de metabolism predomină sistemul parasimpatic – aceștia au senzația de foame în permanență și preferă produsele sărate și bogate în grăsimi. Acestor persoane le sunt contraindicate dietele slabe din punctul de vedere caloric. Acumularea kilogramelor în plus este cauzată de consumul excesiv de mâncare. Persoanele care se regăsesc în această categorie sunt foarte active, ceea ce explică pierderea rapidă a energiei și tendința (nevoia) continuă de a o recâștiga, apelând la alimentație.

Dieta metabolica ce ar ajuta în această situație ar fi una bazată pe consumul bogat de proteine și grăsimi (de ex. dietele Dukan, Atkins, paleolitică, LCHF etc.). Cantitatea de carbohidrați în acest caz trebuie redusă la minimul necesar.

Exemple de alimente recomandate: ficat (de vită și pui), pateuri, carne de vită.

Dieta pentru tipul carbo

Aici se regăsesc persoanele la care predomină sistemul nervos simpatic. Aceștia resimt rareori nevoia crescută de mâncare, nici dulciurile nu reprezintă o poftă deosebită. Totuși, în ciuda acestui lucru, majoritatea se confruntă cu probleme de greutate. Organismul acestor persoane își însușește greu energia, motiv pentru care are nevoie de carbohidrați care se descompun rapid, asigurând energia necesară (dar care se consumă însă la fel de repede, ceea ce determină nevoie unui nou consum de alimente bogate în carbohidrați).

În acest caz, dietele eficiente sunt, evident, cele bogate în carbohidrați, cu grăsimi și proteine în cantități cât mai reduse.

Alimente indicate: pâine din cereale integrale, orez brun, hrișcă, legume, fructe, carne de vită și pui, pește.

Alimente de bază în dieta metabolică

Pentru a da efectele mult dorite, dieta metabolică trebuie ținută cu strictețe. În acest sens, este absolut necesar să se respecte combinațiile de alimente potrivite, să nu se facă abuzuri sau excese culinare. Alimentele de bază în dieta metabolică sunt cele foarte sărace în grăsimi, dar bogate în nutrienți esențiali ca vitamine, minerale și antioxidanți:

  • Legume verzi – spanacul, broccoli, mazărea sau varza sunt doar câteva dintre legumele verzi care au atât rol de curățare a organismului, cât și un impact puternic asupra indicelui de masă corporală, fiind ideale pentru dieta metabolică. Cu atât mai mult, aceste legume verzi sunt foarte hrănitoare, au un conținut nutritiv variat și pot fi consumate în mai multe combinații. Este ideal ca legumele verzi sa fie consumate crude, in salate sau fierte. Acestea nu necesită o gătire complexă, pentru că își pot pierde din nutrienți.
  • Mere – sunt fructe cu un conținut destul de redus de fructoză, perfecte pentru echilibrarea acidității de la nivel gastrointestinal. Merele sunt de un real ajutor în lupta cu kilogramele în plus, mai ales că acestea ajută la eliminarea surplusului de grăsime.
  • Lactate degresate – iaurtul și laptele sunt surse importante de calciu și proteine, fapt pentru care trebuie consumate în dieta metabolică. Cea mai importantă condiție este ca acestea să fie degresate, pentru a nu agresa metabolismul și a-l obișnui cu noul regim alimentar.
  • Carne – dieta metabolică se bazează foarte mult pe nutrienții esențiali din carne slabă, dar și din pește sau fructe de mare. Carnea de curcan si cea de pui, fără piele și gătite doar pe grătar sunt perfecte pentru acest regim. La fel si somonul, tonul sau creveții. Nu este permisă asezonarea unor astfel de preparate cu sosuri condimentate.

Suc de fructe sau smoothie – fructele sunt surse importante de vitamine, fapt pentru care trebuie consumate pentru intensificarea efectelor dietei metabolice. Se recomandă consumul de suc din fructe proaspăt stoarse sau smoothie din fructe, legume și iaurt, în defavoarea consumării fructului integral.

Dieta pentru tipul mixt

Această dietă este specifică persoanelor cu un tip de metabolism echilibrat în ceea ce privește cele două sisteme nervoase. Acești oameni au un apetit moderat, iar problemele privind greutatea corporală sunt destul de rare. Sunt supuși, în schimb, oboselii, diverselor tulburări, stresului.

În acest caz, excesul de kilograme ar fi din cauza unui dezechilibru între alimentele proteice și cele bogate în carbohidrați, precum și depășirii cantității normale de calorii.

Dieta metabolica recomandată este una care să respecte proporția ideală între carbohidrați, grăsimi și proteine – respectiv 40:30:30.

Alimente indicate: ouă, cașcaval, iaurt, tofu, semințe, nuci.

Așadar, această teorie a tipurilor de metabolism explică motivul pentru care unele diete au un rezultat excepțional pentru unele persoane, în timp ce în cazul altora nu se obține, practic, niciun efect.

Vă puteți determina tipul metabolic cu ajutorul unor analize simple de sânge și urină.

Păstrați-vă sănătatea și alimentați-vă în mod corect!

Beneficii ale dietei metabolice

Dieta metabolică își face resimțite efectele încă din prima săptămână, aceasta având beneficii atât la interior, cât și la exterior. Rezultatele vizibile vor apărea în scurt timp, urmând ca la finalul dietei acestea să fie de-a dreptul radicale:

• Slăbire rapidă – kilogramele pierdute cu ajutorul dietei metabolice vor lăsa urme foarte vizibile pe siluetă, căci acest regim are capacitatea de a elimina cantități semnificative de grăsime. Excesul se va topi în scurt timp, iar efectele se pot menține și până la 18 luni, cu condiția să se păstreze o alimentație echilibrată, atent monitorizată.

• Stabilitatea metabolismului – așa cum fiecare persoană are un metabolism fundamental diferit, și acțiunea dietei propuse se va manifesta diferit. Este posibil ca unele persoane să resimtă stări de energie, lipsa senzației de foame sau chiar nevoia de a consuma cu preponderență produse de origine vegetală. În orice caz, dieta metabolică stabilizează și optimizează metabolismul, făcând ca acesta să își accelereze activitatea.

• Slăbire sănătoasă – dieta metabolică promovează o slăbire sănătoasă, bazată numai pe alimente bogate in substanțe hrănitoare și sărace în grăsimi. Toate efectele nocive ale alimentației sunt îndepărtate cu ajutorul acestui regim…

ATENȚIE! Conținutul acestui articol este unul pur informativ și nu poate substitui sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător se recomandă un consult la medicul specialist.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news