HomeDiete de slabitDIETE CELEBRE Cum să reducem grăsimile și zaharurile din dietă?

Cum să reducem grăsimile și zaharurile din dietă?

autor Elena Yvette
1,6K views 3 minute timp de citit

Privind cu mai multă atenţie Piramida Alimentelor, observăm că grăsimile animale, uleiurile şi zaharurile (dulciurile) sunt concentrate în zona superioară. Aceste alimente conţin un număr mare de calorii, dar sunt limitate în privinţa aportului de vitamine şi minerale. Totuşi, ele nu trebuie să fie excluse total din dieta noastră. Consumându-le cu prudenţă şi în cantităţi limitate, putem beneficia de substanţele nutritive specifice acestor alimente, fără a exista pericolul excesului de calorii.

Cum să reducem grăsimile și zaharurile din dietă?

Simbolurile care reprezintă zaharurile şi grăsimile se regăsesc şi la nivelurile inferioare ale Piramidei Alimentelor. Acest lucru înseamnă că unele alimente din aceste grupe pot conţine de asemenea grăsimi sau pot fi îndulcite artificial. Atunci când alegem un aliment sau altul, este bine să ţinem seama atât de grăsimile şi zahărul pe care le introducem la prepararea lor (cum ar fi uleiul adaugat la gătit), cât şi de cele deja existente în produsul respectiv.

Grăsimile

În general, alimentele de origine animală (lactatele şi carnea) sunt mai bogate în grăsimi decât cele vegetale. Dar există multe produse lactate degresate sau semidegresate şi, de asemenea, o mare varietate de cărnuri slabe. Mai important este că multe dintre aceste produse pot fi preparate astfel încât conţinutul de grăsimi să fie redus la minimum.

Cu mici excepţii, fructele, legumele şi produsele pe bază de cereale sunt în mod natural sărace în grăsimi. Dar multe mâncăruri şi produse care se bucură de o mare popularitate sunt preparate cu un adaus substanţial de grăsimi, de pildă cartofii prăjiţi sau chipsurile, fapt care le transformă automat în alimente grase.

Zahărul

Reprezintă glucidele (zaharurile) adăugate la prepararea diverselor alimente, sau în timpul servirii lor, şi nu cele care există în mod natural în fructe, legume sau lapte. Zaharurile adăugate artificial sunt, de asemenea, o sursă de „calorii goale”, fără a avea un aport vitaminic substanţial. Frecvent, zaharul se adaugă în alimente care deja sunt situate în vârful piramidei: băuturi răcoritoare, sucuri, gemuri, jeleuri, drajeuri, siropuri, prăjituri etc. Il întâlnim în iaurturile îndulcite, îngheţată, ciocolată cu lapte.

Coborând la nivelul fructelor, zahărul apare în conserve şi compoturi sau îl adăugăm la căpşuni.

Preparatele din cereale şi pastele nu sunt nici ele lipsite de zahăr: fulgii de cereale, pastele, fursecurile, gogoşile, unele produse de patiserie.

Cum să reducem grăsimile și zaharurile din dietă?

  • Alegeți cât puteți de des alimente cu conţinut scăzut în grăsimi din toate grupele alimentare.
  • Fiţi foarte „zgârciți” atunci când trebuie să adăugaţi zaharuri sau grăsimi la gătit sau în timpul mesei: unt, margarină, dressing-uri pentru salate, zahăr, sirop etc.
  • Optați cât mai rar pentru alimente care conţin zahăr rafinat: bomboane, deserturi dulci (prăjituri, îngheţată) şi băuturi răcoritoare…

Save

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed
Loading..