Dieta cu lamaie este una dintre cele mai simple si mai eficiente din cate exista, in urma careia poti slabi o masura la blugi in 7 zile!
Dieta cu lamaie este un regim de slabire foarte accesibil si usor de tinut, mai ales ca alimentul principal al acestuia il reprezinta lamaia – un fruct foarte popular si sanatos. Cu un continut mare de acid citric, vitamina C si minerale esentiale, lamaia poate fi consumata integral atat individual, cat si intr-o multime de retete sau de bauturi.
Dieta cu lamaie poate fi atat o cura de detoxifiere a organismului, bazata pe un consum semnificativ de zeama de lamaie, dar si un regim de slabire, bazat pe folosirea unei lamai in forma sa integrala ca baza pentru mai multe retete culinare.
Beneficiile dietei cu lamaie
Inainte de a incepe serios dieta cu lamaie, este necesar sa elimini din corp toxinele, iar apoi sa stimulezi sistemul digestiv. Acest lucru nu inseamna sa te infometezi! Infometarea nu face altceva decat sa impulsioneze corpul spre a produce si mai multe toxine, in loc sa ajute la curatarea lui. Asadar, in primul rand urmeaza o cura de detoxifiere. Consuma o zi intreaga numai alimente naturale, care te ajuta in procesul curatarii organismului, si bea apa, deoarece aceasta ajuta la eliminarea toxinelor. Mareste efectul detoxifierii consumand pe parcursul intregii zile limonada tinuta la temperatura camerei. Sunt interzise cafeaua si alcoolul!
O dieta bazata pe consumul frecvent de lamaie trebuie sa fie completata cu o multime de alte alimente care sa completeze, din punctul de vedere nutritiv, citrica. De asemenea, dieta cu lamaie trebuie sa fie tinuta cu foarte mare atentie pentru ca efectele sa fie cele dorite. Daca dieta cu lamaie este tinuta in mod corespunzator si daca aceasta este imbogatita cu alimentele potrivite, poate avea o serie de beneficii semnificative, ca:
- Slabire rapida si de efect – consumul frecvent de lamaie si suc proaspat de lamaie stimuleaza arderile si intensifica activitatea aparatului digestiv. Dieta cu lamaie ajuta la eliminarea kilogramelor in exces intr-un timp scurt.
- Detoxifiere – toxinele din organism vor fi eliminate in mod eficient cu ajutorul dietei cu lamaie. Datorita continutului mare de Vitamina C, lamaia are un rol foarte important in procesul de detoxifiere si de eliminare a reziduurilor.
- Aspect fizic – kilogramele eliminate cu ajutorul dietei cu lamaie vor lasa silueta supla si sculptata. De asemenea, dieta cu lamaie poate fi un regim de remodelare corporala, intrucat aceasta va actiona asupra zonelor cu probleme.
- Aspectul pielii – un regim alimentar lasa, cel mai adesea, urme vizibile asupra dermului. Dieta cu lamaie imbunatateste aspectul pielii, facandu-l mai sanatos, mai uniform si mai curat. Lamaia are un rol important in tratarea afectiunilor dermatologice, fiind folosita in compozitia mai multor tratamente de aceasta natura. Dieta cu lamaie va avea un impact semnificativ asupra pielii.
- Sanatatea organismului – o dieta bazata pe consumul regulat de lamai asigura sanatatea si echilibrul organismului. Continutul nutritiv al lamailor influenteaza circulatia sangelui, sistemul osos, vindecarea infectiilor, dar si tulburarile digestive sau respiratorii. Astfel, dieta cu lamaie poate fi un regim de tratare a anumitor afectiuni minore.
Cum se consuma lamaia in cadrul dietei?
Dieta cu lamaie poate deveni monotona daca alimentul principal al acesteia nu este pus in valoare sub mai multe forme si in mai multe combinatii. Lamaia este un fruct usor de folosit si de consumat, avand un gust compatibil cu cel al multor altor ingrediente. Pentru ca dieta cu lamaie sa fie una si mai usor de tinut, iata care sunt modalitatile in care poate fi consumat acest fruct:
- Lamaie simpla – cateva felii de lamaie consumate ca gustare pot face minuni in ceea ce priveste silueta. Desi gustul poate fi greu de suportat pentru unii, papilele gustative se adapteaza usor la acesta, iar lamaia poate fi consumata cu lejeritate, simpla, fara a fi indulcita.
- Suc de lamaie – o jumatate de lamaie stoarsa este mai mult decat miraculoasa in cadrul dietei cu lamaie. Sucul de la jumatate de fruct poate fi consumat ca atare sau combinat cu apa si miere pentru a fi indulcit. Se recomanda ca un astfel de amestec sa fie consumat dimineata, pe stomacul gol, pentru a slabi eficient, sanatos si rapid.
- Limonada – absolut necesara pe perioada verii pentru un plus de prospetime si racoare, limonada poate fi foarte eficienta si in cadrul dietei cu lamaie. Consumata alaturi de una dintre mesele principale ale zilei, limonada este o bautura delicioasa si sanatoasa care are efecte imediate asupra surplusului de grasimi. Limonada poate fi imbogatita cu menta, capsuni sau pepene rosu, pentru un plus de savoare.
- In salate si supe – in astfel de preparate, lamaia are rolul de a acri si a taia din grasimi, fapt pentru care in dieta cu lamaie pot fi consumate aceste preparate atat timp cat sunt pregatite fara adaosuri chimice.
- Ca garnitura – lamaile pot fi garnitura perfecta pentru o carne sau un fel principal mai greu de digerat. Acidul citric din lamai face ca alimentele sa fie digerate mai rapid, iar grasimile din acestea sa fie distribuite in mod uniform sau chiar arse si eliminate. In dieta cu lamaie se pot consuma felii de lamaie alaturi de friptura, de peste la cuptor, alaturi de mai multe preparate la gratar, alaturi de scoici sau salata de icre.
Citește și: Dieta cu apa plata si lamaie pentru o dieta echilibrata
- In sosuri – dieta cu lamaie poate fi scoasa din anonimat cu ajutorul unor sosuri pe baza de lamaie care sa fie servite alaturi de preparate mai complexe. Desi un astfel de sos nu poate fi consumat foarte frecvent deoarece devine greu pentru aparatul digestiv si pentru bila, el poate fi consumat ocazional, alaturi de piept de curcan la gratar sau alaturi de fructe de mare.
- In dulciuri – foarte multe deserturi au la baza lamaia, fie ca se foloseste doar coaja acesteia, fie zeama sau fructul integral. In dieta cu lamaie se pot consuma prajituri cu crema de lamaie sau cu coaja de lamaie rasa, inghetata de lamaie sau diferite mousse-uri pe baza de lamaie cu conditia ca acestea sa fie preparate din ingrediente naturale, cu foarte putina faina si fara indulcitori sau coloranti.
In ce consta detoxifierea cu limonada?
Limonada se prepara prin amestecul urmatoarelor ingrediente:
– doua lingurite de zeama de lamaie proaspata
– 300 ml apa filtrata
– doua lingurite de artar natural (sau scortisoara, dupa preferinta)
– un pic de piper rosu (Cayenne), cat iei cu varfurile degetelor
Poti bea, de asemenea, ceaiuri de plante sau fructe, si sa consumi supa de legume preparata acasa; pentru aceasta din urma sunt necesare ingredientele de mai jos:
– un morcov maruntit
– o tulpina de telina Apio maruntita
– ½ ceapa maruntita
– patru ridichi
– o mana de mazare dulce
– ½ marar maruntit
Mod de preparare: Toate se taie in bucati mici. Se adauga morcovii, telina si ceapa, intr-o oala de marime medie si se lasa sa fiarba in apa. Dupa cinci minute se adauga ridichiile, mazarea si mararul. Se reduce flacara si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 – 15 minute, dupa care se poate consuma.
• In duminica rezervata detoxifierii din dieta cu lamaie, meniul este urmatorul:
Bautura de dimineata:
– la ora 7:30 se bea un pahar de limonada pe stomacul gol
Micul dejun (la 30 de minute dupa ce te-ai ridicat din pat):
– salata de fructe (capsuni, zmeura, mure, afine si cirese)
– un mar, o para, un iaurt organic si o mana de migdale nesarate, crude
Gustare:
– un pahar cu limonada
– o banana
– o mana de seminte de floarea-soarelui sau de dovleac
Pranz:
– salata de fasole sau linte cu dressing de lamaie, otet si ulei extravirgin
Gustare:
– un pahar cu limonada
– cruditati (castraveti, ridichii si telina Apio) SAU o mana de fructe uscate
Cina:
– peste la gratar cu zeama de lamaie
– legume fierte
Cu o ora inainte de culcare:
– un pahar de limonada calda sau fierbinte
La sfarsitul zilei de detoxifiere, te vei simti mai usoara si mai energica; de asemenea, in timpul acestei zile este posibil sa pierzi intre 500 g pana la un kg, in functie de greutatea si constitutia ta.
Medicii nutritionisti au creat un plan de meniuri pentru sapte zile de dieta cu lamaie:
• Luni – impulsionarea sistemului digestiv
Obiectivul zilei de luni din dieta cu lamaie este sa bei multa limonada, din clipa in care te ridici dimineata din pat, pana cand te duci noaptea la somn. Iata motivul: lamaia este, precum apa, un element care impulsioneaza sistemul digestiv, ajutandu-l sa se puna in functiune pentru a elimina toxinele. De asemenea, reduce pofta de mancare: de indata ce te trezesti, bea un pahar de zeama proaspata de lamaie in apa fierbinte. Pentru restul zilei, concentreaza-te asupra hidratarii! Ia cu tine oriunde mergi o sticla de apa, din care sa bei in afara orelor de masa, pentru a te ajuta la taierea apetitului.
Meniul zilei de luni din dieta cu lamaie
Micul dejun:
– zeama de lamaie in apa fierbinte; se bea pe stomacul gol
– un bol cu salata de fructe, iaurt sau lapte de soia
– 300 ml lapte organic sau de soia
Gustare:
– opt migdale nesarate
– un pahar de suc proaspat de fructe diluat cu apa
Pranz:
– supa de legume organice preparata acasa
– sandvici din paine neagra si branza data prin razatoare
Gustare:
– doua clatite din ovaz
– cateva rosii cherry si o lingura de branza cottage
Cina:
– peste sau pui la gratar ori branza tofu cu sos de lamaie si ulei de masline (trei lingurite de ulei de masline, o lingurita de zeama de lamaie si doi catei de usturoi)
– sote din legume cu frunze si stejar cu o lingurita de seminte de susan
– piersici coapte cu scortisoara
– suc de lamaie in apa calda
• Marti – obiectivul acestei zile din dieta cu lamaie il reprezinta arderea grasimilor, avand aportul vitaminei C. Aceasta este unul dintre cei mai eficienti nutrienti care ajuta la pierderea in greutate. Se afla cu precadere in fructe si legume, care au un numar scazut de calorii si sunt bogate in fibre. Pe langa limonada pe care o bei dimineata, mananca cel putin cinci portii de fructe si legume pe parcursul zilei. Pentru a iti atinge obiectivul, amesteca fructele cu cereale, foloseste fructe sau legume congelate ori uscate, si ia cate o gustare din ele atunci cand iti este foame; la fel de bine poti manca si cruditati.
Meniul zilei de marti din dieta cu lamaie
Micul dejun:
– zeama de lamaie in apa fierbinte; se bea pe stomacul gol
– un ou ochi
– doua felii de paine din cereale integrale prajita, peste care pui putin unt si o rosie coapta
– un mar
– 300 ml lapte din soia sau organic.
Gustare:
– doua caise proaspete ori uscate
– cateva alune nesarate
– suc rezultat din amestecul lamaii, marului cu nasturelul (macrisul de balta).
Pranz:
– trei lingurite din fiecare: fasole neagra, naut si fasole rosie amestecate cu rosii si ardei verde sau cu dressing de zeama de lamaie.
– o chifla
– un bol mare cu salata de laptuci (salata verde) si arpagic
– un kiwi
Gustare:
– o clatita din ovaz, branza cottage si capsuni
Cina:
– o tocana de legume: rosii, naut, spanac, cartofi, ridichii si orez integral.
– o banana coapta cu doua cubulete de ciocolata amaruie topita
• Miercuri – reglarea glicemiei
Obiectivul zilei de miercuri din dieta cu lamaie este reglarea glicemiei si reprezinta unul dintre cele mai eficiente metode de slabit! Daca ai glicemia extrem de scazuta sau de ridicata, esti predispusa la a manca mai mult si la a stoca zaharul precum grasimea. Mai intai de toate, toarna usor peste mancarurile tale una sau doua lingurite de zeama de lamaie, ori adaug-o in mancarurile pe care le prepari. Asemenea otetului, lamaia ajuta la scaderea graduala a glicemiei in sistem.
Pentru a iti controla glicemia, trebuie sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
– consuma proteine la fiecare masa
– mananca la intervale regulate
– nu sari peste micul dejun
– opteaza pentru alimentele cu un index glicemic redus (de exemplu, orez, paine integrala si boabe de leguminoase), precum si bogate in fibre (fructe, legume si cele care contin cereale integrale)
Meniul zilei de miercuri din dieta cu lamaie
Micul dejun:
– zeama de lamaie in apa fierbinte; se bea pe stomacul gol
– zmeura si capsuni amestecate cu doua lingurite de fulgi de ovaz si 300 ml lapte
– nectarine
Gustare:
– salata de fructe cu zeama de lamaie
– 300 ml lapte organic sau din soia
Pranz:
– salata de fasole fiarta (rosie, lima sau uscata)
– o chifla din cereale integrale cu putin unt
– iaurt natural
Gustare:
– o lingurita de seminte de floarea-soarelui
– un ciorchine mic de struguri
Cina:
– somon umplut cu zeama de lamaie, copt la cuptor cu un amestec de legume fierte
– o portie mica de inghetata de ciocolata cu alune
• Joi – reducerea zaharului si consumul carbohidratilor
Obiectivul acestei zile din dieta cu lamaie este sa redunci consumul zaharului si, in schimb, sa mananci mai multi carbohidrati. Zaharul stimuleaza producerea insulinei si creste apetitul pentru alimente bogate in calorii, precum ciocolata, biscuitii si dulciurile. De asemenea, incurajeaza stocarea grasimilor si stimuleaza ficatul ca sa functioneze mai rapid, ceea ce tulbura sistemul digestiv. Cum? Daca trebuie sa iti infranezi consumul zaharului, nu consuma, de exemplu, tort, ci opteaza pentru o felie de paine integrala, tort cu fulgi de orez sau biscuiti din ovaz. Retine ca alimentele procesate au acelasi efect precum zaharul asupra corpului, asadar evita-le. Si fructele sunt bogate in zahar, asadar se recomanda sa mananci putine alune de padure, migdale sau seminte impreuna cu fructele, pentru a minimiza efectele. Dulciurile te fac sa poftesti la produse cu zahar, insa trebuie sa alegi inlocuitori precum siropul de artar sau miere – contin mai multe calorii, insa sunt sanatoase.
Meniul zilei de joi din dieta cu lamaie
Micul dejun:
– zeama de lamaie in apa fierbinte; se bea pe stomacul gol
– milkshake de banane (se amesteca in blender 300 ml lapte organic ori din soia, un iaurt natural, doua banane mici si o lingurita de stafide
– doua felii de paine din cereale integrale cu putin unt
Gustare:
– seminte si fructe uscate
Pranz:
– un cartof copt in coaja si o conserva mica de fasole boabe
– un bol mare de salata cu putina branza rasa
– o para sau o piersica
Gustare:
– mancare de legume cu hummus preparat acasa (naut, lamaie, paste cu susan si usturoi)
Cina:
– ardei umpluti (se amesteca laolalta patru lingurite de orez integral, doua lingurite de seminte de pin, arpagic curatat, rosii cherry si 60 g branza Feta; ardeii se taie pe jumatate se scot semintele si se umplu cu amestecul de mai sus, apoi se serveste impreuna cu o portie mare de legume fierte.
– mar fiert si stropit cu sirop de artar si scortisoara
• Vineri – ziua in care mananci grasimi bune
Aceasta zi este dedicata consumului de grasimi bune, de care are nevoie organismul. Cu toate ca grasimile sunt bogate in calorii (un g contine noua kcal), sunt esentiale pentru corp. De exemplu, ar trebui sa obtinem 25 % din caloriile zilnice din grasimi. O dieta slaba in grasimi poate duce la schimbarile bruste ale starilor de spirit, deteriorarea tenului, dureri musculare si luarea in greutate. Daca mananci grasimi bune, de fapt vei slabi datorita faptului ca acestea incetinesc circulatia zaharului in sange. Ideal este ca 20 – 25 % din dieta sa fie alcatuita din grasimi bune, adica acizi grasi esentiali (nuci, seminte, peste uleiosi, ulei de rapita, ulei din alune de padure) si grasimi nesaturate (ulei de masline extravirgin). Este necesar sa reduci la minimum tipurile de alimente care contin grasimi nesanatoase (aflate in produsele lactate, unt si carne). Consuma peste uleios cel putin de doua ori pe saptamana, si cateva nuci sau seminte (migdale, alune, floarea-soarelui, seminte de dovleac si de in la fiecare gustare.
Meniul zilei de vineri din dieta cu lamaie
Micul dejun:
– zeama de lamaie in apa fierbinte; se bea pe stomacul gol
– un ou fiert si o rosie cu o felie de paine din secara
– sase zmeure
Gustare:
– o mana de nuci
– 300 ml de lapte din soia
Pranz:
– castraveti si somon cu paine prajita
– un iaurt
Gustare:
– o piersica
– un ciorchine mediu de struguri
– o mana de seminte de floarea-soarelui
Cina:
– ton si pasta de porumb dulce (se amesteca sase lingurite de paste din cereale integrale, jumatate de conserva de ton in saramura, doua lingurite de porumb dulce si o mana de broccoli tocat sau o cutie mica de rosii; se serveste fierbinte, cu legume fierte si zeama de lamaie)
– piure de fructe si fructe uscate
• Sambata
Obiectivul acestei zile este consumul alimentelor naturale, de exemplu faina integrala si cereale integrale, deoarece contin nutrienti esentiali pentru sanatate si pierderea in greutate, fibre, vitamine, minerale. Acestea nu contin zahar ascuns ori substante aditive care ingreuneaza digestia, incarca ficatul sau nu lasa corpul sa arda grasimile. Trebuie sa elimini toate formele de alimente procesate si sa mananci doar cereale integrale sau paste ori paine din faina integrala, orez sau cereale. Prepara-ti propriile sucuri, supe si piureuri folosind produse proaspete, pe cat posibil organice (contin foarte putine substante chimice sau chiar nu contin deloc).
Meniul zilei de sambata din dieta cu lamaie
Micul dejun:
– zeama de lamaie in apa fierbinte; se bea pe stomacul gol
– un bol de salata de fructe proaspete
– un iaurt natural cu doua linguri de fulgi de ovaz
– 300 ml lapte organic ori din soia
Gustare:
– o nectarina
– o mana de nuci si seminte amestecate
Pranz:
– un avocado mic cu creveti
– salata cu dressing din zeama de lamaie, ulei de masline si otet balsamic
– un mar
Gustare:
– o felie de paine din faina integrala cu putina branza rasa
Cina:
– omleta (doua oua, ciuperci maruntite, trei lingurite de branza razuita si ulei) + legume fierte
– o banana mica
– cateva capsuni
• Duminica – imbunatatirea digestiei
Aceasta ultima zi este dedicata imbunatatirii sistemului digestiv. Digestia ingreunata priveaza corpul de nutrientii esentiali care sunt necesari metabolismului si pierderii in greutate. Cum se procedeaza? Mai intai de toate, trebuie sa mesteci incet mancarea, acoperind-o cu saliva, pentru a incepe procesul digestiv cum trebuie. Mananca moderat, la ore fixe, nu te grabi si fii atenta sa nu mananci excesiv atunci cand esti extenuata (mental sau fizic). Fa o pauza inainte de desert (de exemplu budinca), nu manca in fata televizorului si nu manca resturile doar ca sa nu ramana in farfurie – cand te simti satula, pleaca de la masa, pentru a nu fi tentata sa mananci mai mult decat este necesar precizează raportul healthline.com. Este necesar sa te tii de programul cu orele regulate de mas, pentru a deveni o obisnuinta sanatoasa.
Meniul zilei de duminica din dieta cu lamaie
Micul dejun:
– zeama de lamaie in apa fierbinte; se bea pe stomacul gol
– cereale integrale cu putine fructe proaspete, seminte sau lapte organic
-un pahar de suc proaspat de mere diluat cu putina apa
Gustare:
– o portie mica de guacamole cu morcovi
– 300 ml lapte organic ori din soia
Pranz:
– pizza vegetariana (se taie o franzela din faina integrala in felii de cate zece cm lungime; adauga sos de tomate, ciuperci si ardei verde, se pune o lingurita de porumb dulce si putina mozzarella, taiata in bucatele; se coace, iar apoi se serveste)
Gustare:
– salata de fructe cu seminte de floarea-soarelui
Cina:
– risotto (piept de pui, orez, branza razuita, zeama de lamaie, la care se adauga piure de tomate)
– salata din fructe de padure
Dieta cu lamaie – combinatii culinare
Daca dieta cu lamaie te lasa in pana de idei si nu stii ce retete sa mai reinventezi pentru a fi si eficiente si savuroase, iata cateva combinatii culinare perfecte pentru regim:
- Salata de verdeturi – cateva frunze de spanac si cateva de rucola, asezonate cu zeama de lamaie din belsug, un strop de ulei de masline si un varf de cutit de sare de mare, reprezinta un fel de mancare specific dietei cu lamaie. Usor si satios, acesta face minuni asupra kilogramelor in plus, eliminandu-le rapid.
- Lamaie si ghimbir – in dieta cu lamaie, aceasta combinatie trebuie incercata macar o data. Gusturile de la cele doua alimente se completeaza foarte bine, iar efectele asupra greutatii sunt rapid vizibile…
- Lamaie si cafea – iubitorii de cafea pot adauga in ceasca de cafea cateva lingurite de suc de lamaie proaspat stors. Acest amestec este foarte eficient pentru detoxifiere, pentru revitalizare, dar si pentru slabit.