Home Diete de slabitDIETE CELEBRE Efectul yo-yo al dietelor – ce putem face?

Efectul yo-yo al dietelor – ce putem face?

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 2K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2017/12/Efectul-yo-yo-al-dietelor.jpg

Efectul yo-yo al dietelor înseamnă oscilarea ciclica a greutății. Aceasta oscilare variază între doua-trei kg și poate ajunge și la 22 kg. Aceasta oscilare a greutății poate face rău sănătății în timp.

Cuprins:

Efectul yo-yo al dietelor

Efectul yo-yo al dietelor poate fi observat cu ușurință atunci când terminați de ținut un regim de slăbire. De cele mai multe ori, regimurile de slăbire sunt bine delimitate în timp, iar când perioada expiră, avem senzația că putem mânca orice, în ce cantitate ne dorim. Tot aici apare și senzația foarte pronunțată de poftă.

Efectul yo-yo diminuează 80% din efectele unui regim de slăbire și apare la aproximativ 40% din persoanele care țin o cură.

Efectul yo-yo al dietelor

Cum se manifestă efectul yo-yo?

Efectul yo-yo apare, în mod obișnuit, la persoanele care tocmai au încheiat o dietă alimentară și care, în urma acesteia, au pierdut câteva kilograme semnificative. Efectul yo-yo nu este o consecință automată pentru curele de slăbire, ci una voluntară, mai ales că poate fi foarte bine controlat. Totul ține de concepțiile greșite care se formează cu privire la alimentația de după regimul de slăbire. Există câteva semne pe care organismul ni le transmite pentru a ne da seama că avem de-a face cu efectul yo-yo.

  • Pofta – este o senzație resimțită foarte des când vine vorba de efectul yo-yo. Totul pornește de la psihicul persoanei care a ținut regimul, prin prisma faptului că aceasta are tendința de a se gândi la alimentele pe care nu le-a consumat în perioada dietei. Astfel survine pofta, mai ales pentru dulciuri, mâncare de tip fast-food, băuturi acidulate, grăsimi și alte alimente care au fost excluse din alimentație pentru o perioadă.
  • Senzația de foame – este foarte comună și transmite că, odată încheiată cura de slăbire, efectul yo-yo s-a instalat. De multe ori se întâmplă ca organismul să ceară o cantitate suplimentară de hrană, chiar și în timpul dietei, fapt pentru care sunt recomandate gustările sățioase. Când dieta s-a încheiat tindem să ne potolim foamea cu gustări grase, dulci sau chiar cu mese copioase la ore nepotrivite.
  • Neglijența față de program – dacă atunci când ținem un regim de slăbire obișnuim să mâncăm la ore fixe, să luăm gustările la ore fixe și să dormim un număr fix de ore, când acesta ia sfârșit, lucrurile se schimbă. Când apare efectul yo-yo, tindem să neglijăm programul de dietă, să mâncăm haotic, la intervale de timp nepotrivite. În foarte multe cazuri, din cauza efectului yo-yo apare obiceiul de a mânca seara sau chiar în timpul nopții. Aceste lucruri se întâmplă tocmai pentru că în timpul dietei există un program riguros.
  • Consumul de alte lichide – odată încheiat regimul alimentar care solicita un consum mare de apă zilnic, tindem să consumăm lichide dulci, acidulate, nepotrivite. Efectul yo-yo poate face din persoana care a încheiat dieta un consumator de sucuri, băuturi acidulate, cafea sau altele asemenea, tocmai pentru că acestea au fost interzise pentru o perioadă. De asemenea, aceste alegeri sunt complet voluntare și influențate de psihicul uman.

Consecințele efectului yo-yo

După încheierea unei diete și odată ce reveniți la alimentația obișnuită, trebuie să aveți un simț al măsurii foarte bine dezvoltat. Excesele alimentare sunt principalul factor care destabilizează efectele regimului de slăbire pe care l-ați ținut și astfel se instalează efectul yo-yo. Acesta are o serie de consecințe de care trebuie să țineți cont:

  • Îngrășarea rapidă – chiar dacă ați ținut un regim de slăbire riguros care a dat roade și în urma acestuia ați pierdut surplusul de grăsime din zonele afectate, acest rezultat poate fi diminuat odată cu instalarea efectului yo-yo. Tentația de a mânca orice, în ce cantități doriți, poate provoca depunerea numărului de kilograme pierdute sau chiar mai mult. Astfel, veți obține un rezultat opus față de cel inițial al regimului de slăbire.
  • Afecțiunile – efectul yo-yo poate avea consecințe serioase care constau în afecțiuni ale organismului. Acesta, odată destabilizat și aglomerat cu substanțe nutritive la care nu a avut acces pentru o anumită perioadă, poate reacționa negativ. Căderile de calciu, migrenele, constipația și afecțiunile de digestie sunt printre cele mai frecvente afecțiuni cauzate de efectul yo-yo.
  • Masă musculară netonifiată – efectul yo-yo poate afecta starea masei musculare. Dacă nu aveți un program de antrenamente fizice care să mențină o stare optimă la nivelul sistemului muscular, este posibil să vă confruntați cu deficiențe în acest sens. Acest lucru este din cauza unui dezechilibru al substanțelor nutritive din organism.

Stare generală de stres – agitația cotidiană poate fi o consecință a efectului yo-yo. Încheierea unui regim de slăbire poate aduce cu sine un stres continuu și o senzație puternică de panică. Totul este din cauza faptului că ați renunțat la rigorile dietei, la programul acesteia. Unele persoane se pot confrunta cu stimă de sine scăzută sau cu lipsa de încredere în propria persoană.

De ce este efectul yo-yo periculos?

Studiile au arătat că e mai bine să nu ții deloc diete decât să ții diete și să te îndopi cu dulciuri de câte ori ai ocazia. Cei care se lovesc de efectul yo-yo ajung să pună pe ei mai multe kg decât au pierdut. Asta se întâmplă pentru că stresul legat de creșterea în greutate te face să mănânci mai mult.

Efectul yo-yo are consecințe psihologice. Unele studii au arătat că un efect puternic de yo-yo poate face rău inimii.
Un studiu a arătat că femeile care s-au confruntat cu această problemă de mai multe ori în viață prezintă un risc mai mare a apariției bolilor de inimă după menopauză. Cercetătorii cred că legătura între bolile de inimă și efectul yo-yo exista din cauza celulelor endoteliale. Când oamenii se îngrășă și slăbesc în mod repetat, aceste celule se degradează și sângele nu mai circulă liber. Când circulația sângelui spre inimă este întreruptă, se ivește riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Dietele și puterea minții

Când încercăm să slăbim, acționăm cu cea mai puternică armă de care dispunem: creierul. Totuși, există anumite elemente emoționale care ne fac să mâncăm. De aceea, multe diete eșuează. Mâncatul în exces este asemănător cu dependența de droguri. Neuronii ajung să combată stresul numai prin intermediul mâncării.

Pentru unii dintre cei care urmează diete înseamnă totul sau nimic. Dacă deviază de la dietă, se gândesc că e mai bine să renunțe. Asa se creează acest cerc vicios al îngrășării și slăbirii. Te îngrași. Încerci să slăbești. Deviezi de la dietă. Ți-e frică de eșecul dietei. Te izolezi de restul lumii. Nu vorbești despre problema ta. Te îndopi cu prăjituri. Te îngrași din nou. Și ciclul o ia de la capăt.

Cum combatem efectul yo-yo?

Efectul yo-yo apare atunci când procesul de slăbire demarat nu este bine controlat. Odată instalat acest efect, apar complicațiile de mai sus, iar organismul poate avea de suferit. Există câteva metode simple prin care putem combate și, mai ales, preveni efectul yo-yo al dietelor. De asemenea, aceste metode au un rol esențial în menținerea noii greutăți pe care ați obținut-o cu ajutorul unei diete.

  • Renunțarea treptată la un regim de slăbire – dacă ați ținut o dietă distribuită pe un anumit număr de zile, este foarte important să vă acomodați cu alimentația anterioară regimului în etape. Spre sfârșitul regimului de slăbire încercați să introduceți câte un aliment din alimentația voastră obișnuită, în cantități mici.
  • Adaptarea la alimentația variată – dacă tocmai ați încheiat un regim de slăbire și vreți să evitați instalarea efectului yo-yo, este bine să reveniți treptat la alimentația obișnuită. Evitați să consumați alimentele interzise din regim în cantități mari, pentru a nu crea un șoc organismului.
  • Nu renunțați definitiv la principiile dietei – un regim de slăbire sănătos are unele principii care se pot menține cu ușurință și după ce acesta s-a încheiat. Aceasta este o modalitate sigură de combatere a efectelor yo-yo al dietelor. Încercați să păstrați principiile de bază ale dietei pe care ați urmat-o, ca respectarea meselor principale ale zilei, de exemplu.

Faceți mișcare – orice regim de slăbire dă randament în momentul în care este completat de către o rutină de antrenamente fizice. Minimul de 30 de minute de efort fizic depus zilnic poate ajuta la prevenirea efectului yo-yo al dietelor. Organismul va funcționa mult mai bine și va fi reticent față de depunerea kilogramelor pierdute în timpul dietei.

Ce putem face?

Dacă ești una dintre persoanele care se luptă cu efectul yo-yo al dietelor, nu renunța! Încearcă să slăbești moderat și să te bucuri de toate beneficiile pe care ți le dă dieta. Fă exerciții fizice. Trebuie să eviți cercul vicios al creșterii și scăderii în greutate. Iată cum poți face asta:
–    Slăbește treptat: cel mai bine este să slăbești treptat, în jur de un kg pe săptămână. Slăbești și ești și sănătoasă.
–    Ține dieta pentru tine. Mulți țin diete din cauza faptului că societatea respinge ideea de obezitate. Multe persoane renunță după mai multe încercări, pentru că eșecul le rușinează. Acești oameni consideră ca e mai bine să fii supraponderal și să nu urmezi o dietă decât să urmezi o dietă și să arăți tuturor că ai eșuat.
–    Gândește pozitiv: dacă dai vina pe tine pentru greutatea ta, dacă greutatea ta te deprimă, dacă te simți trist(ă) din cauza greutății tale, e momentul să reflectezi puțin. Trebuie să te gândești ce poți face în acest sens, cum poți face asta, ce e bun pentru tine…
–    Trebuie să ai și un sprijin: este indicat să ai în jurul tău persoane care știu ce vrei să faci, care îți cunosc slăbiciunile și forța. În acest fel, vei putea obține, în sfârșit, schimbarea de care ai nevoie.

Abonează-te pe:Yve.ro news