Exerciții pentru spatele curbat – corecția posturii și a coloanei vertebrale

Share

Spatele curbat reprezintă o postură incorectă a corpului în care coloana vertebrală este îndoită și astfel se creează o adâncitură în dreptul coastelor.

Exerciții pentru spatele curbat

Multe doamne și domnișoare apelează la această postură ca fiind un truc prin care posteriorul pare mai rotund, iar pieptul este scos mult în afară. Este greșit să adoptăm o astfel de poziție a corpului pentru că vom produce un efect negativ și de durată asupra coloanei.

Există multe exerciții fixice menite să corecteze poziția corpului și, implicit, a spatelui. Prin exersarea cu regularitate a unor mișcări recomandate de terapeuți, spatele curbat se va corecta, conferind corpului o poziție firească și corectă.

Cauzele deformării spatelui

Există multiple cauze pentru care spatele devine curbat și apar aceste afecțiuni ale coloanei care, de obicei, sunt foarte vizibile și deranjante. Aceste probleme apar la nivelul sistemului osos și se manifestă încă din primii ani de viață, urmând să evolueze în timp, dacă nu sunt tratate la timp:

  • Poziția incorectă a corpului – este cea mai răspândită cauză a deformării spatelui. Încă de la vârste fragede ne putem însuși posturi incorecte pe care le menținem de-a lungul timpului. Astfel, coloana noastră este supusă unei deformări care ajunge să ni se pară normală.
  • Moștenirea genetică – este posibil ca persoanele care au spatele curbat să se fi născut cu câteva vertebre poziționate incorect. Acestea, în timp, se vor dezvolta în aceeași postură greșită și pot cauza afecțiuni foarte serioase la nivelul coloanei vertebrale și întregului sistem nervos.
  • Accidente – orice fel de lovire sau traumă asupra coloanei vertebrale poate fi cauzatoare pentru efectul de spate curbat. În astfel de cazuri, efectele pot fi foarte grave și pot degenera în boli serioase, de aceea este nevoie de diagnosticul unui medic specialist.
  • Propria inițiativă – există persoane care simt nevoia de a-și arcui spatele pentru ca alte părți ale corpului să arate bine. Aceste acțiuni au o motivație pur estetică și nu sunt indicate pentru că pot avea urmări nedorite.
  • Efortul – purtarea anumitor greutăți (ca rucsacul) sau punerea unei presiuni mari asupra oaselor sunt cauze foarte frecvente ale spatelui curbat.

Boli cauzate de postura spatelui curbat

Deși spatele curbat ni se pare o postură banală, adoptată pentru mai mult timp, aceasta poate degenera în boli mult mai grave și greu de tratat. Sistemul osos este unul foarte rezistent, dar și foarte greu de vindecat, de aceea este indicat să mergeți la medic dacă prezentați simptome ale bolilor de mai jos:

  • Scolioza – este o afecțiune a coloanei vertebrale și este întâlnită foarte des în rândul adolescenților. Curbura spatelui și durerile acestuia, deficiențele respiratorii și circulatorii sau dificultatea de a depune efort fizic sunt principalele simptome ale acestei boli.
  • Cifoza – este deformarea coloanei care se manifestă printr-o reliefare la nivelul toracelui. Numită în limbajul popular „cocoașă”, această reliefare a spatelui este foarte greu de corectat; poate apărea la vârste fragede și devine din ce în ce mai vizibilă odată cu trecerea timpului.
  • Lordoza – este o afecțiune care se manifestă prin dureri acute și apare, în mod obișnuit, în zona dorsală.

Exerciții pentru spatele curbat

Aceste exerciții sunt destinate persoanelor care nu au posibilitatea de a merge frecvent la ședințe de kinetoterapie. De asemenea, înainte de a le pune în practică, asigurați-vă că diagnosticul este corect și că aveți acordul medicului specialist pentru a exersa:

  1. Pe o suprafață perfect dreaptă și suficient de tare, dar care să nu provoace disconfort, așezați-vă întins pe spate, cu brațele pe lângă corp. Ridicați și apropiați genunchii, având tălpile lipite de suprafață. Aplecați genunchii înspre dreapta, iar capul, înspre stânga, prin rotirea gâtului. Alternați mișcările, schimbând partea înspre care înclinați. Repetați de câte 8-12 ori, o dată pe zi.
  2. Întins pe o suprafață plană, cu tălpile lipte de aceasta, ridicați bazinul. Brațele trebuie să fie lipite de sol. Repetați ridicarea de bazin de patru-șase ori.
  3. Așezați-vă în postura de flotare, dar cu genunchii lipiți de suprafață. Din această postură, ridicați picioarele, rând pe rând, ținându-le perfect întinse și încordate. Aveți grijă ca spatele și piciorul întins să fie în linie dreaptă. Mențineți poziția pentru cinci secunde, alternând picioarele.
  4. Așezați-vă în șezut, cu spatele sprijinit de o canapea sau de pat. Depărtați picioarele și aplecați bazinul în față, apoi reveniți, lipindu-l de canapea. Repetați mișcarea de zece ori, de două ori pe zi.
  5. Așezați-vă în poziția de abdomene, cu mânile la ceafă. Ridicați toracele și picioarele simultan, ținând genunchii lipiți. Puteți face acest exercițiu și cu câte un picior, alternând.

Dacă prezentați dureri acute la nivelul spatelui și dacă deformările acestuia sunt deranjante cereți părerea medicului specilist. Exercițiile pentru spatele curbat trebuie făcute cu regularitate, câte 30 de minute pe zi.

Poziția de început

Aşezată pe marginea unui scaun sau pe o minge medicinală, cu câte o greutate de 1,5 kg în fiecare mână, ţineţi picioarele îndoite, pieptul aplecat spre înainte şi capul întins în prelungirea trunchiului. Lăsaţi braţele să atârne de o parte şi de alta a scaunului.

Exerciții pentru spatele curbat

Mişcarea

Îndoiţi braţele, trăgând înspre spate şi încercând să apropiaţi la maximum omoplaţii. Trageţi de coate cât mai mult posibil. Faceţi trei serii, a câte 12 exerciţii.

Frecvența efectuării exercițiului: o dată la trei zile.

Evitați practicarea înotului în stilul bras, care duce uneori la curbarea spatelui şi a cefei…

Care sunt beneficiile?

Exerciţiul acţionează benefic asupra mușchiului central superior al spatelui (muşchi cunoscut sub numele de romboid), care asigură menţinerea umerilor şi a coloanei.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente