10 fructe şi legume de la care trebuie să mănânci şi coaja

Share

Înainte de a consuma aceste fructe sau legume şi a le îndepărta coaja deoarece nu o găsiţi prea gustoasă, vă propunem o listă cu zece fructe şi legume de la care e indicat să mănânci şi coaja acestora.

fructe si legume cu coaja

Fie că e vorba de citrice, mere, struguri sau roşii, toate acestea au în coajă proprietăţi antioxidante extraordinare. Antioxidanţii sunt agenţi ce luptă împotriva radicalilor liberi din corpul nostru care apar din cauza alimentaţiei proaste, a stresului şi poluării, ce creează diverse boli deosebit de periculoase.

Majoritatea cojilor de legume sau fructe conţin o mare cantitate de fibre importante pentru tranzit, digestie şi protecţia faţă de formarea cancerului de colon.

Cele zece fructe şi legume la care trebuie să le mănânci coaja sunt:

  1. Bananele

Coaja acestora conţine magneziu, potasiu, vitaminele B6 şi B12 şi o mare cantitate de fibre, chiar mai mare decât fructul în sine.

Aceasta mai conţine şi triptofan, care creşte nivelul se serotonină, aceasta din urmă având impact asupra stării de spirit, conducând chiar la reducerea riscului de depresie.

O poţi consuma aşa cum este sau o poţi fierbe preţ de câteva minute, mixând-o mai apoi într-un smoothie cu alte fructe.

  1. Cartofii

Coaja lor are mai mult calciu, fier, potasiu, magneziu, vitamina B6 şi vitamina C decât miezul.

  1. Ceapa

Coaja acesteia prezintă mai mulţi antioxidanţi decât ceapa în sine. Aceste coji conţin o mare cantitate de quercetină, ce poate reduce tensiunea arterială şi opreşte depunerea colesterolului în artere. Pentru a putea consuma cojile, se fierb în supe, conţinutul acestora regăsindu-se în acea pastă, iar mai apoi, după fierberea acestora, înainte de servire, se aruncă.

  1. Morcovii

Cea mai mare cantitate de fitonutrienţi se află în coajă şi în stratul imediat următor de sub coajă. În locul îndepărtării cojii e îndeajuns să îl clătiţi bine înainte de a îl consuma.

  1. Portocalele

Coaja acestora conţine de patru ori mai multe fibre decât fructul, şi o cantitate mare de flavonoide, care au proprietăţi antidiabetice şi antiinflamatorii, reducând colesterolul rău chiar mai bine decât medicamentele.

  1. Roşiile

În coaja acestora întâlnim licopenul, care îi dă culoarea specifică. Licopenul este un antioxidant care se formează mai ales în urma gătirii sau fierberii roşiilor. Acest compus previne apariţia bolilor de inimă, a cancerului, cataractei, dar şi o îmbătrânire prematură.

  1. Strugurii roşii

În coaja acestora se găseşte o mai mare cantitate de resveratrol decât în fruct. Resveratrolul este un antioxidant deosebit de puternic, care previne apariţia bolilor de inimă şi inhibă problemele cauzate de expunerea la metale grele. Se consumă coaja acestora doar dacă sunt bio, deoarece pesticidele sunt uşor absorbite în coajă.

  1. Kiwi

Aproape toate vitaminele acestui fruct se găsesc în coajă şi seminţe.

  1. Castravete

Siliciul este o componentă care se găseşte în cantităţi mari în coaja acestei legume. Siliciul are rol în ajutarea la construirea colagenului, un element foarte important în rezistenţa pielii.

  1. Pepene roşu

Partea albă a cojii acestora are citruline, aminoacizi ce ajută la dilatarea vaselor de sânge, ajutând astfel circulaţia sângelui.

Importanţa fructelor:

-legumele: pentru vitamina K;

-fructele cu coaja galbenă: caroteni;

-atât fructele, cât şi legumele pentru fluor, magneziu, zinc, iod, fier;

-fructele conţin aproape toate vitaminele cunoscute.

Apelează cu încredere la aceste zece fructe şi legume de la care trebuie să mănânci şi coaja. Dacă o vei face, te asigurăm că nu vei regreta, mai ales dacă vrei să îţi îmbunătăţeşti sănătatea…

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news