Pentru a afla daca este bine sau nu sa mancam carne, trebuie sa ne cunoastem foarte bine organismul si reactiile acestuia la diferiti stimuli. Spre exemplu, exista persoane care nu tolereaza carnea, altele care consuma doar anumite tipuri de carne, dar si persoane care consuma carne zilnic, sub diferite forme.
- Ce beneficii are carnea?
- Care este aportul zilnic de carne pentru organism?
- Ce fel de carne este bine sa mancam?
- Boli sau afectiuni care infraneaza consumul de carne
- Ce carne evitam?
- In alimentatia copilului meu ce feluri de carne ar trebui sa am?
- Tipuri de carnuri ce lezeaza organismul
- Cum consumam carnea?
Daca e sa urmam sfaturile nutritionistilor, da, este bine sa manacam carne deoarece aceasta contine substante hranitoare esentiale organismului si o serie de nutrienti esentiali. Parerile sunt impartite, mai ales de cand dietele vegetariene au capatat notorietate. Eliminarea carnii din alimentatie si inlocuirea acesteia cu alte alimente asemanatoare din punctul de vedere nutritiv atrag cu sine atat o serie de beneficii, cat si una de efecte adverse, mai ales ca in cele mai multe tipuri de carne se gasesc proteine si grasimi sanatoase care ajuta la buna functionare a organismului.
Specialistii afirma ca se recomanda sa consumam carne, dar sa nu excludem si vegetalele, acestea doua lucrand mana in mana. Chiar daca suntem sau nu carnivori, trebuie sa acceptam ca acest aliment este mai mult decat necesar organismului, deoarece este una dintre putinele forme de alimente de unde ne putem lua cantitatea necesara de nutrienti.
Ce beneficii are carnea?
Nu putem vorbi in randurile urmatoare doar de consumul de carne, deoarece organismul nostru are nevoie, in egala masura, de alimente de origine vegetala; referindu-ne aici cu precadere la proteine, deoarece sunt esentiale pentru functionarea organelor importante. Cele de origine animala au si ele in componenta, de data aceasta, aminoacizi foarte importanti pentru starea muschilor si a diverselor sisteme si aparate. Cu toate ca avem nevoie de aceste proteine animale, daca se exagereaza in privinta consumului, se pot dezvolta afectiuni diverse si vaste.
Citește și: Top 7 retete de green smoothie usor de facut acasa
Care este aportul zilnic de carne pentru organism?
Dupa cum s-a mentionat mai sus, excesul de carne determina in mod sigur disconfort sau afectiuni, cu precadere din cauza grasimilor saturate ingerate. Luam ca exemplu, o femeie adulta; aceasta are nevoie zilnic de aproximativ 50 grame de proteine, ceea ce inseamna 200 grame de carne slaba insa in decursul unei zile intregi. Ceea ce este necesar a fi mentionat este faptul ca este interzis consumul de carne in fiecare zi, fiind admis cel mult la doua zile. Alaturi de aceasta, se recomanda o dieta si cu legume sau/si cu fructe.
Ce fel de carne este bine sa mancam?
Carnea, in pofida toxinelor si grasimilor la care ati fi tentati sa va ganditi, are foarte multe roluri importante atunci cand este consumata corespunzator. Pentru a manca in mod corect o carne este nevoie sa cunoastem foarte bine proprietatile acesteia si timpul aproximativ pentu digestie. Daca tipurile de carne grasa, cu un aport semnificativ de calorii, sunt foarte bine cunoscute, mai jos urmeaza o lista cu cateva tipuri de carne slaba, potrivite pentru consum chiar si atunci cand va confruntati cu un surplus de kilograme:
- Carne de curcan – dintre toate tipurile de carne, cea de curcan este cea mai slaba si fara colesterol. Pieptul de curcan este o carne foarte potrivita pentru regimurile de slabire sau pentru diabetici.
- Carne de pui – desi contine depozite mici de grasime, carnea de pui este o carne slaba, bogata in proteine sanatoase. Supele de pui sunt foarte sanatoase, la fel si pieptul de pui pe gratar.
- Peste – carnea de peste este bogata in antioxidanti si este bine sa fie consumata de trei ori pe saptamana. Tipurile de peste cu carne slaba sunt merluciul si pastravul, dar la fel de bine se pot consuma si somonul, dorada sau bibanul de mare.
- Carne de vita – cea mai sanatoasa parte a carnii de vita este muschiul. Aceasta carne este bogata in proteine si grasimi sanatoase. Desi este o carne fibroasa, gatit si asezonat corespunzator, muschiul de vita devine foarte fraged si are o savoare deosebita.
- Prepelita si porumbelul – carnea acestor pasari este una foarte usor de digerat, bogata in proteine si antioxidanti. Prepelita si porumbelul sunt carnuri de baza in bucataria frantuzeasca datorita texturii lor cu care se lucreaza usor, dar si gustului deosebit care poate fi combinat cu o multime de alte savori.
- Vanatul – este o carne mai dificil de gatit, mai ales ca necesita un timp indelungat pentru macerare. La fel ca si muschiul de vita, carnea de vanat este foarte fibroasa, dar poate fi fragezita cu diferite marinate sau bauturi alcoolice.
Boli sau afectiuni care infraneaza consumul de carne
Bineinteles ca avem parte si de astfel de exceptii. Celor care prezinta afectiuni cardiovasculare le este interzis sa consume carne. La noi in tara si nu numai, problemele colesterolului sunt foarte des intalnite si in crestere; acest fapt este cauzat de lipsa de cunostinte a populatiei cu privire la modul in care ar trebui consumat alimentul. Derivatele din carne sunt strict interzise persoanelor suferinde de guta.
Ce carne evitam?
Daca am stabilit care sunt cele mai recomandate si mai sanatoase tipuri de carne, este momentul sa aducem in discutie si preparatele din carne care dauneaza dietei si organismului, per ansamblu. Aceste tipuri de carne pot crea dezechilibre si fluctuatii de greutate, dar pot fi, de asemenea, si un factor definitoriu pentru aparitia mai multor afectiuni.
- Carnea grasa – carnea de porc, de rata sau gasca, dar si anumite tipuri de peste gras trebuie evitate sau consumate foarte rar. Acestea au un aport semnificativ de calorii, dar contin si grasimi daunatoare.
- Mezelurile – orice tip de carne procesata contine aditivi si potentiatori de aroma, devenind astfel foarte nociva pentru organism. Evitati sa consumati orice fel de mezel din comert si cititi cu atentie lista de ingrediente. Cele mai multe astfel de produse contin glutamat de sodiu, acesta fiind foarte daunator. De asemenea, evitati sa consumati mezelurie ambalate in vid, caci acestea contin o lista lunga de conservanti.
- Carnea din conserva – de obicei, carnea din conserva este carne separata mecanic. Aceasta consta in foarte mult tesut cartilaginos, grasimi daunatoare, articulatii si alte asemenea fragmente tocate marunt, dar si o multime de potentiatori de aroma, aditivi si E-uri. Excludeti, asadar, acest tip de preparat din alimentatia voastra.
In alimentatia copilului meu ce feluri de carne ar trebui sa am?
Inca de cand copilul dumneavoastra incepe sa experimenteze mancarurile diversificate, trebuie sa-i introduceti si proteina animala, insa pe cea neprocesata. In primul rand, este necesar sa fie proaspata, fie ea de curcan, prepelita sau peste, atat cat este indicat pentru un copil in concordanta cu varsta, insa amintiti-va de fiecare data ca excesele sunt excluse pentru o dezvoltare armonioasa a copilului dumneavoastra.
Tipuri de carnuri ce lezeaza organismul
De la inceput, reamintim ca pe primul loc in aceasta categorie este carnea procesata, cu precadere mezelurile. Dupa aceasta, urmeaza carnea grasa, de porc, cea mai „grea” carne, care in doze mari produce afectiuni cardiovasculare. Aveti grija la prajeli, indiferent ce tip de carne folositi: cata vreme este gatita intr-o cantitate mare de ulei, ii scade intrebuintarea pe care o are in organism si devine nociva.
Nu in cele din urma, binecunoscuta carne pe gratar, cu precaderea folosirea unui gratar cu carbuni, mareste inzecit riscul producerii de cancere gastrice, de vina fiind fumul degajat care contine o cantitate foarte mare de hidrocarburi.
Cum consumam carnea?
Modalitatile in care carnea sanatoasa si slaba poate fi consumata sunt destul de variate în conformitate cu datele betterhealth.vic.gov.au. Exista cateva criterii pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand consumati carne: modalitate de gatire, asezonare, timp de gatire, garnituri si intervalul orar in care se va consuma preparatul din carne.
- Fara prajeli – in momentul in care vreti sa gatiti o bucata de carne evitati tigaia cu ulei incins. Prajirea este metoda de gatire care denatureaza continutul nutritiv al carnii si care ii da acesteia un plus de grasime, de nocivitate. Puteti gati carnea la gratar, la cuptor sau chiar pe o tigaie grill unsa cu putin unt. De asemenea, daca nu gatiti supe, se recomanda sa evitati si fierberea.
- Multe salate – in momentul in care consumati o bucata de carne asigurati-va ca aveti alaturi o cantitate generoasa de salata verde. Legumele si verdeturile crude sunt esentiale atunci cand consumati carne. Acestea previn depunerile de grasime si ajuta la digerarea mai usoara a intregii mese.
- Orele potrivite – cand vine vorba de carne, este bine sa mancam un astfel de preparat la orele potrivite si la mesele potrivite. Nu este in regula daca alegeti sa consumati o bucata de carne la micul dejun sau la o gustare dintre mese. Ideal ar fi sa consumati carne la pranz, alaturi de o garnitura corespunzatoare sau la cina, alaturi de o salata verde.
- Asezonarea – garniturile pentru servirea carnii trebuie sa vina in completarea acesteia si sa nu contina aceiasi nutrienti. De asemenea, si condimentarea carnii trebuie sa fie corecta, dar si sosurile pe care le veti servi impreuna cu aceasta. Combinatia de texturi si gusturi trebuie sa fie adecvata, dar trebuie sa aveti grija si la numarul de calorii.
- Cantitatea – carnea este un aliment care necesita un control riguros la nivelul cantitatii. Atat excesele, cat si deficitul de carne pot crea instabilitati. Cantitatea optima de carne este de 150 de grame la o masa, dar nu consumati carne de mai mult de cinci ori pe saptamana…
Meet the Experts
- Dr. Neal Barnard – Dr. Neal Barnard este un susținător al dietei pe bază de plante și autor, concentrându-se pe rolul nutriției în prevenirea bolilor cronice. Lucrează cu Physicians Committee for Responsible Medicine PCRM
- Dr. Joel Fuhrman – Dr. Joel Fuhrman promovează dietele dense în nutrienți și este creatorul dietei Nutritarian. Conduce propriile programe de wellness.
- Dr. Cynthia Sass – Dr. Cynthia Sass este un dietetician sportiv și nutriționist care ajută indivizii să atingă obiective de sănătate prin planuri personalizate. Colaborează cu organizații sportive majore.
- Dr. Dariush Mozaffarian – Dr. Dariush Mozaffarian este un cardiolog și susținător al sănătății publice care cercetează relația dintre dietă și bolile cronice. Este afiliat cu Universitatea Tufts.
Niciun comentariu încă